Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.
Η επιλογή των εφημερίδων που θα βραβευτούν θα γίνει από κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις πέντε πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι πρόεδροι του ΙΕΠ και του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του «ΒΗΜΑΤΟΣ». Δείτε όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής εδώ.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βασίλειου Βασδέκη, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
***
Θα είναι κοινότοπο να πω για τη σημασία που έχει για τη νέα γενιά των μαθητών της χώρας η συγγραφή κειμένων και η έκφραση του γραπτού λόγου, μέσα από τα πολλαπλά μέσα και πλατφόρμες που υπάρχουν σήμερα και που διαρκώς αυξάνονται.
Γι’ αυτό θα αναφερθώ περισσότερο σε ένα φαινόμενο που φαίνεται να διευρύνεται χρόνο με το χρόνο. Παρατηρούμε λοιπόν τη μείωση της ποιότητας των γραπτών κειμένων, του γραπτού λόγου από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις εργασίες τους, τα άρθρα, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και κάθε άλλο γραπτό κείμενο.
«Ο Διαγωνισμός των Σχολικών Εφημερίδων στους μαθητές των λυκείων της Ελλάδας και της Κύπρου, έρχεται να συνεισφέρει στην κάλυψη μιας μεγάλης ανάγκης για τις μαθήτριες και τους μαθητές, να τους δοκιμάσει στη συγγραφή και να τους προετοιμάσει για την ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης».
Είναι κατανοητό, βέβαια, ότι η εισαγωγή όλο και περισσότερο νέων τεχνολογικών μέσων, η ανάγκη για άμεση και περισσότερη επικοινωνία, η ταχύτητα αντίδρασης που χρειάζεται πλέον να υπάρχει, αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας της γραφής και της κατάλληλης έκφρασης μέσω του γραπτού λόγου. Στην πρακτική του μορφή η συνέπεια είναι ότι επικοινωνούμε πλέον σε πολλή μεγαλύτερη συχνότητα με αρκετά χαμηλότερη ποιότητα, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές να καταλαβαινόμαστε λιγότερο και να μην υπάρχει ξεκάθαρη απόδοση των μηνυμάτων που επιθυμούμε να περάσουμε στο κοινό που απευθυνόμαστε.
Εδώ, λοιπόν, ο Διαγωνισμός των Σχολικών Εφημερίδων στους μαθητές των λυκείων της Ελλάδας και της Κύπρου, έρχεται να συνεισφέρει στην κάλυψη μιας μεγάλης ανάγκης για τις μαθήτριες και τους μαθητές, να τους δοκιμάσει στη συγγραφή και να τους προετοιμάσει για την ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μια ιστορικής και έγκυρης εφημερίδας, όπως το ΒΗΜΑ, το οποίο δίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικά το βήμα στις μαθήτριες και στους μαθητές. Θέλω να τονίσω ότι η συγγραφή μιας εφημερίδας δεν αφορά μόνο όσες και όσους επιθυμούν να γίνουν δημοσιογράφοι, αλλά προσφέρει την ευκαιρία σε όλες και όλους να κάνουν έρευνα για ένα θέμα, να αφουγκραστούν ιδέες και γεγονότα, να νιώσουν τον παλμό της επικαιρότητας, να παρουσιάσουν κατάλληλα το έργο τους και τελικά να είναι μέσα σε αυτούς που έχουν ανακαλύψει κάτι σημαντικό να πουν και να εκφραστούν δημόσια χωρίς φόβο, αλλά με πάθος! Μην ξεχνάμε ότι από τα παλαιότερα χρόνια ήταν τιμή μας να είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που έχουν συγγράψει έστω ένα άρθρο σε εφημερίδα φυλάσσοντάς το ως παρακαταθήκη για να το δείξουμε στους φίλους ή στην οικογένειά μας.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως πρωτοπόρο Ίδρυμα στα επιστημονικά του πεδία, είναι πάντοτε συνοδοιπόρο σε τέτοιες ευεργετικές ενέργειες για τους νέους, όπως κάνει εδώ και το ίδιο για τους μαθητές της χώρας εδώ και χρόνια. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Όμιλο Alter Ego Media για την πρωτοβουλία αυτή και εύχομαι να αποτελέσει θεσμό και γενεσιουργό αιτία δημιουργίας ακόμη περισσότερων τέτοιων ενεργειών από φορείς και επιχειρήσεις προς τη νέα γενιά της χώρας.
*Ο Βασίλειος Βασδέκης είναι Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.