Στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός έγινε πριν λίγες μέρες εκδήλωση μνήμης του αλησμόνητου καθηγητή της Καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού, με την ευκαιρία έκδοσης του βιβλίου του: Καρδιο-Διδαχές. Γνώσεις και συμβουλές καρδιαγγειακής υγείας.

Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πλούσιο και σημαντικό έργο του ως ιατρού, και τόνισαν ιδιαίτερα την αξία του ως ανθρώπου, και το ακατάλυτο ενδιαφέρον του για μια ανθρώπινη ενσυνείδητη κοινωνία με αξίες και ιδεώδη, που τόσο μας λείπουν σήμερα. Τα ενδιαφέρον του αυτό εκδήλωνε ο Δ. Κρεμαστινός με την εκλαϊκευμένη αρθρογραφία του και στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

Η εισαγωγή-προοίμιο του Απόστολου Αποστολίδη, πιστού φίλου του Δημήτρη Κρεμαστινού, στην έκδοση του βιβλίου, που ο ίδιος επιμελήθηκε με περίσσια αγάπη, αρχίζει με τον Ορκο του Ιπποκράτη. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης διαπιστώνει μόνος του ότι ο Δ. Κρεμαστινός τηρούσε τον όρκο και τις δεσμεύσεις, που αυτός επέβαλε, όχι μόνον ως υπεύθυνος γιατρός, αλλά κυρίως ως Ανθρωπος, γιατί όσα αναφέρονται στον όρκο, είναι δείγματα της ίδιας της ζωής και της σημαντικής πορείας του αλησμόνητου καθηγητή Καρδιολογίας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε μια λαμπρή πανεπιστημιακή και νοσοκομειακή σταδιοδρομία, υπήρξε, μεταξύ πολλών άλλων, ιδρυτής της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αττικόν, όπου δημιούργησε μια πανεπιστημιακή σχολή. Το επιστημονικό του έργο πλουσιότατο, με πρωτοπόρες και καινοτόμες εργασίες, τον καθιέρωσε διεθνώς.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν και καινοτόμος πολιτικός και επί πολλά χρόνια ο αγαπημένος βουλευτής Δωδεκανήσων. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και υπουργός Υγείας. Εντυπωσιακά παραμένουν τα έργα επί υπουργίας του: διακομιδή ασθενών από αέρος, αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, τηλεϊατρική, ίδρυση του ΟΚΑΝΑ, ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Εξάλλου, με δικές του ενέργειες η Ελλάδα εξαιρέθηκε από τους περιορισμούς της συνθήκης του Μάαστριχτ για τις δαπάνες στη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών έργων και υποδομών.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε συνδεθεί με την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και αξίζει να μνημονευθεί όχι απλά ως προσωπικός του γιατρός, αλλά ως πιστός και αφοσιωμένος φίλος, ως αξιοπρεπής εκπρόσωπός του στις δύσκολες στιγμές της ζωής του. Και δεν τον λησμονούμε να ενημερώνει με τον πιο ευαίσθητο και κομψό τρόπο για την υγεία του τότε πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Δ. Κρεμαστινός άφησε την εικόνα ενός πρωτοπόρου επιστήμονος, φωτισμένου ακαδημαϊκού δασκάλου και φιλάνθρωπου γιατρού με σεμνή πάντα και αξιοπρεπή παρουσία. Ελάμπρυνε το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως εν ενεργεία και ως ομότιμος καθηγητής, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή και την ελληνική και διεθνή κοινωνία.

Ο Δ. Κρεμαστινός δεν περιοριζόταν στην έρευνα και την διδασκαλία, αλλά, καθώς ήταν πάντα στο πλευρό των ασθενών του ως άνθρωπος και όχι στενά ως γιατρός, ήθελε οι απόψεις και οι συμβουλές του, να μεταδίδονται στην κοινωνία με την αρθρογραφία του. Ετσι, μόλις άρχισε ο δαιμονικός ιός να πλήττει την ανθρωπότητα διατύπωσε επανειλημμένα τις θέσεις του για το κοινό καλό. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ Νέα» άρθρο του, όπου ήταν εμφανέστατη η αγωνία του για την πορεία του Covid 19 και έντονος ο φόβος του για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις του στον πληθυσμό, ιδιαίτερα στους καρδιοπαθείς. Πραγματοποίησε, λοιπόν, σειρά ομιλιών και άρθρων σε εφημερίδες, και αγωνίστηκε με τη γνωστή μαχητικότητά του εναντίον του δαιμονικού ιού, υποδεικνύοντας στους κυβερνώντες την λήψη μέτρων προστασίας προκειμένου αυτός να περιοριστεί και να

μην επεκταθεί. Υπουλος όμως ο Covid 19, τον εκδικήθηκε. Και η Θεά Τύχη δεν τον ευνόησε. Η Τύχη ή οι συνθήκες που αντιμετώπιζαν όσοι κλήθηκαν να τον θεραπεύσουν, καθώς και οι ίδιοι βρέθηκαν μπροστά σε απρόβλεπτο ιό, οδήγησαν τον πολύτιμο αυτό γιατρό και σπάνιο άνθρωπο μακριά μας, στην αιωνιότητα!

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήξερε να αντιστέκεται στους εχθρούς του, δυστυχώς όμως ήταν μοιραίο να μην μπορέσει να αντισταθεί στον δαιμονικό ιό. Θα παραμείνει όμως στη μνήμη μας ως ο υπέροχος, σπάνιος συνδυασμός επιστήμονα, πολιτικού και Ανθρώπου. Ανεξίτηλη παραμένει η μνήμη του για την εκλεκτή και αφοσιωμένη σύντροφο της ζωής του, την συνάδελφό του ιατρό Τζένη Κρεμαστινού, που τον στήριζε πάντα δυναμικά, καθώς και για όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν ή και να συνεργαστούν μαζί του.

Το νέο βιβλίο με την επιμέλεια του Απόστολου Αποστολίδη και τη συνεργασία τριών καταξιωμένων καθηγητών Καρδιολογίας, του κ. Κ. Γκατζούλη, του κ. Φιλ. Τρυποσκιάδη και του κ. Δημ. Αλεξόπουλου, αποδίδει την τιμή και ευγνωμοσύνη, που αρμόζουν στην σπάνια προσωπικότητα του Δημήτρη Κρεμαστινού. Δεν είμαι γιατρός, θα χαρακτήριζα, όμως, το βιβλίο αυτό «Λεξικό Καρδιολογικό». Τώρα πια που ο Δ. Κρεμαστινός δεν είναι ανάμεσά μας, οι πολύτιμες συμβουλές του θα συνοδεύουν τη ζωή μας μέχρις ότου βρεθούμε κι εμείς κοντά του.

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, έφορος Σχολών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσό