Κόκορας με φλωμάρι στον ξυλόφουρνο
Μια λαχταριστή συνταγή για κάθε τραπέζι.
Μια λαχταριστή συνταγή για κάθε τραπέζι.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
20λΧρόνος Μαγειρέματος:
210λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 5-6 μερίδες
- 500 γρ. φλωμάρι
- 1 κόκορα σε μερίδες
- 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 φλιτζ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη
- 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 3 φύλλα δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι φεσκοτριμμένο
- Ρίγανη
- 1 ξύλο κανέλας
- Λίγο γαρίφαλο σε σκόνη
- Μελίχλωρο τριμμένο για το τελείωμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά τον κόκορα. Τον αφαιρούμε από το σκεύος και τον διατηρούμε ζεστό. Συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Επαναφέρουμε στο σκεύος τον κόκορα και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα και συμπληρώνουμε νερό ή
ζωμό λαχανικών, τόσο όσο να καλύπτεται ο κόκορας από το υγρό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον ξυλόφουρνο για περίπου 3 ώρες.Όταν ψηθεί και μαλακώσει ο κόκορας, ρίχνουμε στη γάστρα το φλωμάρι και συμπληρώνουμε επιπλέον ζεστό νερό ή ζωμό (η αναλογία υγρασίας-ζυμαρικού πρέπει να είναι 2 προς 1).
Σκεπάζουμε ξανά το σκεύος και το επαναφέρουμε στον ξυλόφουρνο μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να πυκνώσει η σάλτσα του.
Μόλις βγάλουμε το φαγητό από τον ξυλόφουρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, προσθέτουμε από πάνω τριμμένο μελίχλωρο ώστε να κάνει τραγανή κρούστα. Το αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.