Podcast Πολυτεχνείο: Η εξέγερση λεπτό προς λεπτό μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της

Οι 20άρηδες που παραλίγο να ρίξουν τη χούντα μίλησαν μισό αιώνα αργότερα για όλα όσα συνέβησαν τις ημέρες της πιο εμβληματικής κατάληψης στην ελληνική ιστορία

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 το κτίριο της Νομικής στην οδό Σόλωνος βράζει. Από μια μαγιά περίπου χιλίων φοιτητών ξεκινά η – αδιαμφισβήτητα – πιο εμβληματική κατάληψη στην ελληνική ιστορία, μεσούσης της χούντας των Συνταγματαρχών. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Νοέμβρη, οι τίτλοι τέλους θα πέσουν τραγικά και ηρωικά, με την εισβολή του τανκ, και η εξέγερση θα γραφτεί στην ιστορία. Το τετραήμερο που θα μεσολαβήσει θα είναι συναρπαστικό σαν σενάριο ταινίας. Ακριβώς όπως και το βραβευμένο podcast «Πολυτεχνείο – Η εξέγερση που συγκλόνισε την Ελλάδα», που ξαναζωντανεύει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό.

Το podcast documentary του Βήματος, μια mini σειρά τεσσάρων επεισοδίων (όσες και οι ημέρες της εξέγερσης), είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας της δημοσιογράφου Κατερίνας Μπακογιάννη, η οποία εκτός των άλλων συνομίλησε με δεκάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στα γεγονότα. Το ηχητικό χρονικό, που αντιμετωπίζει την κατάληψη ως έργο εν εξελίξει, απέσπασε μεταξύ άλλων τοβραβείο Platinum, ως κορυφαίο podcast της περσινής χρονιάς, στα Digital Media Awards 2024.

Οι πρωταγωνιστές του, οι τότε 20άρηδες που μίλησαν στην ερευνητική δημοσιογράφο 50 χρόνια μετά, δεν αφηγήθηκαν μόνο τις κρίσιμες στιγμές: την (περίπου) απόφασή τους να κλειστούν στους χώρους του Πολυτεχνείου, τις συνελεύσεις, την αγωνία πριν την είσοδο του τανκ. Μίλησαν ακόμη για την καθημερινότητα «εντός των τειχών», για το τι έτρωγαν, πού κοιμόντουσαν, πώς περνούσαν τον χρόνο τους. Για το πώς γνώρισαν αυτές τις κρίσιμες ημέρες τον έρωτα της ζωής τους.

Μίλησαν ακόμη και για τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν ανάμεσα στους ίδιους τους επαναστατημένους νέους στη διάρκεια του τριημέρου. Για τον «εσωτερικό πόλεμο» μεταξύ των παρατάξεων, τις κρυφές ατζέντες και τις μυστικές συναντήσεις.

Μίλησαν λίγο-πολύ για όλα, αποκαλύπτοντας πτυχές που κανείς μας δεν είχε ξανακούσει, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε καλύτερα πώς μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι σχεδόν παιδιά, και όλοι τους πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, μπορούν ξαφνικά να βρεθούν, μαζί, να γράφουν ιστορία.

Όπως έγραψε η ίδια η Κατερίνα Μπακογιάννη στην ειδική έκδοση της σειράς Βήμα στην Ιστορία, «Πολυτεχνείο, 1973. Η φοιτητική εξέγερση», που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τα γεγονότα:

«Οι πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου μετεξελίχθηκαν στα πάντα. Από υπουργοί μέχρι ζητιάνοι. (Αληθινά και τα δύο παραδείγματα.) Η εστίαση στα γεγονότα με βοήθησε να μείνω αποκλειστικά στο τότε. Το Πολυτεχνείο είναι ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός. δεν μπορούμε να κρίνουμε το 1973 με τις εμπειρίες του 2023, ούτε με την άποψή μας για τα πρόσωπα σήμερα.

Δεν το φανταζόμουν όταν ξεκινούσα το podcast, αλλά το χρονικό μού έδωσε τελικά την ευκαιρία να δω το Πολυτεχνείο εν εξελίξει. Ως work in progress. Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα μέρα με την ημέρα. Εντέλει, γιατί το Πολυτεχνείο έγινε το Πολυτεχνείο.

Ως work in progress το αποτυπώνω και εδώ».

Το Podcast είναι διαθέσιμο στο Spotify και το Apple Podcasts.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.