Την πρώτη εκτίμηση που έκανε ο Πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, προτού ακόμα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, την έκανε σε συνεργάτες του σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτήν που ονομάζουν «πρωϊνό καφέ». Εκτίμησε λοιπόν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα το κρίνουν οι γυναίκες, λόγω του ότι τα δικαιώματά τους πρωταγωνίστησαν στην προεκλογική περίοδο, χωρίς ωστόσο να πάρει σαφή θέση υπέρ της Κάμαλα ή του Τραμπ. Θεωρεί «θολή» την κατάσταση και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν προβλέψεις.
Βεβαίως τα συμπεράσματά του για τις αμερικανικές εκλογές θα τα ανακοινώσει σήμερα στην εκδήλωση της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλωστε όπως ο κ. Μητσοτάκης είπε, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και πιστεύει ότι ως προς το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστούν.
Αυτό που ανησυχεί κυρίως την Ευρώπη είναι το θέμα της ανταγωνιστικότητας, το θέμα δηλαδή των δασμών. Στην έκθεση Draghi, ο οποίος περιγράφει με αρκετά μελανά χρώματα την κατάσταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αναφέρεται πως έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα.
***
Για ποιον πλανητάρχη κτύπησαν οι καμπάνες της Κύπρου χαρμόσυνα και γιατί;
Αν και οι αναλύσεις για το πώς θα επηρεασθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τον νικητή των εκλογών είναι ενδιαφέρουσες (και δίνουν και παίρνουν), ωστόσο εκείνο που παίζει σημασία δεν είναι εάν ο νέος Πρόεδρος θα τηρήσει ή όχι τις προεκλογικές υποσχέσεις του, ούτε οι μετεκλογικές αποφάσεις του, αλλά αυτό που ονομάζουν administration στην Αμερική και κυρίως οι αποφάσεις του Κογκρέσου. Υπάρχει ένα ηχηρό παράδειγμα «kolotoumpas» και μάλιστα επική, που έβλαψε τα εθνικά μας συμφέροντα γιατί άλλα έλεγε ένα υποψήφιος προεκλογικά και άλλα έκανε ως Πρόεδρος μετεκλογικά.
Ο Τζίμι Κάρτερ (που γιόρτασε προσφάτως τα 100ά γενέθλιά του με μια συναυλία) προεκλογικά έταζε τα πάντα στους ομογενείς προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους του. Έως και αμερικανική παρέμβαση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, έταξε. Όταν εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, τότε Πρόεδρος της Κύπρου, ήταν τόσο χαρούμενος, που έδωσε ημιαργία στους δημοσίους υπαλλήλους, χορήγησε αργία στα σχολεία και εντολή οι καμπάνες ολόκληρης της Κύπρου να ηχήσουν χαρμόσυνα, ώστε να χαιρετήσουν την εκλογή του Κάρτερ. Αλλά ο Κάρτερ, ως πλανητάρχης, ούτε καμπάνες αναγνώρισε, ούτε ημιαργίες δημοσίων υπαλλήλων γνώρισε, αφού επί προεδρίας του όχι μόνον δεν έδιωξε τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά δημιουργήθηκε το ψευδοκράτος (χωρίς καν να αντιδράσει) και είχε αρθεί το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Έτσι λοιπόν προσοχή στις προεκλογικές υποσχέσεις και στις μετεκλογικές πράξεις των πλανηταρχών.
***
Γιατί η Λατινοπούλου ψήφισε «δαγκωτό» Τζίτζι
Αίσιο τέλος είχε το «μίνι θρίλερ» της ακρόασης του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος έλαβε το πράσινο φως από την επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού. Η έντονα τεχνοκρατική του παρέμβαση έδειξε πως ο Τζίτζι είχε διαβάσει τα μαθήματά του και οι υπηρεσίες της Κομισιόν που του έκαναν φροντιστήριο, εξέπνευσαν με ανακούφιση. Χαλάρωσε και η προεδρεύουσα Ελίζα Βόζενμπεργκ η οποία φώναζε «υπηρεσίες-υπηρεσίες» για να βγάλουν έξω γρήγορα τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, σύντροφο Παπαδάκη, ο οποίος εκτός διαδικασίας ήθελε να μιλήσει για τα Τέμπη.
Αυτό που πέρασε στα «ψιλά» ήταν ότι τον Τζίτζι τελικά τον ψήφισαν και οι Πατριώτες, δηλαδή η πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει ο Όρμπαν και η κα Λατινοπούλου. Οι Πατριώτες απαιτούσαν να δεσμευτεί ο Τζιτζικώστας ότι θα αλλάξει την πολιτική της ΕΕ να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 το 2035 τερματίζοντας ουσιαστικά τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που καταναλώνουν βενζίνη και ντίζελ. Στο παρασκήνιο τελικά τα κατάφερε η Πρόεδρος Αφροδίτη και τους έπεισε να στηρίξουν Τζίτζι για Επίτροπο, όπερ και εγένετο.
***
Ανδρουλάκης: «Δεν είμαι ο Νέρωνας»
Το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «δεν είμαι ο Νέρωνας να χαίρομαι με την καταστροφή των διπλανών» εκφράζει ίσως έστω και δια της πλαγίας οδού με τον καλύτερο τρόπο τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως όσα ενδέχεται να συμβούν στο συνέδριο που ξεκινά σε δυο 24ωρα και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει και σε τι κλίμα θα διεξαχθεί με τις φωνές που φοβούνται ακόμα και έκτροπα να μην είναι λίγες. Ήδη το κλίμα είναι οριακά στο «κόκκινο» με τις δυο βασικές αντιμαχόμενες πτέρυγες να δηλώνουν -και οι δυο- ότι έχουν το πάνω χέρι στους συνέδρους.
Η δε πλειοψηφία των «87» καταγγέλλει τον Κασσελάκη για «ψέματα δίχως τέλος» ως προς τα στοιχεία που δίνει αποδίδοντάς του «μεθόδους Τράμπ», η δε πλευρά του έκπτωτου προέδρου διακηρύσσει ότι «έχει το 56,3% των συνέδρων». Όποια και να είναι η πραγματικότητα, το σίγουρο είναι ότι από αυτό το συνέδριο -αν δεν τιναχθεί στον αέρα εν εξελίξει- ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει κατακερματισμένος. Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και αυτό το γνωρίζουν όλες οι πλευρές. Η μάχη μέχρις εσχάτων δίνεται για την σφραγίδα, το ΑΦΜ (για να κρατική χρηματοδότηση) και τα ιδιόκτητα γραφεία της Κουμουνδούρου, διότι πολιτικά και ιδεολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ξέραμε, αποτελεί παρελθόν…
***
Όταν ήρθαν οι Κινέζοι στη Βουλή
Το ένα πουλμανάκι έφτανε χθες μετά το άλλο στη Βουλή. Ήταν γεμάτο από Κινέζους. Σε λίγο οι Κινέζοι ήταν παντού, στο Περιστύλιο, τα γραφεία, στους διαδρόμους, παντού στο Κοινοβούλιο. Τι ήθελαν στην Ελλάδα και μάλιστα στο ελληνικό κοινοβούλιο; Κόκκινο χαλί δεν είχε στρωθεί, άρα δεν ήταν επίσημοι. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι προετοίμαζαν την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Έφυγαν όπως ήρθαν με τα μαύρα πουλμανάκια με τα φιμέ τζάμια, κρατώντας αναμνηστικά από τη Βουλή.
***
Τι είδαν στην Κίνα 6 Έλληνες βουλευτές
Στην Κίνα τώρα βρέθηκαν Έλληνες βουλευτές. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους (τον Αντιπρόεδρο του Εθνικού Κογκρέσου, τον Υπουργό και Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τρεις Υφυπουργούς και τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη του Πεκίνου). Τι διαπίστωσαν όμως στο Πεκίνο; Ό,τι η Κίνα έχει έλλειψη από φάρμακα. Δηλαδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην κινεζική αγορά. Βεβαίως και υπήρξαν σκέψεις ότι εάν πουλήσουμε έστω και ένα κουτί αντιπυρετικά φάρμακα σε κάθε μια οικογένεια στην Κίνα, θα αυξηθεί πολύ το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας μας. Σκέψεις όμως σκέψεις και τίποτα άλλο. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι έγινε ιδιαίτερη μνεία στη πρόθεση της Κινεζικής πλευράς για συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας.
Η ελληνική πλευρά εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της για την υποστήριξη της Κίνας προς την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και για την προώθηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο διάλογος επίσης επεκτάθηκε στην πολιτική υγείας, στις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και στο δημογραφικό. Και πολλά άλλα. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι την ελληνική αντιπροσωπεία στην Κίνα αποτελούσαν έξι βουλευτές από πολλά κόμματα, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκριμένα στην αποστολή συμμετείχαν: ο Γεώργιος Στύλιος, η Τσαμπίκα Ιατρίδη, η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωάννου, ο Γεώργιος Γαβρήλος, η Χριστίνα Σταρακά και ο Χρήστος Κατσώτης. Η σύνθεση αυτή ενίσχυε την εικόνα ενότητας, η οποία έχει πρώτιστη σημασία στο διακοινοβουλευτικό διάλογο
***
Το άλμα με αλεξίπτωτο του στρατηγού Χούπη
Χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης έκανε άλμα στα Μέγαρα, μαζί με εφέδρους αλεξιπτωτιστές. Σύμφωνα με ανακοίνωση πραγματοποιείται μετεκπαίδευση της εφεδρείας αυτήν τη χρονική περίοδο και ο Αρχηγός βρήκε την ευκαιρία να θυμηθεί και την καταδρομική του ιδιότητα, εκτός από την επιστημονική του (ως κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος). Μαθαίνω ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και άσκηση με επιστράτους στη Βόρειο Ελλάδα, όπου θα την παρακολουθήσει σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία. Συνεπώς βλέπω να υλοποιείται η εξαγγελία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Δένδια για αναβάθμιση της εφεδρείας.
***
Μετά την επιστολική ψήφο, έρχεται η ενδυνάμωση των δεσμών με την διασπορά
Πάμε τώρα στην εκδήλωση για την οποία σας έλεγα παραπάνω στο υπουργείο Εξωτερικών: Κεντρικός στόχος η ενδυνάμωση των δεσμών με τη Διασπορά. Πρόκειται για μια ολιστική, σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής Διασποράς, που δίνει έμφαση στη νέα γενιά, στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και στις συνέργειες. Στους βασικούς του άξονες του στρατηγικού σχεδίου, με το οποίο έχει ασχοληθεί ενεργά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, περιλαμβάνονται η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, η συνεργασία με την ομογένεια για την προβολή της εικόνας της χώρας μας, η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων της Διασποράς, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, η διατήρηση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας. Μετά την ψήφο των Αποδήμων, το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό αποτελεί άλλο ένα δείγμα της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των Ελλήνων ανά τον κόσμο.