Πιο σύνηθες είναι να «πέφτουν» κυβερνήσεις. Σπανιότερα, ή ίσως για πρώτη φορά, βλέπουμε να διαλύεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Και σε live χρόνους, μπροστά στις κάμερες όπως λέγεται σε τηλεοπτικούς όρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προχωρά σε άλλη μια διάσπαση. Ήδη με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής την Κυριακή ανεξαρτητοποιούνται 4 βουλευτές, ενώ ο Πέτρος Παππάς κατέθεσε την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής το μεσημέρι του Σαββάτου. Ενδεχομένως, από αύριο να υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, αλλάζουν και οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Προς αξιωματική αντιπολίτευση το ΠαΣοΚ

Μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των τεσσάρων (Παππάς, Μάλαμα, Αυλωνίτης, Χρηστίδου), ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ διαθέτουν 31 βουλευτές έκαστος. Για την ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση καθώς βάση του Κανονισμού της Βουλής και πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το άρθρο 19, «σε περίπτωση ισοδυναμίας, προηγείται η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που πήρε περισσότερες ψήφους στις εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή».

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί είναι προϋπόθεση είτε να ανεξαρτητοποιηθεί ακόμη ένας βουλευτής ή το ΠαΣοΚ να προσθέσει έναν βουλευτή στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Πιθανότερο σενάριο, όπως όλα δείχνουν, είναι να υπάρξουν νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, αυτομάτως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και απολαμβάνει τα προνόμια που αυτή η ιδιότητα επιφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η 3η κοινοβουλευτική δύναμη.

Θα «γεννηθεί» νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Μια άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι αν τελικά από τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα γεννηθεί 10η κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή την φορά, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο ίδιος, καθότι δεν διαθέτει βουλευτική έδρα, δεν θα είναι στη Βουλή, ωστόσο μπορεί να σχηματιστεί μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα ανήκει στο νέο κόμμα του κ. Κασσελάκη. Για να γίνει αυτό ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι χρειάζονται 10 βουλευτές. Υπογραμμίζεται, πως σε αυτή την περίπτωση, αν υπάρξει ένας τέτοιος σχηματισμός δεν δικαιούται κρατική επιχορήγηση. Αυτό θα γίνει όταν συμμετάσχει το κόμμα σε εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μια κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ γεννιέται ένα νέο κόμμα. Και στο παρελθόν αλλά και στην πρόσφατη ιστορία υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα. Πιο χαρακτηριστική είναι η ίδρυση της Νέας Αριστεράς. Υπενθυμίζεται ότι δημιουργήθηκε πέρσι όταν αποχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσαν με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι σε μόλις 1.5 χρόνο από τις εθνικές εκλογές, οι ανεξάρτητοι βουλευτές από 14 που ήταν την Παρασκευή το πρωί έφτασαν τους 18. Οι περισσότεροι προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, δύο από την Πλεύση Ελευθερίας, δύο από την Νέα Δημοκρατία και ένας από το ΠΑΣΟΚ, μια βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από την Ελληνική Λύση.