Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.

Η επιλογή των εφημερίδων που θα βραβευτούν θα γίνει από κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις πέντε πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι πρόεδροι του ΙΕΠ και του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του «ΒΗΜΑΤΟΣ». Δείτε όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής εδώ.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κυρίου Φιλήμονα Μπαντιμαρούδη, Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

***

Η πρωτοβουλία της εφημερίδας «Το Βήμα», μιας ιστορικής εφημερίδας της Ελλάδας, να διοργανώσει τον «πρώτο μαθητικό διαγωνισμό στον γραπτό λόγο», αποτελεί μια αξιοσημείωτη ενέργεια με στόχο να εμπνεύσει μαθήτριες και μαθητές που ίσως οραματίζονται έναν μελλοντικό ρόλο στους τομείς της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Ως Τμήμα του Πανεπιστήμιο Κύπρου χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Βήματος για δυο, τουλάχιστον, λόγους: Κατ’ αρχήν επειδή οι άνθρωποι της ιστορικής αυτής εφημερίδας συμπεριέλαβαν τις μαθήτριες και τους μαθητές της Κύπρου στο συγκεκριμένο εγχείρημα, με την προοπτική ενός δημιουργικού συγχρωτισμού νέων ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα. Η στοχαστική αυτή ενέργεια του Βήματος είναι και επίκαιρη και δημιουργική.

Επιπλέον, αυτονόητα, η ιστορική αυτή εφημερίδα αναγνωρίζει ότι κάποιες από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας αφορούν σε ζητήματα ενημέρωσης, κατανόησης του κόσμου, αλλά και επικοινωνίας της θεματολογίας των σημαντικών ειδήσεων. Ενώ οι ειδήσεις παραδοσιακά αναγνωρίζονταν ως θεσμική λειτουργία με συλλογικές αφετηρίες, στις μέρες μας, το τι είναι είδηση αποτελεί μια από τις πιο αφηρημένες έννοιες που καλούμαστε να κατανοήσουμε. Είναι σαφές ότι διαμορφώνεται στην εποχή μας μια επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση των πολιτών του μέλλοντος σε σχέση με την προσωπική τους ενημέρωση αλλά και σε σύνδεση με το ευρύτερο φαινόμενο της ενημέρωσης ως κοινωνική διαδικασία.

Το τι είναι είδηση αποτελεί μια από τις πιο αφηρημένες έννοιες που καλούμαστε να κατανοήσουμε. Είναι σαφές ότι διαμορφώνεται στην εποχή μας μια επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση των πολιτών του μέλλοντος σε σχέση με την προσωπική τους ενημέρωση αλλά και σε σύνδεση με το ευρύτερο φαινόμενο της ενημέρωσης ως κοινωνική διαδικασία.

Κλείνοντας τις σύντομες σκέψεις μου, θα ήθελα να ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους που εκφράζονται δημιουργικά και στοχαστικά, αλλά ειδικά τις μαθήτριες και τους μαθητές που διατηρούν μια κριτική ματιά σε σχέση με τα προβλήματα των ανθρώπων, να αξιοποιήσουν την μοναδική αυτή ευκαιρία ως μια αρχική επαφή με τον κόσμο της ενημέρωσης.

*Ο Φιλήμων Μπαντιμαρούδης είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.