Δένδιας: Γιατί κλείνουν 137 στρατόπεδα μέσα στο 2025 – Τι είπε για εξοπλιστικά και κυβερνοπόλεμο

«Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ» είπε ο Νίκος Δένδιας - Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης

Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ενημερώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως εξήγησε στην εισήγηση του θα καταρτίσει ένα 20ετες εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο όμως θα αναλυθεί μετά τα Χριστούγεννα ενώ όπως σημείωσε είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται εξοπλιστικό τέτοιας διάρκειας στη Βουλή.

«Οι στρατεύσιμοι», εξήγησε ο υπουργός, «πρέπει να εκπαιδεύονται ουσιωδώς και δια βίου» ενώ σε ότι αφορά τα στρατόπεδα υπογράμμισε πως υπάρχουν μονάδες με 30% πληρότητα στον Έβρο και 130% στην Πελοπόννησο και αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Εξήγησε, πως «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ και ανακοίνωσε πως πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέσα στο 2025, όπως έγραψε σήμερα ο Βηματοδότης. «Θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς ώστε να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός.

Μιλώντας για την καριέρα των στρατιωτικών είπε πως χρειάζεται να αλλάξουμε το career path, το δρομολόγιο καριέρας, και τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, αλλιώς δεν θα έχουμε στελέχη τα επόμενα 10 χρόνια όλα αυτά». Σημείωσε πως «θα παρουσιάσουμε το καλύτερο σύστημα στήριξης των οικογενειών γιατί χρειαζόμαστε στρατιωτικά στελέχη», και πρόσθεσε πως «δεν είναι θέματα πολιτικής διαχείρισης ή κομματικής προπαγάνδας, είναι θέματα εθνικά και πρέπει να δημιουργούνται ευρύτερες συνεθέσεις στις συναινέσεις με ενημέρωση όλων».

«Πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές»

Για τα εξοπλιστικά ο Νίκος Δένδιας μετέθεσε την ανάλυση τους σε επόμενη συνεδρίαση. Μίλησε όμως για drone και αντιdrone συστήματα, δηλαδή για τον αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό θόλο.

Κάνοντας ειδική αναφορά σε ναυτικό και αεροπορία τόνισε ότι πρέπει «να φτάσουμε σε μία οροφή 200 αεροσκαφών, να μας απελευθερώσει πόρους για να συντηρήσουμε την ισχυρότερη αεροπορία που είχαμε ποτέ». Για το ναυτικό σημείωσε ότι «θα μπορεί να προβάλει την ισχύ του, όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο».

Ανέφερε, τέλος, ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές». Και πρόσθεσε ότι θα αλλάξει και ο τρόπος επικοινωνίας καθώς όπως τόνισε «πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες προφυλαγμένες. Να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος. Η εν δυνάμει απειλή έχει ήδη δύο δορυφόρους».

Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης

Ερωτήματα έθεσαν προς τον υπουργό Άμυνας οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, διερωτήθηκε, «πώς θα γίνουν μειώσεις μονάδων και αύξηση στελέχωσης; Έχουμε πρόβλημα. Έχουν ληφθεί υπόψη οι τοπικές κοινωνίες; Πως γίνεται να υπάρξει εξοικονόμηση προσωπικού όταν έχουμε υποστελέχωση. Τι κάνουμε τώρα; Δεν ακούσαμε για εγχώρια αμυντική βιομηχανία; Πόσο ποντάρουμε;».

Τόνισε ότι «η έλλειψη προσωπικού είναι κίνδυνος για την υπονόμευση της αναδιάρθρωσής. Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού». Και πρόσθεσε ότι, χρειάζονται επενδύσεις στις υποδομές, συντήρηση και εκπαίδευση προσωπικού.

Αναφορικά με την Πολεμική Αεροπορία, ο πρώην υπουργός είπε ότι «η ενίσχυση με Ραφάλ είναι σημαντικό βήμα αλλά πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή επένδυση σε υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. Μη επανδρωμένα μέσα απαραίτητα. Η διαρκής αναβάθμιση και ενίσχυση δικών μας δυνατοτήτων είναι απαραίτητη να κρατήσουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης, είπε ότι «κάθε απόφαση απαιτεί σοβαρή ανάλυση των απειλών. Τι έχει αλλάξει από την απειλή ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με λιγότερες μονάδες; Για ποιο λόγο κλείνουν μονάδες; Είναι επιχειρησιακοί οι λόγοι ή δημοσιονομικοί;». Απηύθυνε ερώτημα προς τον υπουργό Άμυνας, λέγοντας ότι «οι ανάγκες για νέα στελέχη είναι γνωστές και επιτακτικές… Πώς σκοπεύετε να καλύψετε τη διαφορά; που είναι η μελέτη προσωπικού και πώς θα χρηματοδοτηθεί; Και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχουν και άλλες κοινωνικοοικονομικές παράμετροι για το κλείσιμο στρατοπέδων».

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, είπε ότι «ουτοπία ότι σε ένα αναβράζον γεωπολιτικό περιβάλλον να περιμένουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε άνετα τις δυνατότητες άμυνας και αποτροπής».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.