Το αρχικό στάδιο μετά το πέρας του έκτακτου συνεδρίου βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ αφενός διασπασμένο, για τρίτη φορά σε έναν χρόνο, αφετέρου «εξουθενωμένο» πολλαπλά. Τα μέτωπα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν κλείσει σε καμία περίπτωση, κι ας μην αναφέρθηκε το όνομά του, καθώς τα στοιχεία για το πόθεν έσχες βρίσκονται σε διάθεση όποιας Αρχής τα ζητήσει. Παρόλα αυτά η διαχείριση της κατακερματισμένης κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος απαιτεί ψυχραιμία και συντονισμό.
Η Πολιτική Γραμματεία συνήλθε για πρώτη φορά μετά το εκρηκτικό διήμερο του ανώτατου οργάνου στο Γκάζι κι -εμμέσως πλην σαφώς- ομολόγησε πως οι συνέπειες της ρωγμής στο κομματικό δίκτυο ανά τη χώρα ήταν αναπόφευκτες. «Έκλεισε ένας δύσκολος κύκλος» ήταν το γενικό συμπέρασμα, αλλά επισημάνθηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει τις επόμενες μάχες με ένα κόμμα ακόμα πιο ισχυρό, πιο αγωνιστικό, πιο υπεύθυνο».
Εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πολύ απαιτητικό στοίχημα να κερδίσει: αυτό της ανάδειξης νέου αρχηγού, ο πρώτος γύρος της οποίας είναι προγραμματισμένος για τις 24/11. Υπογραμμίστηκε άλλωστε πως «η εκλογή προέδρου του κόμματος είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για τη νέα δυναμική πορεία».
Μέχρι τότε αποτελεί προαπαιτούμενο η άμεση «ανασυγκρότηση των οργανώσεων και των νομαρχιακών επιτροπών» που χάνουν δυνάμεις από την Κυριακή. Δεν είναι ψέμα πως εκατοντάδες μέλη, με επιτελικές ή μη θέσεις, έχουν διακόψει απότομα τους δεσμούς με την Κουμουνδούρου προτιμώντας -κυρίως- τη διαδρομή προς Ταύρο.
Άνοιγμα με άρμα το debate των υποψηφίων
«Οικοδομούμε μια νέα συλλογικότητα και πολιτική ενότητα» ανέφερε η ΠΓ στην απόφασή της. Παρείχε μάλιστα ανοικτή πρόσκληση σε «κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος», παρουσιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «ως το κοινό σπίτι όλων όσοι ανήκουν στον πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία και το προοδευτικό κέντρο».
Η εξωστρέφεια, η σοβαρότητα και η προοπτική που τέθηκαν ως στόχοι αυτής της μετάβασης στη μετά-Κασσελάκη εποχή θεωρείται εφικτό να εξυπηρετηθούν μέσα από το πολιτισμένο και δυναμικό debate των υποψήφιων προέδρων. Αυτό ορίστηκε επισήμως να γίνει την Τετάρτη 20/11 στις 21:00 κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ. Ως είχε συμφωνηθεί θα οριστούν θεματικές ενότητες, όπως και σκέλη απευθείας διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών του χρίσματος.
Μετά από συνεννόηση των επιτελείων θα οριστεί και η Εφορευτική Επιτροπή που θα οργανώσει και θα επιβλέπει τα διαδικαστικά της εκλογικής μάχης σε έναν ή δύο γύρους.
Παραιτήθηκε η Ολυμπία Τελιγιορίδου
Η σημερινή συνεδρίαση είχε αρχίσει με την Ολυμπία Τελιγιορίδου να ενημερώνει για την παραίτηση από τα όργανα, τόσο την Κεντρική Επιτροπή όσο και την Πολιτική Γραμματεία. Ήταν μια προβλεπόμενη εξέλιξη δεδομένης της πολιτικής ταύτισής της με τον Στ. Κασσελάκη όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ συνδέθηκε διαδικτυακά και ανακοίνωσε την απόφασή της στα υπόλοιπα μέλη. Οι διαδικασίες του έκτακτου συνεδρίου αποτέλεσαν για την ίδια «το αποκορύφωμα της αντιδημοκρατικής διαδικασίας», καθώς «δεν τηρήθηκαν οι βασικοί όροι και κανόνες λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως τον γνώρισα μέχρι πρόσφατα».
77 (κι όχι 107) τα μέλη που αποχώρησαν επισήμως από την ΚΕ
Εν τω μεταξύ, λιγότερα κατά 28%, συγκριτικά πάντα με την πληροφορία της Δευτέρας, ήταν σε πρώτη φάση τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υπέβαλαν την παραίτησή τους στη γραμματέα, Ράνια Σβίγκου.
«Όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά την διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπουν για πολιτικούς και ηθικούς λόγους να συμμετέχουμε πλέον ως μέλη του κόμματος και των οργάνων» ανέφεραν στο κείμενο που συνυπέγραψαν, καταλήγοντας πως «ως πολιτικά στελέχη άμεσα εκλεγμένα από την βάση του κόμματος δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε -πλέον- με την συμμετοχή μας τόσο την ΚΕ, όσο και το σημερινό κόμμα».
Η επιστολή με τα ονοματεπώνυμα των 77 μελών (που έγιναν 78 με την Ολυμπία Τελιγιορίδου) μοιράστηκε από την πλειονότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ των όσων αποχώρησαν επισήμως από το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος είναι (ως πιο προβεβλημένοι) οι Γιάννης Βουλγαράκης, Νίκος Καρανίκας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κυριακή Μάλαμα, Χαρά Καφαντάρη, Θάνος Μωραΐτης, Θανάσης Οικονόμου και Θεοδώρα Τζάκρη.
Αναπόφευκτο ήταν πάντως η μείωση του αρχικού αριθμού των μελών να προκαλέσει κάμποσα σχόλια για μερική αλλοίωση της πραγματικότητας.
Από την άλλη βέβαια συνεχίζεται η δεδομένη φυλλόρροια μελών / συντονιστών από τη βάση με μαζικές αποχωρήσεις από διάφορες ΟΜ (Χαϊδάρι, Πολύγωνο, Εξάρχεια, Πατήσια, Πετράλωνα, Παγκράτι, Λευκό Πύργο) και Νομαρχιακές Επιτροπές (Κυκλάδων, Β. Δωδεκανήσου).
Φάμελλος: Αποδείξεις ενός σχεδίου άλωσης ή αποστασίας
Επί του φλέγοντος ζητήματος των αποχωρήσεων και το μέλλον του κόμματος ο Σωκράτης Φάμελλος είχε τοποθετηθεί το πρωί της Τρίτης (OPEN). Απαντώντας επί της ουσίας στη Θεοδώρα Τζάκρη, ο υποψήφιος πρόεδρος ότι «οι δηλώσεις ότι τελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αποχωρήσεις βουλευτών είναι στοιχεία και αποδείξεις ενός σχεδίου απαξίωσης και άλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ή ενός σχεδίου αποστασίας».
«Επειδή θεωρώ ότι είναι πάνω από εμάς η εντολή που μας έχουν δώσει οι πολίτες, ζητώ να υπάρχει προστασία του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οτιδήποτε άλλο είναι εξυπηρέτηση του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη, όχι του κυρίου Κασσελάκη. Του κυρίου Μητσοτάκη το σχέδιο είναι να μην έχει τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί αν φοβάται κάποιον σήμερα και ο κύριος Μητσοτάκης και το σύστημα εξουσίας είναι έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα είναι σοβαρός και αξιόπιστος. Όπως ήταν κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου στην κοινοβουλευτική ομάδα» συμπλήρωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης.
Φαραντούρης: Δεν αποδομώ το παρελθόν του κόμματος με το οποίο εξελέγην
Ο Νικόλας Φαραντούρης διευκρίνισε από την πλευρά του πως δεν μπαίνει «σε συμψηφισμό καταγγελιών» και σέβεται «τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων». Με νόημα δε τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος ότι «δεν αποδομώ όπως άλλοι το παρελθόν του κόμματος με το οποίο εξελέγην».