Τραμπ: Κλείνει το μάτι στο Ισραήλ- Απογοήτευση των μουσουλμάνων

Ο Τραμπ, κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις του υποσχέσεις, τοποθετεί σε καίριες πολιτικές θέσεις βαθύτατα φιλοϊσραηλινά στελέχη.

Οι αραβο-μουσουλμάνοι Αμερικανοί έχουν απογοητευτεί βαθιά από τις επιλογές του Τραμπ. Νιώθουν εξαπατημένοι διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους εκείνος πριν τις εκλογές εμφανιζόταν ως ο Πρόεδρος της ειρήνης.

Οι ηγέτες τους σημειώνουν πως η μαζική ψήφος τους προς αυτόν, η οποία τον βοήθησε σε κρίσιμες εκλογικές στιγμές, είχε τη μορφή διαμαρτυρίας προς τον προκάτοχό του Μπάιντεν για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, και τις επιθέσεις στο Λίβανο.

Σήμερα όμως, έχει επιλέξει να στελεχώσει κορυφαίες πολιτικές θέσεις με πρόσωπα τα οποία έχουν ανοιχτά δηλώσει την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ στο τιμόνι της κυβέρνησης Τραμπ

«Ο Τραμπ κέρδισε εξαιτίας μας και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την επιλογή του Υπουργού Εξωτερικών και άλλων», δήλωσε ο Ραμπιούλ Τσόουντουρι, πρόεδρος της εκστρατείας «Εγκαταλείψτε την Χάρις» στην Πενσυλβάνια και συνιδρυτής των «Μουσουλμάνων για τον Τραμπ».

Η υποστήριξη των μουσουλμάνων προς τον Τραμπ τον βοήθησε να κερδίσει την πολιτεία του Μίσιγκαν. Επίσης μπορεί να συνέβαλε και σε άλλες νίκες σε πολιτείες με αμφίβολο εκλογικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ο Τραμπ διόρισε για Υπουργό Εξωτερικών τον Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή. Ο τελευταίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Επίσης, ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει «κάθε στοιχείο» της Χαμάς. Ενώ είχε προσθέσει ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι μοχθηρά ζώα».

Άλλη ενδεικτική επιλογή του Τραμπ, η οποία που δικαιώνει τα όσα αναφέρουν οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι και Άραβες. Ως επόμενο Πρέσβη του Ισραήλ τοποθέτησε τον Μάικ Χάκαμπι, σταθερό συντηρητικό υπέρ του Ισραήλ. Ο τελευταίος υποστηρίζει την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης. Επίσης είναι κατά της ίδρυσης δύο κρατών στην Παλαιστίνη, λύση την οποία έχει χαρακτηρίσει «ανεφάρμοστη».  Παλαιστίνη,

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση της Ρεπουμπλικανής Ελίζ Στεφάνικ ως πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Η εν λόγω είχε αποκαλέσει τον ΟΗΕ «βόθρο αντισημιτισμού» επειδή είχε καταδικάσει τους θανάτους στη Γάζα.

Ο Τραμπ σε «σιωνιστική υπερδιέγερση»

Οι παραπάνω επιλογές του Τραμπ απογοήτευσαν τους μουσουλμάνους και άραβες ψηφοφόρους του, οι οποίοι νιώθουν εμπαιγμό.

Ο Ρεξχινάλντο Ναζάρκο, εκτελεστικός διευθυντής του Δικτύου Αμερικανικής Μουσουλμανικής Δέσμευσης και Ενδυνάμωσης (AMEEN), τόνισε ότι οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα επέλεγε κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα εργάζονταν προς την κατεύθυνση της ειρήνης, αλλά στην πράξη απέδειξε το αντίθετο.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι», δήλωσε. «Φαίνεται ότι αυτή η κυβέρνηση έχει γεμίσει εξ ολοκλήρου με νεοσυντηρητικούς και εξαιρετικά φιλοϊσραηλινούς, υπέρ του πολέμου ανθρώπους, γεγονός που αποτελεί αποτυχία από την πλευρά του προέδρου Τραμπ, για το κίνημα υπέρ της ειρήνης και το αντιπολεμικό κίνημα».

Ο Ναζάρκο σημείωσε ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα συνεχίσει να πιέζει για να ακουστεί η φωνή της μετά τη μαζική συγκέντρωση ψήφων, οι οποίες βοήθησαν τον Τραμπ να κερδίσει. «Τουλάχιστον είμαστε στον χάρτη» προσθέτει.

Ο Χασάν Αμπντέλ Σαλαμ, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και συνιδρυτής της εκστρατείας «Εγκαταλείψτε την Χάρις», θεώρησε ότι το ως άνω επιτελείο του Τραμπ δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ομολογουμένως όμως αποδείχθηκε ακόμη πιο ακραίο από ό,τι φοβόταν.

«Είναι σαν να μπαίνει σε σιωνιστική υπερδιέγερση», επεσήμανε . «Ήμασταν πάντα εξαιρετικά επιφυλακτικοί… Προφανώς περιμένουμε ακόμα να δούμε πού θα καταλήξει η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι η κοινότητά μας έχει ξεγελαστεί».

Είχε δώσει άλλη εντύπωση στους Αμερικανούς μουσουλμάνους

Αρκετοί μουσουλμάνοι και Άραβες υποστηρικτές του Τραμπ στήριζαν τις ελπίδες τους στον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην προσωρινό διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ο τελευταίος επί μήνες ηγήθηκε της προσέγγισης των μουσουλμανικών και αραβοαμερικανικών κοινοτήτων. Μάλιστα, είχε παρουσιαστεί και ως πιθανός επόμενος υπουργός Εξωτερικών.

Ομοίως θετικές προσδοκίες είχε δημιουργήσει το ότι ο ο Μασάντ Μπούλος, ο Λιβανέζος πεθερός της κόρης του Τραμπ, Τίφανι, συναντήθηκε επανειλημμένα με Αραβοαμερικανούς και μουσουλμάνους ηγέτες.

Και οι δύο αυτοί είχαν υποσχεθεί στους Αραβοαμερικανούς και μουσουλμάνους ψηφοφόρους ότι ο Τραμπ ήταν ένας υποψήφιος της ειρήνης που θα ενεργούσε γρήγορα για να τερματίσει τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Ο ίδιος ο Τραμπ πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις σε πόλεις με μεγάλους αραβοαμερικανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς, όπως στο Ντίρμπορν, μια πόλη με αραβική πλειοψηφία, όπου δήλωνε ότι αγαπά τους μουσουλμάνους, και στο Πίτσμπουργκ, όπου αποκάλεσε το κίνημα «Μουσουλμάνοι για τον Τραμπ» «ένα όμορφο κίνημα». «Χρειάζονται ειρήνη. Χρειάζονται σταθερότητα» είχε προσθέσει.

Τι απαντά η πλευρά του Τραμπ

Η Ρόλα Μάκι, Λιβανέζα Αμερικανίδα και μουσουλμάνα αντιπρόεδρος για την εξωστρέφεια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Μίσιγκαν, απέκρουσε τις επικρίσεις.

«Δεν νομίζω ότι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι με κάθε διορισμό που κάνει ο Τραμπ, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει σημασία», είπε. «Ξέρω ότι ο Τραμπ θέλει την ειρήνη και αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι είναι ότι υπάρχουν 50.000 νεκροί Παλαιστίνιοι και 3.000 νεκροί Λιβανέζοι και αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης».

Πηγή: Reuters

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.