Τόσο εκτροχιασμένη είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ που ούτε «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» ή απλώς αλκοόλ, σε γνωστό μπαρ – ρεστοράν του Παγκρατίου, πρόκειται να βρεθεί σημείο επαφής για τις βασικές αντιμαχόμενες πλευρές. Έστω δηλαδή μια υποτυπώδη συνεννόηση πρώτου επιπέδου για ζητήματα που απασχολούν αμφότερες λίγο πριν από την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου (8 Νοεμβρίου, 18:30).

Ναι μεν το βράδυ της Τετάρτης ο Στέφανος Κασσελάκης συνυπήρξε στο ίδιο μέρος με πρωτοκλασάτα στελέχη των 87 και κάθισε στο τραπέζι τους, συζητώντας πολιτικά. Από την άλλη όμως απολύτως τίποτα δεν επηρεάζει την εκατέρωθεν επιθετική τακτική που με το… Γκάζι στο φουλ θα φουντώσει κι άλλο τη φωτιά που καίει ήδη.

Κάθε πλευρά επιχείρησε να διαχειριστεί με τον δικό της επικοινωνιακό τρόπο τη συνάντηση και την κουβέντα που ακολούθησε. Ανέβηκαν στα ύψη ή όχι οι τόνοι; Χτύπησε ή όχι το χέρι στο τραπέζι ο Χρήστος Σπίρτζης ξεσπώντας για τις κατηγορίες περί «μαύρων ταμείων» στον ΣΥΡΙΖΑ;

Κασσελάκης: «Σουρεάλ σκηνικό, έχουν παραποιηθεί αρκετά»

Ο Στ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε, μιλώντας στον Real FM, πως ήταν αυτός που επιχείρησε να διαλύσει την αναπόφευκτη αμηχανία από την ατμόσφαιρα. «Τι γίνεται εδώ, φράξια;» ρώτησε βιτριολικά την παρέα, προτού καθίσει με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Γιώργο Βασιλειάδη, την Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Στέργιο Καλπάκη και τη Ζωή Καρκούλια.

Διέψευσε όμως ότι απειλήθηκε επεισόδιο. «Αυτά είναι προβοκάτσιες, όσα έχουν γραφτεί έχουν παραποιηθεί αρκετά. Ήταν μία απολύτως πολιτισμένη συζήτηση και όπου υπήρξε έντονος διάλογος ήταν καλοπροαίρετος» υποστήριξε, περιγράφοντας το σκηνικό ως «λίγο σουρεάλ».

«Στα λέγαμε – Δεν κάνουμε μηνύσεις – Δεν έχεις διοικήσει περίπτερο»

Πηγές των 87 στάθηκαν στην υπενθύμιση του Αλ. Φλαμπουράρη προς τον πρώην πρόεδρο ότι «στα είχα πει και δεν μας άκουγες». Όπως επίσης στη φράση της Κατ. Νοτοπούλου πως «εμείς δεν κάνουμε μηνύσεις, λύνουμε τα θέματα πολιτικά» ως απάντηση στο γιατί δεν τον κατήγγειλε επισήμως για μπούλινγκ.

Ή στην παρομοίωση του Χρ. Σπίρτζη πως «εσύ δεν έχεις διοικήσει ούτε περίπτερο. Εμείς που έχουμε, άσε να ξέρουμε καλύτερα». Και στην πρόσκληση προς την Όλγα Γεροβασίλη να μιλήσουν κατ’ ιδίαν.

«Ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Στ. Κασσελάκης διάλεξε φυσικά ένα άλλο σημείο του διαλόγου, προτιμώντας όπως είπε να μην εισέλθει σε «κουτσομπολιά». Προτίμησε να πει γι’ αυτό που «πραγματικά με ξάφνιασε» κι αφορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, τη φράση ενός εξ αυτών των στελεχών πως την περυσινή εκλογή του στην προεδρία «εμείς την αποδεχτήκαμε».

«Δεν κατάλαβα, χάρη μας κάνατε;» ομολόγησε πως απάντησε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως «αυτό ακριβώς φανερώνει την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν για όλο τον χώρο της Αριστεράς και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι εκείνοι είναι που έφεραν το κόμμα στην κυβέρνηση και ότι τους οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας και ότι σήμερα εκείνοι έχουν την κοινωνική απήχηση. Τέτοια αλαζονεία».

Τι θα γίνει με τους συνέδρους

Κοινώς η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων μπλοκ ήταν και παραμένει χαώδης. Ούτε ίχνος ανακωχής διαφαίνεται στον ορίζοντα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τετάρτης, με την απόφαση (πλην του πολιτικού σκέλους) της οποίας διαφοροποιήθηκαν μάλιστα οι Τζάκρη, Δούρου, Σκορίνης, Ρήγας και Τελιγιορίδου.

Άλλωστε και η βουλευτής Πέλλας, καλεσμένη το πρωί στο MEGA, κατηγόρησε την Όλγα Γεροβασίλη πως «με απειλητικό και ειρωνικό τρόπο μου είπε ότι δεν θα έπρεπε να έχω θέση στην ΠΓ και στην επόμενη ΠΓ δεν θα με καλέσει».

Τίποτα πλέον δεν συγκρατεί την ολομέτωπη σύγκρουση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Κι ας επιχειρήθηκε, όπως υποστήριξε η κ. Τζάκρη, να αποφευχθεί η δια ζώσης συμμετοχή των συνέδρων.

«Εξ ου και τα μπουζουξίδικα, και το αυστηρό face control κτλ. Έχουν θυμώσει τον κόσμο αυτοί οι άνθρωποι και φοβούνται την πολιτική αποδοκιμασία. Δεν έχουν καν την πλειοψηφία, γιατί αν την είχαν θα ανακοίνωναν τα αποτελέσματα. Προσπαθούν να απομακρύνουν τους συνέδρους. Με αντικαταστατικό τρόπο προσπαθούν να κόψουν συνέδρους, αυτό είναι ανήθικο» ανέφερε σχετικώς.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πλέον εμπιστοσύνη για αδιάβλητο αποτέλεσμα ψηφιακής ψηφοφορίας»

Ακριβώς στην ίδια γραμμή ήταν η διαρροή που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης από το «αρχηγείο» του Ταύρου.

Από πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη εκφράστηκε η απορία τι έχει απογίνει με τους εκλεγμένους συνέδρους, καθώς «πέντε μέρες μετά τις εκλογές συνέδρων και λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ακόμα οι ίδιοι οι σύνεδροι (κάποιοι μένουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά) δεν ξέρουν τις λίστες».

«Τους καρατόμησαν; Τους δέχτηκαν; Πώς και πότε θα παραστούν αύριο;» αναρωτήθηκαν.

Κι αποκρίθηκαν αυτομάτως «νομίζαμε! Δεν ξέρουμε εμείς, η κοινή γνώμη και η πλειοψηφία των εκλεγμένων συνέδρων, επειδή στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη».

Αντιθέτως τόνισαν πως «κάποιοι «εκλεκτοί» σύνεδροι ξέρουν και ενημερώνονται χωριστά, όπως φαίνεται σε φωτογραφία από ψηφιακή τους συνεδρίαση που έφτασε στα χέρια μας».

«Το μήνυμα είναι αποκαλυπτικό, σχετικά με συγκέντρωση emails και κωδικών που απαιτείται να αποσταλούν επειγόντως στα… κεντρικά!» συμπλήρωσαν οι κύκλοι του Ταύρου επισημαίνοντας ότι «οργανώνουν ψηφιακές ψηφοφορίες, στις οποίες οι «εκλεκτοί» τους σύνεδροι θα έχουν emails, κωδικούς, πλήρη ενημέρωση, ενώ η πλειοψηφία των συνέδρων θα προσέλθει χωρίς να ξέρει πώς θα ψηφίσει!»

Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους «απέναντι στη διαφαινόμενη επιχείρηση ψηφιακής νοθείας, μία είναι η απάντηση: Κάλπη για τα καίρια ζητήματα και κανονική, νόμιμη καταμέτρηση».

Κι αυτό γιατί «δεν μπορεί να υπάρξει πλέον εμπιστοσύνη για αδιάβλητο αποτέλεσμα ψηφιακής ψηφοφορίας», τη στιγμή που «’στα κεντρικά’ δεν μπορούν να βγάλουν εδώ και πέντε μέρες εκλογικά αποτελέσματα ενώ την ίδια ώρα κάνουν τέτοιες «ψηφιακές» μεθοδεύσεις»

«Κάλπη και δημοκρατία είναι το τελευταίο καταφύγιο της σοβαρότητας και της εγκυρότητας» διεμήνησαν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό κατάληψη»

Τούτο όλο προτού ο Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τις πληροφορίες που επικαλείται η ομάδα του, προτρέψει σε μαζική συγκέντρωση έξω από το Gazi Live.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό κατάληψη. Αύριο όλοι οι εκλεγμένοι σύνεδροι να είστε στον χώρο του Συνεδρίου. Νόμιμα. Πολιτισμένα. Ηθικά. Η Δημοκρατία θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο σκοτάδι και αν επιστρατεύσουν οι αρνητές της» έγραψε στη σχετική ανάρτησή του.

Απάντηση Κουμουνδούρου σε Κασσελάκη: «Κουνάει το δάχτυλο ενώ έχει προαναγγείλει άλλο κόμμα»

Σε όλα τα παραπάνω πηγές της Κουμουνδούρου απάντησε πως ο Στ. Κασσελάκης «έχει το θράσος και κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ» ενόσω «δεν αποδέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, δεν αναγνωρίζει ότι δεν είναι πρόεδρος, έχει κάνει δική του ιστοσελίδα παραποίησης του ονόματος του κόμματος με τίτλο «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ», παραπλανητικό μητρώο μελών, άλλο κτίριο».

«Ουσιαστικά» δηλαδή, όπως συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι, «έχει προαναγγείλει άλλο ανταγωνιστικό κόμμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα και αυτό θα φανεί και στο Συνέδριο, παρά τις μεθοδεύσεις για το αντίθετο» διευκρινίστηκε.

Η απορριπτική δήλωση Φαραντούρη – Η απάντηση Φάμελλου

Το συνέδριο, φυσικά, δεν είναι μόνο υπόθεση δύο. Είναι συνέδριο πολιτικών θέσεων και διαλόγου. Αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και θ’ ανακηρύξει υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές (24/11-1/12). Αναπόφευκτο είναι οι διεκδικητές της αρχηγίας να βρίσκονται πια απέναντι. Τουλάχιστον ως ένα βαθμό.

Διεφάνη από το πώς αντέδρασε ο Νικόλας Φαραντούρης στην πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, όπως αυτοί έχουν εγκριθεί από Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία.

Κατά τον ευρωβουλευτή που επιστρέφει απόψε στην Αθήνα για να είναι παρών στο συνέδριο, η εισήγηση σύστασης ενός κοινού μετώπου «είναι το ίδιο διχαστική όπως του Σ. Κασσελάκη». Ο ίδιος διευκρίνισε προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν έχω προσωπική αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο, έχω πολιτική. Φτάνει πια με τα προσκλητήρια και τα μέτωπα. Γκώσαμε». Και καταδίκασε από τη μία «τον διαχωρισμό στελεχών, μελών, φίλων, συνέδρων σε ‘αμνούς και ερίφια’» και από την άλλη «τις μεταμεσονύκτιες προβοκάτσιες, τις διαρροές και το ξεμάλλιασμα σε δημόσια θέα».

Ο Σωκράτης Φάμελλος διάβασε την απάντηση του Νικόλα Φαραντούρη, καθώς του είχε απευθυνθεί προσωπικά. Κι αποκρίθηκε πως «όταν κινδυνεύει το κόμμα μας και βάλλονται καθημερινά τα Όργανά του, τα στελέχη του και οι διαδικασίες του, οφείλουμε όλοι και όλες να πάρουμε πρωτοβουλίες για να το προστατεύσουμε».

Τόνισε δε με νόημα πως «οι ίσες αποστάσεις συνιστούν σοβαρό πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος και τη Δημοκρατία».

Ο Πολάκης στην Πάτρα

Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης, χωρίς να μένει εκτός κάδρου αντιπαράθεσης, συνεχίζει κι αυτός την προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Χανιώτης βουλευτής επιχείρησε να επικοινωνήσει και στην Πάτρα το μήνυμα «για μια Έντιμη Ελλάδα», περιγράφοντας ένα αναγκαίο, όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου, εγκαθίδρυσης Κράτους Δικαίου και εθνικής κυριαρχίας.

Κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Αχαΐας ο Π. Πολάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, κατόπιν είχε ζωντανή συζήτηση με τα στελέχη του κόμματος, συναντήθηκε με φορείς της πόλης (Εμπορικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας), μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV και τέλος οργάνωσε συγκέντρωση σε ξενοδοχείο.

Την Πέμπτη επισκέφθηκε και το Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΓ

Όλα αυτά τη στιγμή που η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 17:30 για να διευκρινίσει κάμποσα διαδικαστικά μετά και τις εισηγήσεις των αρμόδιων Επιτροπών (Νομιμοποίησης Συνέδρων, ΚΟΕΣ).