Η μοναρχία διατηρεί ισχυρές ιστορικές ρίζες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναδεικνύει τώρα νέα πρόσωπα, που μπορούν να ανανεώσουν τον θεσμό. Οι γυναίκες που έρχονται και αναμένονται να στεφθούν βασίλισσες αποτελούν πλειοψηφία, γράφοντας σε πολλές περιπτώσεις ιστορία.
Ποιες είναι οι πριγκίπισσες που ετοιμάζονται να γίνουν βασίλισσες; Πώς προετοιμάζονται για τον ρόλο της ζωής τους και πώς τις υποδέχονται οι πολίτες των χωρών τους.
Η σειρά διαδοχής που «σπάει» και τα βασιλικά πρωτόκολλα που επιτρέπουν στις γυναίκες να ανέλθουν στην εξουσία.
Το «νέο αίμα» επιστρατεύεται στην προσπάθεια προβολής και υιοθέτησης από πλευράς βασιλικών οικογενειών μιας πιο φιλολαϊκής εικόνας. Η συνταγή δείχνει να πετυχαίνει.
Πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας
«Αν υπάρχει κάτι που η αδελφή μου Σοφία και εγώ έχουμε μάθει, αυτό είναι η αίσθηση της ευθύνης. Οι γονείς μας πάντα μας το δίδασκαν αυτό. Και νομίζω ότι και οι νέοι της γενιάς μου το γνωρίζουν αυτό.
Μια αίσθηση ευθύνης που προκύπτει από το να μην ξεχνάμε ποτέ τους ανθρώπους γύρω μας, αυτούς που μας αγαπούν και αυτούς που αγαπάμε», είχε πει απευθυνόμενη στον ισπανικό λαό η πριγκίπισσα Λεονόρ το 2020, λίγο πριν τα 15α γενέθλιά της.
Αναμφισβήτητα, οι κόρες του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια -Λεονόρ και Σοφία- είναι το πιο ισχυρό και το πιο ελπιδοφόρο «χαρτί» της ισπανικής μοναρχίας. Αποτελούν την επόμενη γενιά που φιλοδοξεί με τη στάση και τις πράξεις της να απομακρύνει από το συλλογικό ασυνείδητο της χώρας την εικόνα των σκανδάλων του παππού τους και πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος.
Η δημοτικότητα της Λεονόρ διατηρείται πάντα σε υψηλά επίπεδα, με τη νεότερη γενιά Ισπανών να την υποστηρίζει ιδιαιτέρως. Σύμφωνα με το βρετανικό Tatler η Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση «Λεονορ-μανίας».
Η Λεονόρ είναι η διάδοχος του θρόνου, αν και κάτι τέτοιο δεν θα ίσχυε αν οι γονείς της αποκτούσαν γιο. Το ισπανικό βασιλικό πρωτόκολλο ορίζει πως ο άντρας απόγονος περνά μπροστά στην κούρσα διαδοχής, παρακάμπτοντας τις γυναίκες διαδόχους.
Όταν ανέβει στον θρόνο, η Λεονόρ θα είναι η πρώτη βασίλισσα της Ισπανίας εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.
Έχοντας συμπληρώσει τα 18 της χρόνια η Λεονόρ ορκίστηκε πίστη στο ισπανικό σύνταγμα σε μια τελετή στην Ισπανική Βουλή, όπως είχε κάνει και ο πατέρας της το 1986 σε ηλικία 18 ετών.
Στις 14 Μαρτίου 2023 το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα βασιλικό διάταγμα με το οποίο ρυθμίζονταν τα θέματα που αφορούν στην στρατιωτική εκπαίδευση της πριγκίπισσας-διαδόχου, μιας και ο ισπανός μονάρχης κατέχει την ανώτατη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Όπως εξήγησε τότε η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, όπως συνέβη με τον πατέρα της, αυτή η εκπαίδευση θα είχε διάρκεια τριών ετών και θα περιλάμβανε διαδοχική φοίτηση στην Γενική Στρατιωτική Ακαδημία, την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και την Γενική Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας.
Η πριγκίπισσα των Αστουριών παρουσιάστηκε στην Γενική Στρατιωτική Ακαδημία στις 17 Αυγούστου 2023, συνοδευόμενη από τους γονείς και την αδελφή της.
Στις 19 Σεπτεμβρίου έλαβε το ξίφος αξιωματικού και στις 7 Οκτωβρίου ορκίστηκε πίστη στη σημαία μαζί με τους συμφοιτητές της. Η Λεονόρ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στον στρατό ξηράς στις 3 Ιουλίου 2024, λαμβάνοντας από τα χέρια του πατέρα της το δίπλωμα του βαθμού του ανθυπολοχαγού και τον Μεγαλόσταυρο της Στρατιωτικής Αξίας.
«Είμαι χαρούμενη γιατί ξέρω πόσο πολύ οι Ισπανοί εκτιμούν τις ένοπλες δυνάμεις μας. Είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή μου και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη και αποφασισμένη να συνεχίσω να μαθαίνω και να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου», δήλωσε η πριγκίπισσα Λεονόρ.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας
Στις 28 Ιανουαρίου του 2013 η βασίλισσα Βεατρίκη εξήγγειλε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από τον θρόνο της Ολλανδίας. Το πρωί της 30ης Απριλίου υπέγραψε την παραίτησή της από τα Ανάκτορα του Άμστερνταμ.
Αργότερα το ίδιο απόγευμα, ο γιος της, Γουλιέλμος Αλέξανδρος, ορκίστηκε βασιλιάς ενώπιον της εθνοσυνέλευσης και ακολούθησε η ενθρόνισή του στο ναό Νιούε Κερκ. Αυτομάτως, η πρωτότοκη κόρη του, πριγκίπισσα Αμαλία, έγινε η διάδοχος του θρόνου.
Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η Μάξιμα έχουν τρεις κόρες, την Αμαλία, την Αλεξία και την Αριάδνη. Το νούμερο δύο στη σειρά διαδοχής έχει τα φώτα, αναγκαστικά, στραμμένα πάνω της.
Η πριγκίπισσα Αμαλία γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2003 και από πολύ νωρίς κατέστησε σαφές στους γονείς της ότι θέλει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
Η γέννηση της ανακοινώθηκε στον ολλανδικό λαό, με 101 χαιρετισμούς πυροβόλων όπλων σε τέσσερα μέρη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών: στο Ντεν Χέλντερ και στην Χάγη της Ολλανδίας, στο Βίλλεμσταντ στις Ολλανδικές Αντίλλες και στο Οράνιεστατ στην Αρούμπα.
Ονομάστηκε Αικατερίνη από την ελληνική λέξη που σημαίνει «καθαρός», Αμαλία από τον γερμανικό όνομα Αμέλια που σημαίνει «προσπάθεια στον αγώνα», Βεατρίκη από την γιαγιά της βασίλισσα Βεατρίκη, Κάρμεν από την γιαγιά της Μαρία ντελ Κάρμεν Σερρούτι Καρρικάρ και Βικτώρια από την νονά της Διάδοχο Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας.
Έχει μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική της υγεία, δηλώνοντας ότι έχει κάνει ψυχοθεραπεία. Για την πριγκίπισσα Αμαλία ο δημόσιος λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για αυτό και έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την υποστήριξή της στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η πριγκίπισσα Αμαλία αρνήθηκε να δεχτεί το ετήσιο επίδομα ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκε μέχρι να αναλάβει τα επίσημα βασιλικά της καθήκοντα ως βασίλισσα.
Σε μια επιστολή προς τον ολλανδό πρωθυπουργό εξέφρασε τη δυσφορία της για την παροχή του επιδόματος εφόσον ακόμα δεν έχει συνεισφέρει στη χώρα της.
«Στις 7 Δεκεμβρίου θα γίνω 18 και σύμφωνα με το νόμο, θα λάβω ένα επίδομα. Το βρίσκω πολύ άβολο από τη στιγμή που δεν κάνω τίποτα σε αντάλλαγμα, ενώ άλλοι μαθητές περνούν πολύ πιο δύσκολα, ειδικά την περίοδο της πανδημίας του κορονοΐου» έγραψε η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας στο γράμμα της που δημοσιεύθηκε στα μέσα.
H πριγκίπισσα Αμαλία έζησε «αυτοεξόριστη» στην Ισπανία το 2023, καθώς δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης εδώ και μερικά χρόνια η 20χρονη πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές για την ασφάλειά της.
Αυτός ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία της στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και να επιστρέψει στη Χάγη και στο παλάτι Huis ten Bosch.
Ο ολλανδικός Τύπος είχε αποκαλύψει πως η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ολλανδία. Οι απειλές για απαγωγή ανέβασαν το επίπεδο ασφαλείας και η Αμαλία πήγαινε στα μαθήματα της σχολής της με συνοδεία
«Δεν έβγαινε από το σπίτι. Δεν ζούσε στο Άμστερνταμ, δεν μπορούσε να βγει έξω. Οι επιπτώσεις ήταν πολύ δύσκολες για εκείνη», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2022 η βασίλισσα Μάξιμα, η οποία σε κοινή συνέντευξη με τον βασιλιά επιβεβαίωσε ότι η κόρη τους εγκατέλειψε την εστία του πανεπιστημίου εξαιτίας απειλών.
«Θα είμαι ειλικρινής, ακόμα περνάω πολύ δύσκολα. Μου λείπει η κανονική ζωή, η ζωή ενός φοιτητή. Μου λείπει το να μπορώ να περπατώ στους δρόμους και να μπορώ να επισκεφτώ ένα κατάστημα», είχε πει η ίδια.
Πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου
Δέκα χρόνια πριν γεννηθεί η Ελισάβετ, το 1991, το η βασιλική οικογένεια του Βελγίου αναδιαμόρφωσε το πρωτόκολλο επιτρέποντας στις γυναίκες διαδόχους να μην χάνουν τη σειρά τους στη διαδοχή από τους άντρες της οικογένειας.
Η συγκεκριμένη κίνηση άνοιξε διάπλατα (κι επίσημα) τον δρόμο στις γυναίκες απογόνους του βασιλιά Αλβέρτου Β’, πατέρα του Φιλίππου, να αναδυθούν για πρώτη φορά, με βάση τη σειρά γέννησης. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ (πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Ματθίλδης) θα γράψει ιστορία ως η πρώτη βασίλισσα της χώρας.
Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 2001. Κατέχει τον τίτλο της Δούκισσας του Μπράμπαντ και γεννήθηκε στη βασιλεία του παππού της, Αλβέρτου Β’. Ο Αλβέρτος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του το 2013
Η Ελισάβετ έχει τρία μικρότερα αδέλφια, τον πρίγκιπα Γαβριήλ, τον πρίγκιπα Εμμανουήλ και την πριγκίπισσα Ελεονώρα
Η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε για έναν χρόνο στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Βελγίου, λαμβάνοντας το βαθμό της υπολοχαγού.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιστορία και την Πολιτική στο Lincoln College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη.
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ευρέως δημοφιλή μελλοντική βασίλισσα του Βελγίου, το Παλάτι ξεκαθάρισε: «Αφού ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία τις εξετάσεις εισαγωγής, η Αυτής Βασιλική Υψηλότης Πριγκίπισσα Ελισάβετ, Δούκισσα του Μπράμπαντ, θα ξεκινήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια πολιτική αυτό το καλοκαίρι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Harvard Kennedy School) στη Βοστώνη».
Η πριγκίπισσα επελέγη επίσης για «τιμητικό βραβείο» από το πρόγραμμα Fulbright, το πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προσηλωμένη στον στόχο της, η Ελισάβετ έχει ως πρότυπο τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. Με αφορμή τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε γράψει «υπήρξε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλους μας, νέους και μεγαλύτερους».
Ονομάστηκε Ελισάβετ από την προ-προ γιαγιά της Ελισάβετ Γαβριέλα της Βαυαρίας, Θηρεσία από την κόμισσα Θηρεσία Σομπάνσκα (γιαγιά της μητέρας της), Μαρία από την Παρθένο Μαρία και Ελένη από την θεία και νονά της κόμισσα Έλενα ντ Ουντεκέμ ντ Ακόζ. Ανάδοχοι στη βάπτισή της ήταν ο ξάδελφός της πρίγκιπας Αμαντέο του Βελγίου και η θεία της κόμισσα Έλενα ντ Ουντεκέμ ντ Ακόζ.
Πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα της Νορβηγίας
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής του νορβηγικού θρόνου, μετά τον πατέρα της, διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.
Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2004 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρικσοσπιτάλετ του Όσλο. Είναι το πρώτο παιδί του Διαδόχου Πρίγκιπα Χάακον και της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ και δεύτερη εγγονή του βασιλιά Χάραλντ Ε΄ και της βασίλισσας Σόνια.
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα αναμένεται να γίνει η δεύτερη γυναίκα μονάρχης της Νορβηγίας, μετά τη βασίλισσα Μαργαρίτα, από τον 15ο αιώνα.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Jansløkka Elementary School, ένα τοπικό κρατικό σχολείο στο οποίο φοιτούσε ο ετεροθαλής αδερφός της για να έχει μια συνηθισμένη παιδική ηλικία.
Αποφοίτησε τον Απρίλιο του 2023 απο το Elvebakken Upper Secondary School και εργάστηκε ως σχολική βοηθός στο σχολείο Uranienborg ενώ έχει κάνει και 12μηνη στρατιωτική θητεία.
Πριγκίπισσες Βικτώρια και Εστέλ της Σουηδίας
Η πριγκίπισσα Βικτώρια είναι άλλη μία Ευρωπαία μέλλουσα βασίλισσα που έχει ωφεληθεί από τον εκσυγχρονισμό των κανόνων. Στην πραγματικότητα, ήταν δεύτερη στη σειρά του σουηδικού θρόνου κατά τη γέννησή της, ξεπέρασε όμως τον μικρότερο αδερφό της, πρίγκιπα Κάρολο Φίλιππο, μετά την αλλαγή του συντάγματος.
Ο πατέρας της, Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος, έφερε αντιρρήσεις για αυτή τη μεταρρύθμιση, καθώς ήταν υπέρ του προηγούμενου συστήματος και επειδή θεωρούσε ότι ο Κάρολος Φίλιππος νομικά έπρεπε να παραμείνει στην πρώτη θέση της γραμμής διαδοχής, εφόσον την κατείχε για επτά μήνες.
Όταν η Βικτωρία χρίστηκε διάδοχος πήρε επίσης τον τίτλο της Δούκισσας του Βαστεργκότλαντ, μιας ιστορικής επαρχίας της Σουηδίας.
Ως διάδοχος του θρόνου, η Βικτωρία συμμετέχει στο τακτικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στα συμβούλια ενημέρωσης με υπουργούς της κυβέρνησης στα οποία προεδρεύει ο βασιλιάς.
Είναι παρούσα στην έναρξη των εργασιών του Σουηδικού Κοινοβουλίου, στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της Σουηδίας και στις ετήσιες εκδηλώσεις απονομής του βραβείου Νόμπελ.
Είναι μέλος του Επίτιμου Συνδέσμου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Το 1997 η Βικτωρία ίδρυσε το Ταμείο Διαδόχου Βικτωρίας, που σκοπό έχει την αρωγή σε παιδιά και νέους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Ειλικρινής για την προσωπική της ζωή, μίλησε δημόσια για τη μάχη της με την ανορεξία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει.
Μιλώντας το 2002 για την ιστορία της, είπε: «Εγώ, η Βικτώρια, δεν υπήρχα. Ένιωθα ότι όλα στη ζωή μου και γύρω μου ελέγχονταν από άλλους. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να ελέγξω ήταν το φαγητό που έβαζα μέσα μου».
Στις 17 Αυγούστου του 2011 τα σουηδικά ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι η Βικτωρία ήταν έγκυος και ότι περίμενε το πρώτο παιδί της. Στις 23 Φεβρουαρίου του 2012 η Βικτώρια γέννησε την κόρη της Εστέλ, Δούκισσα του Έστεργκετλαντ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα.
Το παιδί της Βικτωρίας και του Δανιήλ είναι στη δεύτερη θέση για τη διαδοχή στον σουηδικό θρόνο.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 τα σουηδικά ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι η Βικτωρία ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της και ότι αναμενόταν να γεννήσει τον Μάρτιο του 2016.
Στις 2 Μαρτίου 2016 η Βικτώρια γέννησε τον γιο της Όσκαρ, Δούκα της Σκάνια, ο οποίος δεν θα προσπεράσει την αδερφή του στη σειρά διαδοχής, παραμένοντας στο νούμερο τρία.