Μικροσφαιρίδια φέρνουν επανάσταση στη θεραπεία των διαβητικών ελκών

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν πορώδη fillers τα οποία εγχέονται στο δέρμα και επιταχύνουν την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών στα διαβητικά άτομα που εμφανίζουν χρόνια έλκη

Ενα επαναστατικό ενέσιμο filler το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει το τοπίο της αντιμετώπισης των διαβητικών ελκών ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Terasaki για τη Βιοϊατρική Καινοτομία (ΤΙΒΙ) στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα (UNMC), όπως ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Nano». Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η καινοτόμος προσέγγιση μπορεί να επιταχύνει την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών στην περιοχή του έλκους.

Βιοσυμβατά υλικά, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία

Η νέα μέθοδος την οποία ανέπτυξαν οι ερευνητές για τη δημιουργία των fillers συνδυάζει την σπιντρονική τεχνολογία (αφορά την περιστροφή των ηλεκτρονίων) καθώς και την τεχνολογία ηλεκτροστατικού ψεκασμού. Με τις τεχνολογίες αυτές δημιουργούνται πορώδη, κοκκιώδη μικροσφαιρίδια νανοϊνών. Τα μικροσφαιρίδια αυτά αποτελούνται από βιοσυμβατά υλικά όπως το πολυ(γαλακτικό-κογλυκολικό οξύ – PLGA) και η ζελατίνη και μπορούν να εγχυθούν εύκολα στα σημεία των διαβητικών ελκών στο πλαίσιο μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας.

Ταχεία επούλωση

«Η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα στη διαχείριση και την αντιμετώπιση των ελκών του διαβήτη βοηθώντας εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως» ανέφερε ο δρ Τζόνσον Τζον, κύριος ερευνητής της μελέτης και προσέθεσε: «Η προσέγγισή μας προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική και πολύ πιο εξελιγμένη προσέγγιση σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες η οποία μπορεί να βελτιώσει την επούλωση των ελκών σε μικρό διάστημα χρόνου».

Πολύ ανθεκτικά τα fillers

Στο πλαίσιο της μελέτης αποδείχθηκε η… fast track επούλωση που επιτυγχάνει το νέο filler. Φάνηκε για παράδειγμα ότι οι πορώδεις μικροδομές οδηγούσαν σε σημαντική μετανάστευση των κυττάρων στην πληγείσα περιοχή καθώς και σε σχηματισμό ιστού αλλά και σε επαναγγείωση στην περιοχή της βλάβης. Ηταν επίσης σημαντικό ότι τα fillers αποδείχθηκαν πολύ ανθεκτικά διατηρώντας το σχήμα τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγχυσής τους.

Νέοι δρόμοι για εκατομμύρια διαβητικά άτομα

Οπως σχολίασε ο δρ Αλί Καντεμχοσεϊνί, διευθύνων σύμβουλος του ΤΙΒΙ «συνδυάζοντας την προηγμένη επιστήμη των βιοϋλικών με πρακτικές κλινικές εφαρμογές ανοίγουμε νέους δρόμους για εκατομμύρια διαβητικούς ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια έλκη».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η καινοτόμος προσέγγισή τους θα μειώσει την ανάγκη για επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των διαβητικών ελκών βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου η καινούργια τεχνολογία που ανέπτυξε να φθάσει το συντομότερο δυνατό σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.