Ήταν ένα τηλεφώνημα το οποίο πολύ το περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ίσως οι περισσότεροι να αναρωτιόνται γιατί ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τραμπ δεν είχε σηκώσει ακόμα το τηλέφωνο για να τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τόσους ηγέτες άλλωστε είχε μιλήσει. Χθες, λοιπόν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του νέου Πλανητάρχη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ήταν μια θερμή συνομιλία, τόσο, που στο τέλος της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα. Και όλα αυτά αφού υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ για την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Εδώ που τα λέμε, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα, την οποία θεωρούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα του Τραμπ έγιναν, μου λένε διπλωματικοί κύκλοι, σε ηγέτες όπου οι χώρες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα, ή βρίσκονται σε πόλεμο. Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε τρεις φορές.

Κατά τη συνομιλία τους, ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έχεις την ομορφότερη χώρα του κόσμου». Παράλληλα, ειπώθηκε πως οι ομογενείς αγαπούν τον Τραμπ και οι περισσότεροι τον ψήφισαν. Επιπλέον, κατά την επικοινωνία τους, αναφέρθηκαν και στις δύο εν εξελίξει πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Αλλά μη νομίζετε ότι τα τηλεφώνημα που κάνει ο Τραμπ προς τους ηγέτες δεν έχουν παρασκήνιο. Για παράδειγμα, λέγεται, χωρίς όμως να υπάρξει διάψευση ή επιβεβαίωση, ότι όταν ο Τραμπ τηλεφωνεί σε ορισμένους ηγέτες, ας πούμε τον Ζελένσκι, ή τον Ερντογάν, δίπλα του βρίσκεται και ο… Μασκ. Και ο Μασκ βρίσκει έτσι την ευκαιρία να ακούσει τις συνομιλίες αυτές. Λένε πολλοί ότι προετοιμάζεται για μπίζνες, άλλοι ότι επειδή έχει πλέον επιρροή στην υπό σχηματισμό αμερικανική κυβέρνηση. Όμως με τον Μητσοτάκη, ο Τραμπ μίλησε μόνος του.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα είχε και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

***

Γιατί ο νεοεκλογείς Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε κόκκινη κάρτα στον Πομπέο, αλλά η Αθήνα δεν απογοητεύεται

Τον καιρό της πάλαι ποτέ Σοβιετίας, ελλείψει επίσημης και έγκυρης ενημέρωσης, οι ξένοι αναλυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν τις διαθέσεις της πανίσχυρης Μόσχας από το πού καθόταν ο κάθε επίσημος, σε ποιον χαμογέλασε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, ποιος έφαγε με ποιον. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα, τις πρώτες ημέρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Όλοι έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στην υπερπολυτελή έπαυλη του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριδα, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις διαθέσεις του απρόβλεπτου νέου πλανητάρχη.

Η διαγραφή του Μάικ Πομπέο από τον κατάλογο των υποψηφίων για μια υψηλόβαθμη θέση στη νέα αμερικανική κυβέρνηση αιφνιδίασε αρκετούς στην Αθήνα. Φαίνεται ότι ο Πομπέο πλήρωσε κάποια επικριτικά σχόλια για τον Τραμπ αλλά και την παραδοσιακή υποστήριξή του στη συνεργασία με την Ευρώπη και στο Ουκρανικό. Η Αθήνα όμως δεν απογοητεύεται. Έχει κι άλλα «χαρτιά» στα χέρια της, όπως ο γερουσιαστής της Φλόριδα, Μάρκο Ρούμπιο.

***

Ο Ρούμπιο, ο νέος Κουβανός Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος Μενέντεζ

Ο Κουβανο-Αμερικάνος Ρούμπιο θεωρείται ο Ρεπουμπλικάνος «Μενέντεζ» καθώς είχε προσυπογράψει τις πρωτοβουλίες για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα του Δημοκρατικού Μενέντεζ, του οποίου η καριέρα στη Γερουσία τελείωσε, εξαιτίας της γνωστής δικαστικής του περιπέτειας. Ο Ρούμπιο ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και είναι ένας από τους πολλούς συνομιλητές που έχει η ελληνική πλευρά στη «νέα κατάσταση» που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον. Αξίζει ένα παράδειγμα για του λόγου το αληθές. Ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ στη βόρεια Αθήνα, πρώην υπουργός, καθηγητής διεθνών σχέσεων με σπουδές στην Αμερική ήταν φοιτητής του Robert Pfaltzgraff, παλαιού συμβούλου του Ρέηγκαν και, έως τον θάνατό του, πολύ καλά δικτυωμένου στο ρεπουμπλικανικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον. Είχε για χρόνια δουλέψει για τον Pfaltzgraff και το συντηρητικό του think tank IFPA στην Ουάσιγκτον, γνωρίζει πολύ καλά ιδρύματα όπως το Heritage και το American Enterprise Institute που πρωταγωνιστούν στη νέα εποχή. Μαθαίνω δε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει πυκνώσει τις επαφές του με παλιούς συναδέλφους του εκεί, εν όψει και της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον στα μέσα Δεκεμβρίου, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Η προσαρμογή των Ευρωπαίων στη εποχή Τραμπ δεν θα είναι εύκολη, όμως είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και προϋποθέτει την καλλιέργεια των σωστών διαύλων επικοινωνίας.

***

Το χάος στον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι 18 ανεξάρτητοι

Πάμε τώρα στο χάος που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και να σας πληροφορήσω ότι έως τώρα (λέω έως τώρα γιατί σίγουρα έπεται συνέχεια) ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε με 31 βουλευτές, τους ίδιους με το ΠαΣοΚ. Δηλαδή 31 με 31. Τι σημαίνει όμως αυτό; Περίπτωση ισοπαλίας (για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικό όρο) θα πείτε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αφού του αναγνωρίζεται ότι είχε μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές. Πόσο ακόμα θα μείνει έτσι; Λίγες ημέρες; Μια εβδομάδα. Κανένα μήνα; Το θέμα πια θα έχει σημασία στις 14 με 17 Δεκεμβρίου, στη συζήτηση του προϋπολογισμού ποιος θα μιλήσει αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠαΣοΚ; Εάν στοιχηματίσετε, σημειώστε 2, είναι το πιο πιθανό.

Ξέρετε όμως κάτι; Όπως με πληροφόρησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στο ελληνικό Σύνταγμα δεν υπάρχει η έννοια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει πουθενά. Ακόμα και στις διερευνητικές εντολές το σχετικό άρθρο του Συντάγματος λέει ότι η εντολή δίνεται στον αρχηγό του δευτέρου κόμματος και όχι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είχε χιούμορ όπως παρατήρησα χθες ο Πρόεδρος της Βουλής παρότι συμβαίνουν τέτοια πρωτόγνωρα πολιτικά πράγματα στη Βουλή ήτοι: Διάλυση κόμματος, αποχωρήσεις βουλευτών, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έφθασαν αισίως τους… 18, μασάζ μέσα στο καφενείο της Βουλής από υποψήφιους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ σε αποχωρήσαντες βουλευτές, δηλώσεις από απογοητεύμενους Συριζαίους του τύπου ότι δεν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και πολλά άλλα. Έτσι δήλωσε με φανερή διάθεση του χιούμορ πως πρόκειται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μη ανεβάσει το εκλογικό πλαφόν στο 5%, αλλά να το κατεβάσει στο 1% για να μπαίνουν όλοι στη Βουλή. Έλυσε ακόμα και έναν άλλο γρίφο. Τι θα συμβεί, στην απίθανη περίπτωση, εάν δύο κόμματα έχουν τον ίδιο αριθμό βουλευτών και το ίδιο ποσοστό στις εκλογές: «Τότε θα γίνει… κλήρωση», είπε γελώντας.

Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί η Θεοδώρα Τζάκρη δεν έχει ακόμα ανεξαρτητοποιηθεί; Η απάντηση δίνεται στη φράση (που χθες ακουγόταν πιο πολύ στη Βουλή) «δεν θέλω να γίνω Συμπιλίδης», που όσοι την έλεγαν θυμόντουσαν τον βουλευτή Κιλκίς που ανέτρεψε το 1993 την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προσχωρώντας στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Έτσι, όσοι θέλουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνουν μαζικά, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης φτιάξει το δικό του κόμμα.

***

Μπλέξανε οι γραμμές

Και μιας και αναφέρθηκα πιο πάνω στον Δημήτρη Καιρίδη εντύπωση μου προκάλεσε μια διαρροή την περασμένη εβδομάδα ότι οι απόψεις του ήταν τάχα «εκτός κυβερνητικής γραμμής». Ρώτησα έψαξα και έμαθα: Όπως μου εξηγήθηκε αρμοδίως άλλοι ήταν «εκτός γραμμής». Αλλά φαίνεται πως κάποιοι ενοχλούνται με την επικοινωνιακή και πολιτική υπεροπλία που επιδεικνύει ο κ. Καιρίδης σε κάθε ευκαιρία. Και που, εν τέλει, προσφέρει υπηρεσία στην κυβέρνηση.

Το επεισόδιο αυτό αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, ένα πρόβλημα που από καιρό έχει επισημανθεί. Η πολυγλωσσία του Μαξίμου και ο πολλαπλασιασμός των αντικρουόμενων διαρροών από κει μπερδεύουν το κυβερνητικό μήνυμα και δεν κάνουν καλό στην κυβερνητική συνοχή και αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει γρήγορα να παρθούν μέτρα αν δεν είναι να μπερδευτούμε όλοι και να μπλέξουνε τελείως οι γραμμές μας.

***

Και ξαφνικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Πράγα

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Χούπης βρέθηκε στην Πράγα της Τσεχίας, για τις ανάγκες ενός συνεδρίου του Διεθνούς Ινστιτούτου για Στρατηγικές Σπουδές (International Institute for Strategic Studies, IISS) . Μου λένε ότι έκανε και ομιλία, ενώ συμμετείχε και σε πάνελ με Υπουργούς Αμύνης (Λιθουανίας και Τσεχίας). Ποιο ήταν το αντικείμενο; Η επανεκτίμηση των αμυντικών απαιτήσεων και οι ικανότητες των ευρωπαϊκών κρατών. Το μάτι μου όμως πήρε στο εν λόγω συνέδριο και τον Σύμβουλο μας της Εθνικής Ασφαλείας, κ. Θάνο Ντόκο. Τέλος σημειώνω τα εξής: το συγκεκριμένο Ινστιτούτο έχει ευρωατλαντικό προσανατολισμό και απολαμβάνει κύρους και διεθνούς φήμης .

***

Τι κρύβει το Αζερμπαϊτζάν για το Κυπριακό

Εν αναμονή νέας κίνησης από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται η Λευκωσία. Η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη συνοδευόμενου από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, έχει διττό σκοπό.

Πέραν της παρουσία στη Διάσκεψη, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί διαύλους επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο με μια χώρα η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς συνεργασίας με την Τουρκία. Δεν αποκλείεται να προκύψει και μία διμερής συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, η οποία θα είναι μια σημαντική εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο.

Παράλληλα όμως, η παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Μπακού, ήταν μια ευκαιρία, έστω και μια σύντομη συνομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Θα είναι εξάλλου η πρώτη μετά το δείπνο των δύο στην Νέα Υόρκη και άρα καταβληθεί μία προσπάθεια έστω και για μία σύντομη επικοινωνία των δύο για συντονισμό, ή ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό.

***

O Peanut και η εκπαιδεύτρια

Ο Peanut, ο πρώτος επίσημος πρωθυπουργικός σκύλος στο Μαξίμου διαθέτει (εδώ καιρό) και εκπαιδεύτρια. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα τον αναλαμβάνει μια νεαρή εκπαιδεύτρια και σας πληροφορώ ότι μαθαίνει πολύ γρήγορα. Είναι φιλικός στους πάντες στο Μαξίμου, υποδέχεται τους ξένους και είναι πολύ συμπαθής. Τα έξοδα της εκπαίδευσής του βαραίνουν αποκλειστικά τον Πρωθυπουργό. Να σημειώσω ακόμα ότι ο Peanut, κάνει τις βόλτες του, όπως όλα τα σκυλιά, με τη συνοδεία είτε από τις φιλόζωες κυρίες του Μεγάρου Μαξίμου, είτε, όπως μου λένε, από τη Ζωή Βλαχάβα της γραμματείας του πρωθυπουργού, στο πρωτόκολλο και την εθιμοτυπία.

Στο υπαίθριο χώρο που Μεγάρου υπάρχει ένα σπιτάκι για τον Peanut, το οποίο κατασκεύασαν και δώρισαν κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο Peanut προτιμά κάτι αναπαυτικά μαξιλάρια που έχουν στρωθεί για αυτόν σε μια γωνιά του Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όταν στο Μαξίμου ήταν ένοικος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ο Peanut μετακόμισε για ένα διάστημα στα γραφεία της ΝΔ.