Θλίψη σκόρπισε εχθές Σάββατο 9/11 η είδηση θανάτου του Γιάννη Μπουτάρη. Ο κυρ-Γιάννης έφυγε, αλλά θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας», ανέφερε σε ανάρτησή της η οικογένειά του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης που έφυγε σε ηλικία 82 ετών σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.  προσπερνώντας την φήμη του, ως πετυχημένος επιχειρηματίας και ως ο πιο αντισυμβατικός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατάφερε να κάνει το όνομά του «ιδιότητα».

«Είμαι εξοικειωμένος με τον θάνατο»

Ο Γιάννης Μπουτάρης σε μία συνέντευξη διαφορετική από τις συνηθισμένες, είχε μιλήσει στην web εκπομπή «SamTimes» του Grtimes.gr τον Απρίλιο του 2019, όπου δήλωνε εξοικειωμένος με τον θάνατο.

Έχοντας διατελέσει δύο θητείες στην αντιπολίτευση και δύο θητείες ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την Πρωτοβουλία είχε περιγράψει τι είχε συμβεί μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια.

Από τη συζήτηση δεν είχε λείψει το ζήτημα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου και ποια εμπόδια συνάντησε στην προσπάθειά του να κατασκευαστεί, ενώ αποκαλύπτει τι έκανε αμέσως μετά το θάνατο της γυναίκας του.

«Είμαι εξοικειωμένος με τον θάνατο. Επειδή η γυναίκα μου ήταν 5 χρόνια άρρωστη. Όλο αυτό το διάστημα συζητούσαμε τον θάνατο, τον αποχωρισμό κλπ. Αυτά αναγκαστικά σε φέρνουν σε μια εξοικείωση. Το περιμένεις να έρθει δηλαδή. Η ημερομηνία λήξεως ήρθε. Είναι βαρύ, αλλά θα σου πω και κάτι που ίσως δεν πρέπει να το πω. Όταν πήραν τη γυναίκα μου νεκρή από το σπίτι, μετά χόρευα στο σπίτι μόνος μου τραγούδια που χορεύαμε μαζί», είχε εκμυστηρευτεί στην εκπομπή ο κ. Μπουτάρης.

«Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!»

Σε άλλη συνέντευξή του ο Γιάννης Μπουτάρης, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του να μην διεκδικήσει για τρίτη φορά τον δήμο Θεσσαλονίκης στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 είχε μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτά τα οχτώ χρόνια ενώ βαθμολογούσε τον εαυτό του.

«Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» είχε πει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας μια αναδρομή της οκταετίας στον δημαρχιακό θώκο, από το 2014 που εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης, μέχρι και σήμερα. «Η απόφαση που πήρα ήταν εύκολη, η ανακοίνωση της απόφασης ήταν δύσκολη» προσθέτει ο κ.Μπουτάρης.

Δήλωνε συγκινημένος από τα σχόλια προς το πρόσωπο του μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του και παράλληλα ανακουφισμένος, υπερήφανος για την υλοποίηση τής ιδέας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, «σκασμένος» που δεν κατάφερε να προχωρήσει την επέκταση της παλιάς παραλίας και την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους.

Βαθμολογώντας τον εαυτό του όσον αφορά τη δουλειά που έγινε πάνω σε θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών είχε πει πως δεν θα έβαζε πάνω από 7 στα 10, ενώ ερωτηθείς πώς βλέπει την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές του 2019 τόνιζε  πως η πόλη δεν θα γυρίσει πίσω καθώς «ανοίξαμε ένα ποτάμι που τρέχει».

Διευκρίνιζε πως για να πάει η Θεσσαλονίκη μπροστά, χρειάζεται έναν δήμαρχο που να διαθέτει όραμα, και εκφράζει την αισιοδοξία πως η δημοτική του ομάδα «Πρωτοβουλία» θα βρει τον κατάλληλο, που θα ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου.

Ξεκαθάριζε, τέλος, πως δεν τον ενδιαφέρει ούτε η Βουλή, ούτε η Ευρωβουλή παρά τις προτάσεις που κατά καιρούς δέχτηκε, σημειώνοντας πως «η καλύτερη ανάμειξη είναι η συμμετοχή του πολίτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», «από τον δήμαρχο εξαρτώνται πολλά πράγματα για την καθημερινότητα» του πολίτη.