Τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ για τα μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει πως μπορεί να είναι ένας «καλός διπλωμάτης» και να συμβάλλει στη λήξη των πολέμων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία - Μπορεί να συμβεί αυτό - Ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεσμεύτηκε να φέρει εμμέσως πλην σαφώς, την παγκόσμια ειρήνη. Ανάμεσα στα ζητήματα που υποσχέθηκε να επιλύσει είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση της οποίας γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα σταματήσω τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μία μέρα»

Μάλιστα, για τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει επανειλημμένα, ότι θα μπορούσε να τερματίσει ο ίδιος τις εχθροπραξίες «σε μια μέρα». Ωστόσο, όσες φορές ρωτήθηκε για τον τρόπο, αναφέρθηκε στην επίτευξη συμφωνίας, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, έγγραφο που είχε συνταχθεί από δύο πρώην αρχηγούς της εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, τον Μάιο, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, αλλά με την προϋπόθεση να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η Δύση από την άλλη, προκειμένου να μην οξύνει περαιτέρω το κακό κλίμα με τη Ρωσία, έχει καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, οι δύο πρώην σύμβουλοι του Τραμπ είχαν δηλώσει ότι το Κίεβο δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να πάρει πίσω τα εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Βέβαια, οι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του νέου προέδρου είχαν υποστηρίξει τότε, πως ο Τραμπ συμπαθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η προσέγγιση αυτή ισοδυναμεί με παράδοση της Ουκρανίας, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει θέσει ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, ότι προτεραιότητά του είναι ο τερματισμός των πολέμων και η διαρροή των αμερικανικών πόρων. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό, αν το εν λόγω έγγραφο αντιπροσωπεύει τη σκέψη του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι πιθανό, όμως να αποτελεί έναν «οδηγό» που θα λάβει από τους ανθρώπους που θα επιλέξει να έχει στο πλευρό του.

Πώς θα «κλείσουν» τα πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, καθώς τα μέτωπα είναι περισσότερα. Χαμάς και Ισραήλ στη Γάζα, Χεζμπολάχ και Ισραήλ στο Λίβανο, Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Φυσικά, οι «επαναστατικές οργανώσεις», όπως αυτοαποκαλούνται, δέχονται την υποστήριξη του Ιράν, που πλέον έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο με τους IDF και την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όλα αυτά είναι γνωστά στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο ίδιος υποσχέθηκε να φέρει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αν ήταν εκείνος στην εξουσία, δε θα είχε γίνει η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε ήταν ότι θα ασκούσε τη «μέγιστη πολιτική πίεση» στο Ιράν, το οποίο χρηματοδοτεί την οργάνωση.

Σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει μία σωρεία από κυρώσεις κατά του ιρανικού κράτους, καθώς και να αποσύρει τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα.

«Ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στο Λευκό Οίκο»

Η επιστροφή του στο Λευκό Οίκο μπορεί να σηματοδοτήσει την επανάληψη μίας ακόμα φιλο- ισραηλινής πολιτικής. Υπενθυμίζεται πως υπό την πρώτη θητεία του είχε κατονομάσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ είχε μεταφέρει εκεί και την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μάλιστα, τότε ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως ήταν μία κίνηση που έδωσε «ενέργεια» στη χριστιανική ευαγγελική βάση των υποστηρικτών του.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε για τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι είναι «ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στο Λευκό Οίκο». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη χαρά του για τη νίκη του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ για να τον συγχαρεί. Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δε, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μία πολύ «θερμή και εγκάρδια» συνομιλία, καθώς «συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι δυο τους συζήτησαν και για την απειλή του Ιράν, το οποίο εικάζεται πως βρίσκεται πίσω από ένα σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Axios, ο αμερικανός πρόεδρος και ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχαν έρθει σε ρήξη, αλλά στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ είχαν παραμερίσει τις όποιες διαφορές. Ενώ φαίνεται ότι οι δυο τους έχουν μία συχνή τηλεφωνική επικοινωνία.

Εν αναμονή της λήξης του τελεσίγραφου

Λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Μπλίνκεν και Όστιν αντίστοιχα, απέστειλαν επιστολή προς τους ισραηλινούς υπουργούς Άμυνας και στρατιωτικών υποθέσεων, Γκάλαντ και Ντέρμερ. Η επιστολή ήταν ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ για το Ισραήλ, ώστε να προβεί εντός 30 ημερών σε επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδάλλως, η αμερικανική κυβέρνηση θα διέκοπτε την παροχή όπλων στο Τελ Αβίβ.

Η προθεσμία αυτή λήγει στις 12 Νοεμβρίου, όποτε και η αμερικανική πλευρά ενδέχεται να περιορίσει τη ροή όπλων. Όμως, υπό τη σκιά του εκλογικού αποτελέσματος η απόφαση αυτή μπορεί να έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο αντίκτυπο στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Guardian, ενδέχεται η κίνηση αυτή να μη γίνει και να πραγματοποιηθεί μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη των πολέμων

Διεθνείς ηγέτες έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στον Ντόναλντ Τραμπ μετά τα αποτελέσματα, όχι μόνο για να τον συγχαρούν, αλλά και για να του επιστήσουν την προσοχή τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ανάμεσά τους και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούν «και για την Ευρώπη, αλλά και για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις», όπως αναφέρει το Politico. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε «στενή επαφή».

Από την πλευρά της η Τζόρτζια Μελόνι σε ανάρτησή της στο X, ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία εκφράσαμε την προθυμία μας να εργαστούμε σε στενό συντονισμό για όλους τους σημαντικούς διεθνείς φακέλους, με κοινό στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας», έγραψε μεταξύ άλλων.

Τέλος, κι ο Κιρ Στάρμερ κάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ για να τον συγχαρεί αλλά και για να του τονίσει τη σημασία της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, εν μέσω κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Η απόφαση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει ότι έχει κάποιους ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό του, τόσο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος όμως, έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τους πολέμους στις περιοχές τους.  Πλέον μένει να φανεί πως ο νέος πρόεδρος θα χειριστεί τις καταστάσεις και θα αποφασίσει πως θα προωθήσει τις διπλωματικές διαδικασίες στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.