Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

Ένα λαχταριστό και πλούσιο γλυκό.

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

Ένα λαχταριστό και πλούσιο γλυκό.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

40λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8-10 μερίδες

  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 440 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 60 γρ. κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 1 φλιτζ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το γλάσο

  • 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί διαστάσεων 25 x 35 εκ.

     

     

     

     

  2. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο και το νερό.

     

  3. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα.
    Κρατάμε μερικά καρύδια στην άκρη για τη διακόσμηση και ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα στη ζύμη μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

  4. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγαίνει καθαρή, θεωρούμε ότι είναι έτοιμο. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.

  5. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέσα το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το μείγμα το κέικ και στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.

  6. Όταν κρυώσει και σταθεροποιηθεί η επικάλυψη, κόβουμε και σερβίρουμε το γλυκό.