Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.
Η επιλογή των εφημερίδων που θα βραβευτούν θα γίνει από κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις πέντε πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι πρόεδροι του ΙΕΠ και του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του «ΒΗΜΑΤΟΣ». Δείτε όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής εδώ.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γιώργου Πολυμενέα, Head of Digital Storytelling στο tovima.gr και μέλος της κριτικής επιτροπής του πρώτου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Διαγωνισμού Σχολικών Εφημερίδων του ΒΗΜΑΤΟΣ.
***
Για εμάς, τους δημοσιογράφους της Alter Ego και του ΒΗΜΑΤΟΣ, ο πρώτος Πανελλήνιος και Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχολικών Εφημερίδων που προκηρύσσει το ΒΗΜΑ αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση, αλλά και ευθύνη.
Πρόκληση διότι καλούμαστε αφ’ ενός να ενθαρρύνουμε την ενασχόληση των μαθητών με τη δημοσιογραφία, αλλά και με την καλλιέργεια του γραπτού λόγου και αφ’ ετέρου να συμβάλουμε ενεργά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι οποίες θα τους είναι πολύτιμες στο ρόλο που θα κληθούν σύντομα να διαδραματίσουν ως ενεργοί πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Ευθύνη διότι όλη αυτή η διαδικασία υπερβαίνει κατά πολύ τους σκοπούς της λειτουργίας ενός δημοσιογραφικού οργανισμού.
Για το λόγο αυτό άλλωστε απευθύναμε πρόσκληση σε εγνωσμένης αξίας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικούς φορείς. Πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το κύρος του νεοσύστατου αυτού θεσμού.
Τόσο οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όσο και οι επαγγελματίες των ΜΜΕ, οφείλουν, ο καθένας από το δικό του μέτωπο, να αναλαμβάνουν, να υποστηρίζουν και να υιοθετούν πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν να εμπεδώσουν τις αρχές και τα μεθοδολογικά εργαλεία του κριτικού γραμματισμού και του γραμματισμού των μέσων.
Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η αξιοπιστία των ΜΜΕ δοκιμάζεται καθημερινά, η ικανότητα των αναγνωστών να μπορούν να διακρίνουν μια ψευδή από μια αληθή είδηση, να ξεχωρίζουν τη φήμη ή την πληροφορία από το γεγονός, να αναγνωρίζουν ενδείκτες ιδεολογίας μέσα στο δημοσιογραφικό λόγο αποκτά κρίσιμες διαστάσεις όχι μόνο για τη λειτουργία της ενημέρωσης, μα και για την ίδια τη Δημοκρατία.
Προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη τιμή που αποτελώ μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Σχολικών Εφημερίδων, η οποία απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους εκπαιδευτικούς φορέων, οι οποίοι άοκνα διακονούν την Παιδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.