Η μαθητική εφημερίδα είναι η εικόνα της οπτικής γωνίας των εφήβων

Διαβάστε τον χαιρετισμό της κυρίας Παναγιώτας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και μέλους της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Σχολικών Εφημερίδων του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.

Η επιλογή των εφημερίδων που θα βραβευτούν θα γίνει από κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις πέντε πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι πρόεδροι του ΙΕΠ και του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του «ΒΗΜΑΤΟΣ». Δείτε όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής εδώ.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Παναγιώτας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

***

Ο διαγωνισμός-συναγωνισμός των μαθητικών εφημερίδων, τον οποίο διοργανώνει το ΒΗΜΑ, έφερε στη μνήμη την «Εφημεριδούλα» των μαθητικών χρόνων, το άγχος την ημέρα της «κυκλοφορίας» της και την αγωνία της αποδοχής της. Θα αρέσει, δεν θα αρέσει, θα συμφωνήσουν, θα διαφωνήσουν οι συμμαθητές, οι φίλοι, οι οικογένειες, οι οποίες ήταν οι πιο αυστηροί κριτές; Αλλά στο βάθος του μυαλού υπήρχε η ακλόνητη θέση ότι αυτή ήταν η άποψη μας, την οποία εκφράσαμε ελεύθερα. Ίσως αναθεωρούσαμε αργότερα, αλλά, όταν ετοιμάζαμε την «Εφημεριδούλα» μας, αυτό μας εξέφραζε.

Όμως αυτή ακριβώς είναι η προσφορά μιας μαθητικής εφημερίδας. Μέσω αυτής της ομαδικής δραστηριότητας να δοθεί η δυνατότητα διατύπωσης της άποψης των μαθητών, να ενεργοποιηθεί η δημιουργικότητα και η φαντασία τους, να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη και η συνειδητοποίηση της αληθούς πληροφόρησης, και να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας, ένας διάλογος, με τον σχολικό, αλλά και με τον εξωσχολικό κόσμο.

Η μαθητική εφημερίδα είναι η εικόνα της οπτικής γωνίας των εφήβων. Οι μαθητές παρατηρούν, κρίνουν, γράφουν και περιγράφουν την πραγματικότητα του σχολικού τους περιβάλλοντος και τους προβληματισμούς τους για τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία που ζουν, και αγωνιούν για την αποδοχή.

Και κάθε τέτοια προσπάθεια έχει σίγουρη την αποδοχή, είναι μία επιτυχία, είναι ένα βραβείο.

*Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου είναι επίκουρη Καθηγήτρια στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.