Διπλωματία σε δύο πράξεις: Γεραπετρίτης και Φιντάν προλογίζουν τη σκακιέρα

Η «μοναδική διαφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και τα «αλληλένδετα προβλήματα» στο τραπέζι, πριν το τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν.

Τις θέσεις τους, πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επικοινώνησαν μέσω συντεύξεών τους ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο της συνάντησής τους στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στη Hurriyet, τόνισε τη σημασία της ειρηνικής συμβίωσης και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία μπορεί να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.

«Οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν γέφυρες φιλίες χωρίς να αγνοούμε τις ιστορικές εμπειρίες του παρελθόντος» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Φιντάν, σε συνέντευξή του στα «Νέα», έδωσε έμφαση στην επιθυμία της Τουρκίας για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, προσβλέποντας σε μια θετική ατζέντα διαλόγου. Διατήρησε όμως τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την προστασία των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για ειλικρινή στάση και από την πλευρά της Αθήνας​.

«Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία», τόνισε.

Για το Κυπριακό είπε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο που μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία ως γείτονες και πως υπάρχει ένα νέο πνέυμα στο νησί που θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκουπρίων.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Η ατζέντα των συνομιλιών Φιντάν-Γεραπετρίτη, έχει, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» από διπλωματικές πηγές, ως εξής:

  1. Η Συζήτηση θα εστιαστεί σε διμερή και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Επίσης, στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα Θετικής Ατζέντας και συνεργασία για μεταναστευτικό. Επιπλέον, ευρωτουρκικά, Κυπριακό.
  2. Θα διερευνηθεί επίσης, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαλόγου για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η γραμμή της Αθήνας (που είναι η εθνική γραμμή) είναι ότι δεν συζητεί θέματα που έχουν σχέση με εθνική κυριαρχία και άμυνα της χώρας κι αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ο οποίος επιθυμεί στο Αιγαίο λύση «καζάν- καζάν», δηλαδή όπως λέει, σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους), αναφέρει το «όραμα» που διατύπωσε ο Ερντογάν, τότε δεν θα συνεχιστεί η συζήτηση και θα επικεντρωθεί σε θέματα θετικής ατζέντας ή ακόμα της προπαρασκευής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) που θα γίνει αρχές του 2025 στην Άγκυρα.

Όπως είναι γνωστό την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ., ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχεται στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση, εν συνεχεία στις 12.30 μ.μ. θα γίνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ και αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα στον κ. Φιντάν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.