Ο ανθρωπισμός υπερασπίζεται την ικανότητα του ανθρώπου να λαμβάνει ηθικές αποφάσεις που βασίζονται στη λογική, στο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και στη φιλοδοξία του προς το γενικότερο καλό της ανθρωπότητας. Τα θεμέλια του ανθρωπισμού βασίζονται στην ενσυναίσθηση, στην συναισθηματική δηλαδή ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και την κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Το ενδιαφέρον για το μέλλον της πατρίδας μας με το συνεχώς οξυνόμενο δημογραφικό πρόβλημα και έχοντας συναίσθηση για τα οικονομικα προβλήματα των ζευγαριών, με οδήγησαν στο συμπέρασμα οτι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να ενδυναμώσουμε τον ανθρωπισμό ενός εκάστου εξ ημών και με τη βοήθεια της πολιτείας να αναγεννήσουμε τη χώρα μας.

Η αρχή και το τέλος όλων είναι η παιδεία με βάση το σχολείο και με την ευρύτερη έννοια, τη διαπαιδαγώγηση στην οικογένεια. Από τη πρώτη δημοτικού το μικρό παιδί φροντίζουμε να καταλαβαίνει και να μαθαίνει την αξία του ανθρωπισμού. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνει να προστατεύει τους αδύναμους που ειναι τα μικρότερα παιδάκια στο νηπιαγωγείο και φυσικά τον παππού και τη γιαγιά. Για τα μικρότερα παιδάκια φροντίζει να εχει πάντα καθαρό το βιβλίο του για να του το παραδώσει άθικτο στο τέλος της χρονιάς όταν τα μικρά του νηπιαγωγείου θα προαχθούν στη πρώτη δημοτικού. Η ανθρωπιστική αυτή προσέγγιση διατηρείται σε όλες τις ταξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου και επιτρέπει στη πολιτεία να τυπώνει βιβλία ανα πενταετία και να διαφυλάξει σε ετήσια βαση πολλα εκατομμύρια για την οικονομική υποστήριξη των ζευγαριών που φέρνουν στο κόσμο τη νέα γλυκύτατη ύπαρξη, τη συνέχεια της ζωής τους, τη συνέχεια της υπάρξης μας, τη συνέχεια της χώρας μας. Η εκτύπωση βιβλίων ανά πενταετία γινεται σε χώρες του εξωτερικού.

Σε ενα τέτοιο περιβάλλον ανθρωπισμού και ενσυναίσθησης στο σχολείο, εύλογα διαμορφώνεται η αντίληψη στα παιδιά που αποφοιτούν από τη τρίτη λυκείου ότι θα πρεπει να προσφέρουν-βοηθήσουν τους αδύναμους, τον παππού και τη γιαγιά, και όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα. Η προσφορά αυτή, για όσα παιδιά της τρίτης λυκείου επιθυμούν και έχουν τη γονική συναίνεση, είναι η εθελοντική αιμοδοσία που ειναι πράξη ανθρωπιστική με βαθύτατο χαρακτήρα ενσυναίσθησης. Η πανελλαδική αυτή πράξη θα ανατρέψει άμεσα την έλειψη που παρουσιάζεται σήμερα σε 60.000 φιάλες αίματος ετησίως και θα επιτρέψει στη πολιτεία να διαφυλάξει το αντίστοιχο κόστος (περίπου 9.000.000 Ευρώ) για την οικονομική υποστήριξη των ζευγαριών για κάθε παιδί που φέρνουν στο κόσμο.

Οι αρχές του ανθρωπισμού και ενσυναίσθησης που μετουσιώνονται στη πράξη της εθελοντικής αιμοδοσίας θα διαμορφώσουν μια ευγενέστερη κοινωνία προσφοράς και αλληλεγγύης. Ομως, η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της υπογεννητικότητας απαιτεί άμεσες ενέργειες σε πανελλαδική κλίμακα για να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στη προσφορά αίματος με τεράστια οικονομικά οφέλη.

Τα οφέλη αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά για την οικονομική υποστήριξη των ζευγαριών όταν φέρνουν μια νέα ύπαρξη στο κόσμο. Για παράδειγμα, αν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με 11.000 φαρμακεία ανά την Ελλάδα, παροτρύνει κάθε φαρμακοποιό και αυτός με τη σειρα του προτρέψει υγιείς επισκέπτες του φαρμακείου για 100 φιάλες αίματος ανά φαρμακείο το χρόνο, τότε ενα ποσό 11.000x100x150= 165.000.000 Eυρώ σε ετήσια βάση θα μπορεί να διατίθεται για την οικονομική υποστήριξη των ζευγαριών όταν φέρνουν μια νεα ύπαρξη στο κόσμο. Όλα τα παραπάνω διατυπώθηκαν καθώς η αξιόπιστη χρήση υποκατάστατων του αίματος φαντάζει να ειναι πολύ μακρινή (1).

Συμπερασματικά, το μέλλον της πατρίδας μας ειναι στη παιδεία μας, ειναι στο αίμα μας. Χρειάζεται μόνον η ατομική ενσυναίσθηση να πάρει πανελλαδική χροιά.

1. Hess JR. Hemoglobin-based oxygen carriers. Transfusion. 2024 Jun;64(6):959-962. doi: 10.1111/trf.17856. Epub 2024 Apr 25. PMID: 38661265.

Ο Παναγιώτης Μαχαίρας είναι Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επικεφαλής της Μονάδας Φαρμακοπληροφορικής, Ερευνητικό Ιδρυμα ΑΘΉΝΑ.