Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια φάση που οι New York Times περιγράφουν ως «την τελευταία πράξη του δράματος», αφού δύο μήνες έχουν μείνει μέχρι να ορκιστεί επίσημα ως ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά εξήγγειλε πως θα τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε «24 ώρες».

Ρωσική ικανοποίηση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι τα «σήματα είναι θετικά» μετά την επανεκλογή του Τραμπ. Πράγματι, καθώς η ασαφής πολιτική του Τραμπ για την Ουκρανία αρχίζει να παίρνει μορφή, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να περιορίσει τη βοήθεια προς το Κίεβο, αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι μέρος της νέας κυβέρνησής του ούτε η πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ούτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που αμφότεροι υπήρξαν ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τη καυστική λεζάντα: «POV: Όταν τελειώνει το επίδομά σου».

Οι τελευταίες ενέργειες του Μπάιντεν

Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι τελευταίες ενέργειες του Τζο Μπάιντεν στον λίγο καιρό που του απομένει ως πρόεδρος.

Μια από αυτές ήταν την περασμένη Παρασκευή, όταν ήρε την de facto απαγόρευση ανάπτυξης στο ουκρανικό έδαφος αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών και χειριστών για να βοηθήσουν τον στρατό της χώρας να συντηρήσει και να επισκευάσει οπλικά συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στο Πεντάγωνο να παρέχει συμβάσεις σε αμερικανικές εταιρείες για εργασία εντός της Ουκρανίας για πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Στο μεταξύ την Τετάρτη (13/11), ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσει την ανάγκη να μη διακοπεί η χρηματοδότηση προς την Ουκρανία αλλά και γενικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο ίδιο κλίμα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα ότι ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τις τελευταίες 70 ημέρες του για να πει στον Τραμπ και στο Κογκρέσο (του οποίου και τα δύο σώματα θα είναι πιθανότατα υπό Ρεπουμπλικανικό έλεγχο), ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία – η απομάκρυνση από την Ουκρανία σημαίνει περισσότερη αστάθεια στην Ευρώπη».

Ο χρόνος τρέχει για τους Ουκρανούς

Βέβαια, τα εμπόδια για τον Ζελένκσι και τους στόχους του είναι τεράστια. Πέραν του ότι ο Τραμπ έκανε σαφές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι προτεραιότητά του είναι να κόψει τη βοήθεια προς το Κίεβο και να επισφραγίσει μια συμφωνία μεταξύ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν αυτό έχει το κόστος της παραχώρησης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, ο ουκρανός πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει την κακή εικόνα στο μέτωπο. Ενώ η Ρωσία προελαύνει σταθερά στην ανατολική Ουκρανία, φέρεται σύμφωνα με διεθνή μέσα να ετοιμάζει νέα επίθεση στο νότιο μέτωπο, στη Ζαπορίζια, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα ρωσικά εδάφη που έχουν καταλάβει στο Κουρσκ.

Η εικόνα από το μέτωπο

Η Ρωσία, από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, προελαύνει στα ουκρανικά εδάφη με τον ταχύτερο ρυθμό της από το 2022, παρά τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί.

Η εισβολή στη ρωσική επαρχία Κουρσκ, που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι, αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα του προέδρου Ζελένσκι και από την επιτυχία της επιχείρησης εξαρτάται όχι μόνο η δική του πολιτική μοίρα αλλά και αυτή της χώρας του. Το να δείξει ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη και ότι το ρωσικό έδαφος επίσης απειλείται είναι ένα από τα πέντε σημεία του «σχεδίου νίκης» που παρουσίασε ο ίδιος στους διεθνείς συμμάχους του για να βελτιώσει την κατάσταση στο μέτωπο αλλά και για να επιτύχει μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από θέση μεγαλύτερης ισχύος.

Ανταποκριτές από το Κουρσκ περιγράφουν πως στον λίγο χρόνο που της απομένει, η Ουκρανία συνεχίζει την επιθετική της πρωτοβουλία σε ρωσικό έδαφος. Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε την Παρασκευή ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν και κατέλαβαν ένα ακόμη χωριό στη Ρωσία, ενέργεια που θα ήταν «αδιανόητη για τα ουκρανικά στρατεύματα στα μέτωπα του πολέμου εντός της Ουκρανίας», σύμφωνα με το CNN.

Ωστόσο και στο Κουρσκ, η Ρωσία έχει ανακτήσει το ένα τρίτο των εδαφών που κατέλαβε ο ουκρανικός στρατός, αν και σημειώνει μέτρια πρόοδο σε σύγκριση με την τρέχουσα πρόοδό της στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Όμως, καθώς το Κρεμλίνο δεν θέλει να «φρενάρει» στο Ντονέτσκ, επέλεξε τη συμμαχία του με τη Βόρεια Κορέα για να ενισχύσει την άμυνα του Κουρσκ χωρίς να αποδυναμώσει τη θέση των ρωσικών στρατευμάτων στα άλλα μέτωπα. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ουκρανία υπολογίζουν ότι περίπου 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις μάχες στο Κουρσκ, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν λεπτομερώς στο Forbes και τους New York Times ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας πολεμούν στην πρώτη γραμμή.