Τραμπ: Πώς αντιδρά ΕΕ και ΝΑΤΟ στη νίκη του – Ποιοι «άνοιξαν σαμπάνιες»

Tα βασικά μηνύματα της συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις φιλοδοξίες τους την δεύτερη προεδρία του εκπέμπουν ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται το εμπόριο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διαμηνύει στον νεοκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο ότι ο στόχος είναι μία «διατλαντική σχέση» που θα έχει αποτελέσματα για τους πολίτες. Οι Βρυξέλλες άλλωστε είναι υπέρ της ενίσχυσης της σχέσης με τις ΗΠΑ, κάτι που ωστόσο σε αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να αποτελεί από τις βασικές «ανησυχίες» και επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Την ώρα, που ο Τραμπ απειλεί με εμπορικό πόλεμο εναντίον της ΕΕ και την επιβολή δασμών ακόμη και 20%, η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει την επιθυμία για μια σταθερή οικονομική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ σημειώνοντας ότι «εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια στο εμπόριο και τις επενδύσεις σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού εξαρτώνται από τον δυναμισμό» από αυτή τη σταθερότητα. Ταυτόχρονα, μιλά για «κοινούς στόχους στην ασφάλεια» ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προτάσσει μεταξύ άλλων τις αμυντικές δαπάνες και την επίτευξη του στόχου στο 2% του ΑΕΠ.

Τι θα κάνει ο Τραμπ με το Νάτο

«Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τραμπ επέδειξε ισχυρή ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του – μια θητεία που άλλαξε το ρεύμα στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, βελτίωσε τον διατλαντικό επιμερισμό του βάρους και ενίσχυσε τις δυνατότητες της Συμμαχίας» ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε σημειώνοντας ότι πλέον «τα δύο τρίτα των Συμμάχων ξοδεύουν τώρα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή βρίσκονται σε τροχιά προς τα εμπρός σε όλη τη Συμμαχία».

Κύκλοι της βορειοτλαντικής Συμμαχίας δεν αποκλείουν ο Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει να αυξηθεί το όριο του 2% κάτι όμως που προς το παρόν δεν φαίνεται υλοποιήσιμο. Όσον αφορά στο άρθρο 5 σύμφωνα με το οποίο επίθεση σε έναν Σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για μη παροχή βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης σε όσους δεν επιτυγχάνουν το στόχο του 2%, κύκλοι του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν ότι η εγγύηση του άρθρου 5 είναι διασφαλισμένη.

Την σημασία του πολυμερούς συστήματος βασισμένο σε κανόνες υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κάτι βέβαια το οποίο δεν ασπάζεται τόσο ο Αμερικανός νέος πρόεδρος ο οποίος ουκ ολίγες φορές κινείται περισσότερο προς την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Οι αντιδράσεις από Μακρόν και Σολτς

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών συζήτησαν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Θα εργαστούμε για μια πιο ενωμένη, ισχυρότερη, πιο κυρίαρχη Ευρώπη σε αυτό το νέο πλαίσιο. Με τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την υπεράσπιση των συμφερόντων και των αξιών μας» επισήμανε ο Εμμανουέλ Μακρόν στην πλατφόρμα Χ.

Αυτός βέβαια που δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και «άνοιξε σαμπάνιες» όπως είχε δηλώσει ότι θα έκανε, δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. O Bίκτορ Όρμπαν έκανε λόγο για την μεγαλύτερη επιστροφή στην αμερικανική πολιτική ιστορία και για μία νίκη την οποία ο κόσμος χρειαζόταν.

Η νίκη Τραμπ θα είναι και από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία συνεδριάζει αύριο στη Βουδαπέστη και τον Βίκτορ Όρμπαν να αναμένεται να αποτελεί την «παραφωνία» στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.