Γιατί καθυστερούν οι νέες συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι συνομιλίες Αθηνών- Λονδίνου έχουν σταματήσει μετά τη νίκη των Εργατικών και αυτό που συνέβη ήταν φυσιολογικό με την Αθήνα να περιμένει εάν ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο ακριβώς.

Θα κρατήσει άραγε ο Βρετανός πρωθυπουργός την υπόσχεση που έδωσε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Ιδού η απορία. Αλλά για την εθνική υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, θα πρέπει να ξέρετε και τούτα: Οι συνομιλίες Αθηνών- Λονδίνου έχουν σταματήσει μετά τη νίκη των Εργατικών και αυτό που συνέβη ήταν φυσιολογικό με την Αθήνα να περιμένει εάν ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Τι υποσχέθηκε; Ό,τι αν εκλεγεί πρωθυπουργός, δεν θα σταθεί εμπόδιο σε ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μια υπόσχεση που χαροποίησε τους Έλληνες, πλην όμως τίποτα δεν έγινε ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να προηγηθεί μια συνάντησή των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Κιρ Στάρμερ. Αυτή θα γίνει τέλος Νοεμβρίου στο Λονδίνο σε ένα φόρουμ στο οποίο θα μετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες..

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τις περισσότερες φορές οι προεκλογικές υποσχέσεις γίνονται για την αλίευση ψήφων και δεν τηρούνται. Για παράδειγμα ο Κιρ Στάρμερ δεν είναι ο μόνος ηγέτης των Εργατικών που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο προκάτοχός του Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει πως τα γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση. Ο Νιλ Κίνοκ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από το 1983 μέχρι το 1992, είχε τονίσει, σχεδόν πριν τέσσερις δεκαετίες, πως «Ο Παρθενώνας χωρίς τα γλυπτά είναι σαν ένα χαμόγελο που του λείπει ένα δόντι».

Όπως καταλαβαίνετε τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα και παρά το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο αλλάζει προέδρους η στάση του παραμένει σκληρή έναντι τη Αθήνας. Άσχετα εάν κατά καιρούς διεξάγονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ποτέ να ανακοινωθούν. Ο Guardian για παράδειγμα, έγραφε εκείνη την περίοδο πως η προτεινόμενη συμφωνία ήταν αντικείμενο συζήτησης σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου. Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα ένα σύνολο ελληνικών θησαυρών που θα εκτίθενται περιοδικά στο Λονδίνο.

***

Το ελληνικό γεύμα του Φιντάν με θέα την Ακρόπολη

Στον Διόνυσο με την καταπληκτική θέα προς τον Ιερό Βράχο (που όταν τρως εκεί έχεις την Ακρόπολη μπροστά στα μάτια σου) επέλεξε να παραθέσει το γεύμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον Χακάν Φιντάν. Εκεί λοιπόν στο τραπέζι, χωρίς (τις ενοχλητικές σε τέτοιες στιγμές) κάμερες και (τους πιο… «ενοχλητικούς») δημοσιογράφους γίνονται εξαιρετικού ενδιαφέροντος συζητήσεις, χαλαρά, χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς να υπάρχουν παρεξηγήσεις ή κόντρες. Οι δύο υπουργοί κάθισαν μαζί και στα άλλα τραπέζια οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Αλλά τι φαγητό πρόσφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον Χακάν Φιντάν; Αλίευσα το μενού και σας το μεταφέρω:

Πρώτο πιάτο: γαρίδες ψητές, σάλτσα βουτύρου, λάιμ και τσίλι.

Σαλάτα: Ελληνική (διάβαζε χωριάτικη) δηλαδή με ντοματίνια, αγγούρι, φέτα, πιπεριές, κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές καλαμών, παξιμαδάκια χαρουπιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Κυρίως πιάτο: Αρνί αργοψημένο με πατάτες, ρίγανη και ψητές μελιτζάνες,

Επιδόρπιο: Σπιτική τάρτα με άρωμα λεμονιού, λάιμ, μαρέγκα και φρέσκο δυόσμο.

Μην ρωτάτε για κρασιά, ο Φιντάν δεν πίνει, αλλά του προσφέρθηκε καφές.

***

Πού συμφώνησαν πού διαφώνησαν

Πάμε τώρα σε ένα άλλο μενού (πολύ πιο δύσκολο) αυτό των συνομιλιών των δύο υπουργών. Συμφώνησαν όμως στη θεσμοθέτηση μηχανισμών για πρόληψη εντάσεως (που εάν δεν κάνω λάθος ήταν αίτημα του ΝΑΤΟ κατά την κρίση του OrucReis). Και βεβαίως ορίστηκε (πάλι) νέος οδικός χάρτης δομημένου διαλόγου δηλαδή πολιτικός διάλογος και θετική ατζέντα).

***

14 τουρκικές παραβάσεις του FIR Αθηνών με τον Φιντάν στην Αθήνα

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Φιντάν στην Αθήνα, κατέθεσε κανονικά σχέδια πτήσεως όπως προβλέπουν οι κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας. Τα 10 τουρκικά drones και τα κατασκοπευτικά ATR-72 και CN-235, που έστειλαν χθες (όταν ο Φιντάν βρισκόταν στην Αθήνα) στο FIR Αθηνών κατέθεσαν σχέδια πτήσεως; Όχι βεβαίως. Αποτέλεσμα; Να σημειωθούν 14 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Ίσως για λόγους πολιτικής ευπρέπειας, οι Τούρκοι να έδιναν ένα ρεπό στα κατασκοπευτικά τους, αφού βρισκόταν στην Αθήνα ο Φιντάν.

***

Ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά

Ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός στη Βουδαπέστη για τα ελληνοτουρκικά και για τη συνάντηση Φιντάν- Γεραπετρίτη και είπε: «Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από ισχυρή θέση και βεβαίως συνομιλούμε και έστω και αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο για την επίλυση της βασικής μας διαφοράς πρέπει να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά».

***

Ποια είναι η διερμηνέας του Ερντογάν με την άσπρη μαντήλα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν γνωρίζει καλά αγγλικά, θα έλεγα πως δεν γνωρίζει καθόλου, αν και ορισμένες λέξεις όταν συναντάται με ξένους ηγέτες τις λέει μπροστά στις κάμερες. Έτσι για την ασφάλεια των λόγων του έχει πάντα μαζί του μια μεταφράστρια, γυναίκα μάλιστα. Ήταν η ίδια που μετέφραζε τα λεγόμενα του Ερντογάν στο πηγαδάκι στη Βουδαπέστη ανάμεσα στους Χριστοδουλίδη, Ερντογάν, Μητσοτάκη και Ράμα. Ποια όμως είναι η διερμηνέας με την άσπρη μαντήλα, που γίνεται η σκιά του Ερντογάν όταν βρίσκεται εκτός Τουρκίας;

Πρόκειται για την Fatima Gülham Abushanab, η οποία τον συνοδεύει σε όλες του τις επίσημες επισκέψεις. Η εν λόγω μεταφράστρια με την άσπρη μαντήλα, ήταν παρούσα και στη συνάντηση που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης τον Οκτώβριο του 2022 στην Πράγα με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πρόκειται για την κόρη της Merve Kavakçı, η οποία έγινε η πρώτη βουλευτής με μαντίλα της Τουρκίας στις γενικές εκλογές του 1999.

***

Χάος στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Μύλος έγινε το απόγευμα της Παρασκευής για το εάν πήρε η όχι ο Στέφανος Κασσελάκης το sms για να πιστοποιηθεί ως σύνεδρος. Τι έγινε και δεν έφτασε το μήνυμα; Είχε δηλωθεί αλλοδαπός αριθμός κινητού που δεν μπορούσε τεχνικά να παραλάβει το SMS από τον πάροχο αποστολής. Μάλιστα, έλεγαν κομματικές πηγές ότι ίσως και να μην είχε δηλωθεί κανένας αριθμός κινητού στο μητρώο.

Για τον λόγο αυτό έλεγαν πως θα χρειαζόταν να αναζητήσει και να αποσταλεί η διαπίστευση και με Email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει στο μητρώο. Και αυτά για τον πρώην πρόεδρο. Φανταστείτε τι γινόταν με τα απλά μέλη.

***

Ο Δένδιας και οι πεσόντες πιλότοι

Δεν ήταν μια συνηθισμένη ομιλία αυτή που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την γιορτή των προστατών Αρχαγγέλων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν συγκινητική η ομιλία του όταν έκανε μια ειδική αναφορά στους 167 Πεσόντες πιλότους από το 1974 μέχρι σήμερα., όπως συμπλήρωσε αναφέρθηκε ονομαστικά σ’ αυτούς που «έπεσαν» επί υπουργίας του:

Δηλαδή:

  • ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΣΚΑΡΗ (26/1/2015),ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΖΑΓΚΑ (26/1/2015),
  • ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΥΛΑ (25/7/2023), ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (25/7/2023),ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΚΩΣΤΕΑ (27/12/2023).

Η μνήμη τους, είπε, αποτελεί για εμάς, αλλά κυρίως για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας «ιερή παρακαταθήκη».

***

Οι σχέσεις Τουρκίας- Ευρώπης περνούν από το Κυπριακό;

Φαίνεται πως η εμφάνιση του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Βουδαπέστη, είχε ως στόχο την αναθέρμανση των ενταξιακών συνομιλιών. Αλλά όποιον Ευρωπαίο ηγέτη κι αν συναντούσε, έβρισκε μπροστά του το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για παράδειγμα, η ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά μέσα και από το Κυπριακό, μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Μακρόν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τι ακριβώς είπε στον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Ερντογάν ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων και επικαλέστηκε το θετικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ως ένα επιπλέον επιχείρημα το οποίο καταδεικνύει την επιθυμία της Άγκυρας για ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

***

Οι Beatles, o Τζόρνταν και ο Walt Disney

Τι κοινό έχει ο Τζόρνταν, οι Beatles και ο Walt Disney? Ο πρώτος «κόπηκε» από την σχολική ομάδα μπάσκετ γιατί δεν είχε «αρκετό ταλέντο», οι δεύτεροι δεν υπέγραψαν με την πρώτη τους δισκογραφική γιατί δεν «ταίριαζαν στην show business» και ο τρίτος απολύθηκε ως σκιτσογράφος από την εφημερίδα που δούλευε γιατί δεν είχε «αρκετή φαντασία».

Η επιμονή και η προσήλωση στο στόχο τους, τους έκαναν παρά τις δυσκολίες να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, όπως είπε ο Υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης στο μιλώντας στο Forbes 30 under 30 στην εκδήλωση για τους 30 πιο επιδραστικούς Έλληνες κάτω των 30 ετών για το 2023.

«Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα σαν αυτά και είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε να μας πείτε μια τέτοια ιστορία. Αξίζει κανείς να ρισκάρει γιατί μόνο αυτός μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, να πιστέψει στον εαυτό του βαθιά και βέβαια να κάνει αυτό που αγαπάει» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και μίλησε για όλους τους τρόπους με τους οποίους η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει τους νέους που θέλουν να εργαστούν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, μιλώντας μάλιστα και για τους ανθρώπους που γύρισαν στην πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια, επιμένοντας να δημιουργήσουν στη χώρα τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.