Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη γέννηση του έως και σήμερα έχει καταγράψει ιστορικές πρωτιές. Ήταν το πρώτο αριστερό κόμμα που από ένα μικρό κόμμα έφτασε να γίνει κυβερνητική δύναμη και έπειτα έχασε δύο φορές στις εθνικές εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, κινδυνεύει να εκπέσει του θεσμικού του αξιώματος και να χάσει και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέλαβε για πρώτη φορά το 2012.

Η τριχοτόμηση του, μετά τις διαδοχικές διασπάσεις μετά και την πρόσφατη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, έφερε το κόμμα της Κουμουνδούρου να ισορροπεί σε ένα λεπτό σχοινί. Χρειάζεται, για την ώρα, μόνο ένας βουλευτής ώστε να καταρρεύσει και να βρεθεί τρίτο κόμμα στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή, έχει «ισοπαλία» με το ΠαΣοΚ με τα δύο κόμματα να διαθέτουν από 31 βουλευτές το κάθε ένα.

Ο κανονισμός της Βουλής, άρθρο 19, αναφέρει σε περίπτωση ισοδυναμίας, προηγείται η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή. Ωστόσο, φημολογείται ότι στην πόρτα εξόδου βρίσκονται κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, αυτομάτως, το ΠαΣοΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι αλλάζει στην πραγματικότητα;

Στο Σύνταγμα δεν υπάρχει αναφορά για την αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικό εδάφιο υπάρχει μόνο στον Κανονισμό της Βουλής. Στο άρθρο 20, υπογραμμίζεται πως «ο πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση αποκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο ΚτΒ και οι κείμενες διατάξεις».

Αν λοιπόν εκπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ΠαΣοΚ αυτομάτως παίρνει την θέση του με αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτός από πρόεδρος του κόμματος να είναι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει η σειρά που θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή και θα είναι μετά τον πρωθυπουργό και θα δικαιούται περισσότερο χρόνο.

Επιπλέον, θα δικαιούται να έχει το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι στο ισόγειο της Βουλής. Εκείνο το γραφείο έχουν χρησιμοποιήσει στην πρόσφατη ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αργότερα και ο Στέφανος Κασσελάκης και σήμερα το χρησιμοποιεί ο Νίκος Παππάς.

Εκτός από τις χωροταξικές αλλαγές θα αυξηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό. Το ΠαΣοΚ θα έχει το δικαίωμα να έχει περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, το κόμμα θα αυξήσει τον αριθμό των μελών του στη Διάσκεψη των Προέδρων καθώς και στις Διαρκείς Επιτροπές.

Σημειώνεται πάντως, ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό για να κάνει χρήση άλλων προνομίων όπως την υποβολή πρότασης μομφής (χρειάζεται 50 βουλευτές) και για πρόταση εξεταστικής επιτροπής (χρειάζονται 60 βουλευτές).