Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχώρησε στην αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ το βράδυ της Τετάρτης, επιβεβαιώνοντας την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο δύο πηγές.

Αιτία οι αγεφύρωτες διαφορές όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σολτς, κυρίως όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2025, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πρασίνων, FDP).

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων, ο καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι η απόφασή του ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί να πληγεί η χώρα.

Ο Σολτς σημείωσε ότι «χρειάζεται περισσότερος οικονομικός χώρος για ελιγμούς δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», ιδίως μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ωστόσο -όπως πρόσθεσε- ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ δεν έδειξε καμία προθυμία να εφαρμόσει οποιαδήποτε από τις προτάσεις μας.

Ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να βοηθήσει την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη. Πρόσθεσε επίσης ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα και όποιος αρνείται να την παράσχει συμπεριφέρεται ανεύθυνα.

Επιβεβαιώνοντας το βαθύ ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον βάση εμπιστοσύνης για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με τον Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος δεν είχε στόχο να υπηρετήσει το κοινό καλό αλλά τη δική του ατζέντα και το κόμμα του, το FDP.

Λίγο νωρίτερα η εφημερίδα BILD μετέδωσε ότι ο Λίντνερ, αρχηγός του FDP που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, πρότεινε στον Σολτς να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2025 προκειμένου να τερματιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση.

Ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σύμφωνα με την BILD, υποστήριξε ότι οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αρκετός κοινός τόπος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων (SPD, Πρασίνων, FDP) προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική οικονομική ανάκαμψη.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε κείμενο θέσεων με το οποίο απαιτούσε την άμεση αναστολή της πολιτικής για το κλίμα και σχεδόν εκ βάθρων αναθεώρηση της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την αποδοχή των προτάσεών του εξαρτάται και η παραμονή του FDP στην κυβέρνηση.

Δεν είναι σαφές εάν η αποπομπή Λίντνερ συνεπάγεται και την αποχώρηση του FDP από τον κυβερνητικό συνασπισμού, κάτι που θα δυσχαίρενει ακόμη περισσότερο το έργο της κυβέρνησης Σολτς.

Τυχόν αποχώρηση του FDP από τον κυβερνητικό συνασπισμό θα σήμαινε ότι ο Σολτς θα καλείτο ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, είτε μόνο του κόμματός του SPD, είτε με τους Πρασίνους, που είναι ο τρίτος κυβερνητικό εταίρος.

Όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο καγκελάριος Σολτς πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών έως τον Μάρτιο.