Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν αντιληφθεί, αφού τα φώτα της δημοσιότητας, έπεσαν στην επίσκεψη Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, αλλά οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την χώρα μας αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι μόνον τα νησιά στην εσχατιά του Αιγαίου που υποφέρουν, είναι από χθες και η Λέσβος. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα για φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων της και για τις επιστροφές. Ή μάλλον όταν βρεθεί σε δημόσια φόρα, όπως αυτό της Βουδαπέστης, αρχίζει μια φλυαρία αριθμών, δηλαδή «πόσους διακινητές συλλάβαμε, πόσους μετανάστες σώσαμε, πόσους άλλους αποτρέψαμε να φύγουν, πόσους χορηγήσαμε άσυλο», που κουράζει και κανείς βεβαίως δεν είναι σε θέση να τους ελέγξει, παρά μόνον να τους προειδοποιήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει για την συμφωνία που προβλέπει επιστροφές.
Θα πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι ο Χακάν Φιντάν δεν ήταν ο μοναδικός Τούρκος υπουργός που θα ερχόταν στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ήταν και η επίσκεψη στην Αθήνα του πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίγκαγια, του υπουργού που κοιτάζει τι δηλώσεις κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί για τον Ερντογάν κι αν δεν συμφωνεί μαζί τους, αναβάλλει την επίσκεψή του στην χώρα μας.
Τον συνάντησε όμως στη Βουδαπέστη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος και τα είπαν για τις επιστροφές, τις αυξημένες ροές, τους διακινητές και ότι άλλο σχέση με τους μετανάστες. Σε μια αίθουσα του συνεδριακού κέντρου που τους παραχωρήθηκε διακοσμημένη με τις σημαίες των δύο χωρών, οι δύο υπουργοί μίλησαν ανοικτά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος του ζήτησε να προσπαθήσει ώστε οι ροές στο Νότιο Αιγαίο να μειωθούν όπως μειώθηκαν στα χερσαία σύνορά μας και ότι θα πρέπει να μην αφήσουμε τους διακινητές να δυσκολεύουν την Ελλάδα και την Τουρκία. Να κινηθούμε του είπε από κοινού για να δώσουμε ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Δεν ξέρω πώς θα το κάνει πράξη, αλλά παρόμοιες συζητήσεις για μείωση των ροών και για επιστροφές έχουν γίνει πολλές στο παρελθόν.
Τι άνθρωπος είναι ο Γερλίγκαγια, ρώτησα τον Έλληνα υπουργό. Μου είπε, με αρκετή δόση χιούμορ πώς είναι «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν» με τον… Ερντογάν, με τη έννοια ότι ομιλεί με το ίδιο τρόπο, προβάλλει τις δικές του αξίες και πολιτικές, δεν ομιλεί άλλη γλώσσα πέραν της τουρκικής και διαθέτει κι αυτός διερμηνέα, όπως ο Ερντογάν.
***
Οι πρώτες 4 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου
Μετά από πολλούς μήνες με μηδενική τουρκική δραστηριότητα στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (από τους σεισμούς της Τουρκίας και τα Ήρεμα Νερά στο Αιγαίο) χθες σημειώθηκαν οι πρώτες παραβιάσεις (και όχι παραβάσεις) του εθνικού εναέριου χώρου. Όχι δεν έγιναν από κανένα μαχητικό, αλλά από… κατασκοπευτικά drones, ελικοφόρα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Συνολικά τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου και πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Τώρα τελευταίως οι παραβάσεις στο FIR αυξάνονται και πληθύνονται, με αποκορύφωμα την ημέρα της επίσκεψης Χακάν στην Αθήνα, όπου σημειώθηκαν 14 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Υπήρχε βεβαίως και η τουρκική άσκηση, αλλά οι παραβάσεις και από χθες οι 4 παραβιάσεις είναι γεγονός.
***
Γιατί η ελληνική κανονιοφόρος παρακολούθησε τουρκικά πολεμικά
Πάμε τώρα στο κεντρικό Αιγαίο, την ώρα που επιστρέφουν τα τουρκικά πολεμικά από την άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» (σ.σ. έχουν όπως φαίνεται μια εμμονή με τα… «γαλάζια», αφού βαφτίζουν και τις φάλαινες της άσκησής τους γαλάζιες). Όπως συμβαίνει κάθε φορά όταν τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στο Αιγαίο, είτε πάνε είτε επιστρέφουν από άσκηση, έτσι και τώρα το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε μια κανονιοφόρο και μια φρεγάτα στην περιοχή για να παρακολουθήσει τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Από απόσταση όμως και διακριτικά, χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο.
Όσον αφορά, το ιταλικό ερευνητικό πλοίο IEVOLIRELUME που ποντίζει καλώδια, χθες (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) βρισκόταν πάνω από την Κρήτη, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, και δεν ήρθε σε καμία επαφή με τα τουρκικά καράβια.
***
Επιστημονική διπλωματία στις ΗΠΑ
Κοντά στους Έλληνες της Αμερικής θα βρίσκεται από σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε μια επίσκεψη που σηματοδοτεί μια διαφορετική προσέγγιση προς την ελληνική Διασπορά. Θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και τη Βοστώνη, όπου, πέρα από συναντήσεις με παραδοσιακούς φορείς της ομογένειας, θα έχει σειρά επαφών με Ελληνοαμερικανούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές, που εργάζονται σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard και το ΜΙΤ. Θα συναντηθεί με τους επικεφαλής εδρών ελληνικών σπουδών που πρόκειται να ενισχυθούν από την ελληνική Πολιτεία, και αναμένεται να μιλήσει στη Βοστώνη σε εκδήλωση του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας (HIN), στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Η προώθηση της επιστημονικής διπλωματίας και η αξιοποίηση της επιστημονικής διασποράς είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών. Εντάσσεται δε στους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, που παρουσιάστηκε προ ημερών στο Υπουργείο παρουσία του Πρωθυπουργού. Η ενίσχυση της συνεργασίας με τους επιφανείς επιστήμονες της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ και η διασύνδεσή τους με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι ευνόητο ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας.
***
Το Iron Dome θα στοιχίσει 2 δισ. ευρώ
Με το Νίκο Δένδια να αναλύει χθες στη Βουλή τις λεπτομέρειες της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 20204-2035, δημοσίευμα του Reuters αποκάλυψε συζητήσεις Ελλάδας – Ισραήλ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, με δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου. Σύμφωνα το έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται Έλληνες αξιωματικούς, η χώρα μας βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού συστήματος τύπου Iron Dome, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
***
Οι «κουκουλοφόροι της Novartis φαίνεται πως έχουν μπλέξει άσχημα
Φιλήστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη (οι μέχρι πρότινος «κουκουλοφόροι» της Novartis) φαίνεται πως θα έχουν άσχημα μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη. Και ξέρετε γιατί; Μετά τις μηνύσεις αλλά και τις αγωγές που έχουν καταθέσει εναντίον τους τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν συκοφαντήσει για την υπόθεση της Novartis, μετά τις δικές τους μαρτυρίες, τώρα θα κληθούν στη Δικαιοσύνη να εξηγήσουν ποιοι τους έβαλαν και γιατί να τα πουν όλα αυτά. Άλλωστε, οι κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης και των ψευδών καταθέσεων είναι βραχνάς για τους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες και δεν αποκλείεται να «σπάσουν» και να αποκαλύψουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Εκείνο που προέχει είναι ότι οι απολογίες των δύο θα πρέπει τελειώσουν γρήγορα. Και τούτο επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής, πάνω στον οποίο όπως μαθαίνω (εάν ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη) θα κινηθεί η υπερασπιστική τους γραμμή. Απλώς σημειώνω ότι για κάποιες από τις μηνυόμενες πράξεις οι παραγραφές είναι τον Νοέμβριο του 2025 και για κάποιες άλλες στις αρχές του 2026.
***
Η υπουργός του Τραμπ που πυροβόλησε έναν σκύλο και μια κατσίκα
Πρόκειται για την πιο πολυσυζητημένη υπουργό που διόρισε ο Τραμπ. Πρόκειται για την κυβερνήτη της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ, την οποία τοποθέτησε υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, χαρτοφυλάκιο που συμπεριλαμβάνει ιδίως τον έλεγχο των τελωνειακών δασμών και τη φύλαξη των συνόρων. Η ιστορία της είναι όντως περίεργη. Και εξηγούμαι: Από το 2019, είναι φανατική υποστηρίκτρια του Τραμπ ενώ ένα από τα ζητήματα για τα οποία απασχόλησε στην μέχρι τώρα θητεία της, είναι για την άρνησή της να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά την πανδημία του κορωνοϊού στην πολιτεία. Αίσθηση είχε προκαλέσει τις ΗΠΑ το βιβλίο της ρεπουμπλικανής, στο οποίο περιγράφει ότι «πυροβόλησε και σκότωσε» τον οικογενειακό σκύλο, γιατί ήταν «ανεκπαίδευτος και επιθετικός», καθώς και μία κατσίκα γιατί ήταν «άσχημη, μοχθηρή και μύριζε αηδιαστικά»
Δεν σταματούν εκεί όμως οι… περίεργες ιστορίες για την Νόεμ. Σε δηλώσεις της η 53χρονη Ρεπουμπλικανή, είχε πει πως στο παρελθόν συνάντησε τον… Κιμ Γιονγκ Ουν. «Είμαι σίγουρη ότι με υποτίμησε, χωρίς να έχει ιδέα για την εμπειρία μου να κοιτάζω κατάματα μικρούς τυράννους» έγραψε σε βιβλίο της, θεωρία που αμφισβητήθηκε. Η Νόεμ ήταν στην Επιτροπή το διάστημα 2013-15 επί Ομπάμα, ο οποίος ουδέποτε συναντήθηκε με τον Κιμ.