Διανύει όντως ο ΣΥΡΙΖΑ «τα τελευταία χρόνια της πολιτικής ύπαρξής του» – όπως κυνικά υποστήριξε στο MEGA ο ανεξάρτητος πλέον Πέτρος Παππάς; Ή το συνταρακτικό 3.6%, στο οποίο τον εμφάνισε η Real Polls σε έρευνα της για τον Alpha, είναι απλώς η απόληξη της εσωκομματικής κρίσης και μετά την ανάδειξη νέου προέδρου θα ανακτήσει -κατά τα αισιόδοξα στελέχη της Κουμουνδούρου- τη δημοσκοπική ισχύ του;
Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 επιβεβαίωσε ότι τα γεγονότα του τελευταίου διμήνου και η τρίτη διάσπαση που επικυρώθηκε στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου γέννησαν αρνητικό αντίκτυπο και συνδυάστηκαν με νέες επιπτώσεις. Η ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων βουλευτών (Πετρ. Παππάς, Μάλαμα, Αυλωνίτης, Χρηστίδου) και οι αποχωρήσεις εκατοντάδων μελών με ταυτόχρονη έξοδο από ΟΜ και Νομαρχιακές υπήρξαν αναπόφευκτες.
Οι αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το «θα πάρω κι άλλους μαζί μου» της Τζάκρη
Βέβαια απέναντι στην απειλή της «δαμόκλειας σπάθης» με άμεση απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σε πρώτη φάση πως αντέχει τους ισχυρούς κραδασμούς. Η -προσωρινή έστω- οπισθοχώρηση βουλευτών που τάσσονταν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και υπολογιζόταν πως θα τον ακολουθήσουν τού επέτρεψαν να κερδίσει χρόνο και οργανώσει τις άμυνές του συντάσσοντας δυνάμεις. Ορισμένοι παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους (Τζάκρη, Πούλου, Γαβρήλος, Σαρακιώτης) προξενώντας μια μερική δυσλειτουργία, αλλά η μεγάλη εικόνα δεν αλλοιώθηκε όσο είχε αξιολογηθεί.
Ούτως ή άλλως η Έλενα Ακρίτα δήλωσε πιστή στο κόμμα με το οποίο εξελέγη, η Νίνα Κασιμάτη διέψευσε εξ αρχής κάθε σενάριο προσχώρησης στο ΠαΣοΚ, η Γιώτα Πούλου εξήγησε πως θα συζητήσει και θα μετρήσει τις απόψεις στο εκλογικό σώμα.
Η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι «το ζητούμενο είναι να πάω σε μια κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος που θα αποτελεί φυσική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «θα φύγω και θα πάρω κι άλλους μαζί μου». Άρα προτού σχηματοποιηθεί κι αποκτήσει ιδρυτική διακήρυξη το κόμμα Κασσελάκη, οι ισορροπίες δεν πρόκειται να διασαλευτούν.
Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι
Σε αυτή τη φάση τόσο την Κουμουνδούρου όσο και τον Ταύρο απασχολεί το πώς, η κάθε πλευρά για λογαριασμό της, θα διευρύνει την διασκορπισμένη κομματική βάση της. Υπολογίζεται ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της έντονης απογοήτευσης δηλώνουν αποστασιοποιημένοι και κουρασμένοι. Όχι ότι μετακινήθηκαν σε άλλους όμορους χώρους προκειμένου να στεγαστούν. Εξακολουθούν δηλαδή να είναι «διεκδικήσιμοι».
Φαίνεται μεν ότι στην πλειονότητά τους δεν ήταν σύμφωνοι με τη διαδικασία αποπομπής του Στ. Κασσελάκη. Την ίδια ώρα όμως ένα ποσοστό δεν τον θεωρεί κι άμοιρο ευθυνών για ό,τι του επιφυλάχθηκε (πρόταση μομφής, αποκλεισμός).
«Περιμένουν τις εξελίξεις»
«Το δύσκολο στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ποσοστό. Αποτυπώνεται ότι πολύς κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτή τη στιγμή μένει στο περιθώριο περιμένοντας κάποιες εξελίξεις» εκτίμησε με ψυχραιμία ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, στο Αction24.
«Κουράσαμε με την παραφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα» παρέθεσε από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας πως «η δική μου υποψηφιότητα δεν στοχεύει να συντηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μικρά ποσοστά, αλλά να υπάρχει μια πραγματική κυβερνώσα Αριστερά».
Όπως άλλωστε ανέφερε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, αμφισβητώντας ανοικτά τα νούμερα «ό,τι και να λένε τα δελτία των ειδήσεων και οι δημοσκοπήσεις, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο κυρίαρχος Λαός. Και το σύστημα φοβάται τον Λαό, γιατί μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια. Όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν».
Το πολιτικό διακύβευμα αυτών των ημερών και οι μαθηματικές εξισώσεις περιλαμβάνουν τη βάση (κι όχι μόνο) του κόμματος. Ανοικτό κάλεσμα άλλωστε συμμετοχής στις εκλογές έγινε από την Πολιτική Γραμματεία προς «κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη».
«Το κόμμα έχει μια ευκαιρία να ανακάμψει, αν αυτός που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα θα μπορέσει να συσπειρώσει» είπε από την πλευρά του ο Νικόλας Φαραντούρης, θέτοντας τις παραμέτρους.
Ο Κασσελάκης ζητά εγγραφές μελών κι ο Πολάκης βλέπει… Ποτάμι
Γίνεται και προτεραιότητα του Στ. Κασσελάκη η προσέλκυση υποστηρικτών (και σε δεύτερο επίπεδο βουλευτών που το επιτελείο του θεωρεί «κλειδωμένους»). Η ανάρτησή του την Πέμπτη αυτήν την προσπάθεια καθρέπτισε: την πρόσκληση για μαζική εγγραφή στο «dikomaskinima».
Η νέα ιστοσελίδα διατηρήθηκε στους ίδιους χρωματισμούς, αλλά αφαιρέθηκαν οι προγραμματικοί άξονες που αναπτύσσονταν μέχρι πρότινος. Βασικό μέλημα είναι τώρα η συσπείρωση για ακόμη καλύτερα ποσοστά από το 6.5% του παρθενικού ίχνους (Real Polls). Κι ας μην έχει ακόμη το κόμμα όνομα και ακριβή ταυτότητα.
«Γίνετε μέλη για να καλύψουμε μαζί το μεγάλο πολιτικό κενό» έγραψε ο πρώην πρόεδρος του για το εγχείρημά του. Αναφέρθηκε μάλιστα σε «συμμετοχή και συνιδιοκτησία», αντιπαραθέτοντας πως από τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν φεύγουν κάποιοι βουλευτές και τους ακολουθεί κάποιος κόσμος, φεύγει η βάση».
Επί του νέου εγχειρήματος και επιχειρήματος πάντως ο Παύλος Πολάκης ήταν εξόχως καυστικός. «Τα νέα ‘Ποτάμια’ που προσπαθείτε να υποστυλώσετε με το ζόρι για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικούς σχεδιασμούς συγκυβερνήσεων θα έχουν την τύχη των παλαιότερων» σχολίασε εν μέσω προεκλογικές εκστρατείας και συνεντεύξεων ο βουλευτής Χανίων.
Εν ευθέτω χρόνω το συνολικό άθροισμα των δυνάμεων θα έχει προσεγγιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, ασχέτως των πράξεων που κάνει αυτή τη στιγμή κάθε παράταξη.