Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε εφαρμογή, λόγω της πορείας για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Διαδηλωτές και διαδηλώτριες έφτασαν λίγο πριν τις 8 στην πρεσβεία των ΗΠΑ φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Ολοκληρώθηκε η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευαν την ιστορική σημαία έφτασαν λίγο πριν τις 15:30 μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνεχίσαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Παράλληλα, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας.

Σε 150 προσαγωγές ατόμων και 7 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία μετά από ελέγχους που έγιναν σε διάφορές περιοχές του κέντρου της Αθήνας πριν την έναρξη της πορείας.

Ανοιχτοί οι σταθμοί του Μετρό

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας άνοιξαν σταδιακά όλοι οι σταθμοί του μετρό.

Προηγουμένως οι συρμοί διέρχονταν από τους σταθμούς «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής» χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Δείτε εικόνες από την πορεία στην Αθήνα:

Πλήθος κόσμου στο Πολυτεχνείο

Παρά τη βροχή, πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων βρέθηκαν από το πρωί στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Η συγκίνηση είναι εμφανής τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους, που ήρθαν να καταθέσουν ένα λουλούδι στο ιστορικό μνημείο.

«Η συγκίνηση είναι απόλυτη. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι ότι εκείνες τις ημέρες υπήρχε παλμός», ανέφερε μία κυρία της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», που ήρθε στον χώρο μαζί με την κόρη και τα δυο εγγόνια της. «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε», πρόσθεσε, «είναι απόλυτα επίκαιρο και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας, γιατί όποιος την ξεχνά είναι καταδικασμένος να σβήσει».

Οικογένειες με παιδιά έρχονται επίσης να αποτίσουν φόρο τιμής, με ένα λουλούδι ή μια ζωγραφιά και οι γονείς εξηγούν στα μικρά παιδιά τους γιατί έχουν έρθει εδώ. «Βρέξει-χιονίσει, είχαμε πει ότι θα έρθουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», τόνισε ο πατέρας ενός εξάχρονου παιδιού.

«Στο σχολείο κάναμε τη γιορτή για το Πολυτεχνείο και ενθουσιάστηκα για αυτούς τους φοιτητές», είπε η Μαρία, μαθήτρια Δ’ δημοτικού και πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανη για αυτούς, γιατί χάρη σε εκείνους έχουμε ελευθερία και χαίρομαι».

«Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε η μητέρα δυο μικρών παιδιών. Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη μία το μεσημέρι (13:00), όταν θα ξεκινήσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού, κεκλεισμένων των θυρών.