Το περιεχόμενο, το πνεύμα και το ύφος της κοινοβουλευτικής συζήτησης της Τρίτης είχε αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία. Η ουσία των κυβερνητικών ρυθμίσεων για την υγεία έχουν τη βαρύτητά τους και η τροπολογία της δυνάμει αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν είναι περιφρονητέα.

Ασχέτως κινήτρων και σκοπιμοτήτων, οι εκατέρωθεν διαφωνίες για τα προτεινόμενα είναι θεμιτές και αναλόγως της αφετηρίας του καθενός, μπορεί να θεωρηθούν και τεκμηριωμένες.

Οι αλληλοκατηγορίες περί λαϊκισμού μπορούν επίσης να θεωρηθούν αναμενόμενες, άλλωστε κανένα κόμμα δεν μπορεί να διαφημίσει πειστικά την πολιτική του παρθενία ως προς αυτό.

Το σημαντικότερο είναι ότι η συζήτηση έγινε επί της ουσίας και ανέδειξε ζητήματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα των πολιτών. Τα υπόλοιπα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και μετριούνται, όταν έλθει η ώρα, στις κάλπες.

Έπειτα από μία δεκαετία και πλέον ασυνάρτητων συζητήσεων στη δημόσια σφαίρα, η επιστροφή της πολιτικής σε ένα επίπεδο στοιχειώδους λογικής είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Μπορεί όλοι να έχουν τις δυσκολίες τους, αφού η συνήθεια έχει σαρωτική επίδραση, όμως η προσπάθεια και η εξάσκηση σε διαφορετικά πεδία θα φέρει αποτέλεσμα.

Τα παρατράγουδα με τις άκομψες και ατυχείς αναφορές στον εκλιπόντα πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης ήταν στοιχεία που θα μπορούσαν να λείπουν από αυτήν τη συζήτηση. Όμως το γενικότερο κλίμα τα έκανε να φαίνονται ακόμη πιο αταίριαστα και ενοχλητικά.

Πιθανώς αυτή να ήταν η αρχή μίας νέας εποχής, η οποία επισήμως θα εγκαινιαστεί με την αλλαγή της σκυτάλης στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης σε αυτή τη νέα πολιτική περίοδο θα κριθούν από το πώς θα τις διαχειριστούν.