Τι σημαίνει η κρίσιμη στροφή των ΗΠΑ στο Ουκρανικό – Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

Γιατί η Ουάσιγκτον επέτρεψε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία - Πώς ο Τραμπ θα τελειώσει τον πόλεμο «μέσα σε μια μέρα»

Η απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήττει στόχους βαθιά μέσα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα ελήφθη σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου.

Επισήμως, η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να στείλει βορειοκορεάτες στρατιώτες στο μέτωπο του Κουρσκ, της περιοχής της δυτικής Ρωσίας που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο.

Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία συμβαίνει υπό το φως της έλευσης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και της επικείμενης διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει για να τελειώσει τον πόλεμο «μέσα σε μια μέρα», όπως δηλώνει.

Κρίσιμη στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ – Διχασμένοι οι σύμβουλοι του Μπάιντεν

Το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS αρχικά στην περιοχή του Κουρσκ αποτελεί κρίσιμη στροφή πολιτικής από την πλευρά των Αμερικανών – στη συνέχεια πιστεύεται ότι ίσως επιτραπεί στους Ουκρανούς να τους χρησιμοποιούν και αλλού. Ακόμη και οι σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν είναι διχασμένοι.

Οι μεν θεωρούν ότι το Κίεβο πρέπει να ενισχυθεί πάση θυσία για να καθίσει πιο ισχυρό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης αλλά και στην παγκόσμια ασφάλεια αφού τυχόν νίκη της Ρωσίας μπορεί να ανοίξει την όρεξη και σε άλλους παίκτες, όπως στην Κίνα για την Ταϊβάν.

Οι δε πιστεύουν ότι η χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS εμπλέκει τις ΗΠΑ, και κατά προέκταση το ΝΑΤΟ, στον πόλεμο με κίνδυνο να προκληθούν ρωσικά αντίποινα. Προφανώς επικράτησε η άποψη των πρώτων.

Οι ATACMS και πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

Η Ουάσιγκτον είχε επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS που έχει βεληνεκές 80 χλμ για να απωθήσει τον ρωσικό στρατό που έκανε μια νέα επίθεση κατά της περιοχής του Χαρκόβου τον Μάιο.

Οι πύραυλοι του συστήματος ATACMS έχουν βεληνεκές 300 χλμ. Πολλοί εκτιμούν ότι η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα για τους ATACMS παρά την ρητορική της.

Σύμφωνα με αυτούς, η Ουάσιγκτον “τρομοκρατείται” εύκολα από τις απειλές του ρώσου προέδρου Πούτιν και αυτό έχει αποτελέσει μειονέκτημα στο μέτωπο για τον ουκρανικό στρατό που θα μπορούσε να είχε σημειώσει περισσότερα κέρδη αν είχε περισσότερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Από τον Αύγουστο και την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, ο ουκρανικός στρατός αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα σε δύο μέτωπα, το ρωσικό και το τεράστιο (από άποψη μήκους) μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Η απόφαση της Μόσχας να στείλει 10.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες στο Κουρσκ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο ρωσικό μέτωπο.

Ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα τελειώσει τον πόλεμο “μέσα σε μια μέρα” αλλά συνεργάτες του έχουν δηλώσει ότι θα το πετύχει αφήνοντας κάθε πλευρά να κρατήσει τα εδάφη που θα κατέχει εκείνη τη στιγμή.

Το Κίεβο ελπίζει ότι θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέχοντας το ρωσικό Κουρσκ ώστε να μπορέσει να το ανταλλάξει με ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτό ακριβώς αποσκοπεί να εξασφαλίσει το πράσινο φως για τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS σ’ αυτή την κρίσιμη, μάλλον τελευταία, φάση του πολέμου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.