Μια προσπάθεια που αποπνέει αισιοδοξία για το αύριο της Χώρας

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Γεράσιμου Σιάσου, Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Σχολικών Εφημερίδων του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.

Η επιλογή των εφημερίδων που θα βραβευτούν θα γίνει από κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις πέντε πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι πρόεδροι του ΙΕΠ και του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του «ΒΗΜΑΤΟΣ». Δείτε όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής εδώ.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γεράσιμου Σιάσου, Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

***

Ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων είναι κάτι παραπάνω από μια σχολική δραστηριότητα· είναι ένας καθρέφτης της εφηβικής ζωής, γεμάτος από μνήμες και συναισθήματα.

Όσοι έχουμε ξεφυλλίσει τα πονήματα αυτά των μαθητών δεν μπορεί παρά να θαυμάσουμε τον μεστό λόγο και την άρτια γραφή εφήβων που κάποιες φορές μπορούν να παραβληθούν με λογοτεχνικά κείμενα υψηλού επιπέδου. Οι ευαισθησίες των μαθητών, οι αγωνίες και τα προβλήματα ειδικά των σχολείων της περιφέρειας, παρουσιάζονται με ζωηρότητα, εφηβική αλήθεια και περισσή αυθεντικότητα. Ο χειρισμός του λόγου με την πληθώρα νέων γλωσσικών ιδιωμάτων που καθημερινά προσθέτουν οι νέοι μας στη Γλώσσα μας, αναδεικνύουν και μια άλλη παράμετρο, αυτή της πλαστικότητας, παρουσιάζοντας την μεταμοντέρνα εκδοχή της, άξια προς μελέτη από σύγχρονους γλωσσολόγους.

Εδώ θέλω να επισημάνω τα ελπιδοφόρα και θετικά μηνύματα που αναβλύζουν από τα κείμενα των μαθητών. Την περηφάνεια για τον τόπο τους και την καταγωγή τους. Τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο τους που υπεραγαπούν και σέβονται. Το θαυμασμό στον ιδιαίτερο πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους που φροντίζουν να διατηρηθούν και να τα παραχωρήσουν αυτούσια στους επόμενους. Τέλος και πολύ επίκαιρο, την αγωνία και την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης του τόπου τους, που αποτυπώνεται γλαφυρά στις ιμπρεσσιονιστικές περιγραφές της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας.

Η ψηλάφηση των κειμένων των μαθητών και η ανάγνωση ανάμεσα στις γραμμές, αναδεικνύουν πλείστα όσα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, γενικότερα ιδωμένα μέσα από τη δική τους ματιά, και που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε όσους χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας.

Για τους ίδιους τους μαθητές, η δημιουργία μιας εφημερίδας αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο: τους εισάγει στη μεθοδολογία της έρευνας, τους καθοδηγεί στη συγγραφή, και τους αποζημιώνει με τη δημοσίευση, σε μια διαδικασία που θυμίζει την ερευνητική εργασία των επιστημόνων. Γι’ αυτό και ήταν πολύ συγκινητικό για μένα προσωπικά το ξεφύλλισμα αυτών των εφημερίδων.

Ο θεσμός του Μαθητικού Διαγωνισμού στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων από το «Βήμα» αποτελεί, συνεπώς, μια φωτεινή πρωτοβουλία, έμπλεη ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα για όσους το δουν σαν αφορμή να αρχίσουν το ωραίο ταξίδι στους δρόμους της υγιούς δημοσιογραφίας. Δρόμους γεμάτους αναζήτηση, δίψα για έρευνα και ικανοποίηση. Ταυτόχρονα αποτελεί μια καινοτόμα εκπαιδευτική πρακτική που προσφέρει και στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέους δρόμους διδασκαλίας, πέρα από το τυπικό πλαίσιο της σχολικής αίθουσας, και να ενισχύσουν τη σύνδεση του σχολείου με την ευρύτερη κοινωνία, αναπτύσσοντας τον κριτικό γραμματισμό και την φιλαναγνωσία.

Εκπροσωπώντας το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως δάσκαλοι πρωτίστως, στηρίζουμε σταθερά κάθε προσπάθεια όπως αυτή, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στη δημόσια σφαίρα, πυροδοτεί αξίες και αποπνέει πολιτισμό και αισιοδοξία για το αύριο της Χώρας.

Οφείλω να συγχαρώ ιδιαίτερα την κ. Φωτεινή Υψηλάντη, μια προσωπικότητα που αναγνώρισε από την αρχή τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, καθώς και την κ. Μάρνυ Παπαματθαίου, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα» και διακεκριμένη δημοσιογράφο, της οποίας η αφοσίωση, ο ζήλος και η αγάπη προς τους μαθητές υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες στη δημιουργία ενός έργου με ουσιαστική εκπαιδευτική αξία.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Εκδότη και τον Διευθυντή του «Βήματος», καθώς και στη Διοίκηση, και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του ομίλου στον οποίο ανήκει η Alter Ego Media, για αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και τη συνεχή τους παρουσία στα θέματα εκπαίδευσης. Με δράσεις σαν αυτή, διατηρούν και ενισχύουν την κοινωνική απήχηση ενός από τους πιο ιστορικούς και πιο μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς της χώρας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι εκπροσωπώντας το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως δάσκαλοι πρωτίστως, στηρίζουμε σταθερά κάθε προσπάθεια όπως αυτή, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στη δημόσια σφαίρα, πυροδοτεί αξίες και αποπνέει πολιτισμό και αισιοδοξία για το αύριο της Χώρας.

*Ο Γεράσιμος Σιάσος είναι Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.