Στην Αθήνα η Τετάρτη ξημέρωσε με την είδηση ότι προηγείται στις εκλογές των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα χρειαστεί η ολοκλήρωση της καταμέτρησης για να ανακηρυχθεί επισήμως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήδη, ο ίδιος ετοιμάζεται, εν μέσω πανηγυρισμών από υποστηρικτές του, και παραθέτει την πρώτη του δήλωση. «Η Αμερική δεν έχει ξανά δει τέτοιες εκλογές και τέτοια νίκη. Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό. Θα μάχομαι για εσάς την οικογένεια σας καθημερινά», αναφέρει και προσθέτει ότι ξεκινάει μια χρυσή εποχή για τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, παρακολουθούν με ενδιαφέρον, ενδεχομένως και αγωνία, τις εξελίξεις και η συζήτηση που μονοπωλεί είναι τι θα φέρει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν θα πάρει τα ηνία της χώρας του και άρα θα καθοδηγεί μια υπερδύναμη του πλανήτη.
Πίσω στην Ουάσινγκτον βρίσκονται Έλληνες βουλευτές εδώ και λίγες μέρες. Είναι παρατηρητές των εκλογών. Όπως εξηγεί στο ΒΗΜΑ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από το 2022 και τις ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ γίνεται μια προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στον ΟΑΣΕ. «Τότε περίπου στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ανέλαβα επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κι αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στον οργανισμό των εκλογικών παρατηρητών». Σημειώνει μάλιστα, ότι η Αθήνα εξασφάλισε την παρουσία 6 βουλευτών, παρότι ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν θέλησε να ακολουθήσει. Αντίστοιχα, για παράδειγμα, η Τουρκία πήρε μόλις δύο παρατηρητές.
Η Ουάσινγκτον πάγωσε
Ο κ. Μαρκόπουλος, μεταφέρει το κλίμα των τελευταίων 24ωρων. «Το κλίμα είναι κάπως παγωμένο για Κάμαλα», εξηγούσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, τα οποία οι Έλληνες βουλευτές παρακολουθούν ψηφιακά. Σε ειδικό υλικό που τους έχει διανεμηθεί υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που ακολουθούν. «Οι “Δημοκρατικοί” είναι πολύ μαζεμένοι. Μουδιασμένοι. Η Ουάσινγκτον έχει παγώσει», περιγράφει.
Μέχρι τη 1 το βράδυ (ώρα ΗΠΑ), φαινόταν ότι η Χάρις, χάνει στην πολιτεία Τζόρτζια ενώ προηγείται σε απόλυτες ψήφους ο Τραμπ κατά 4-5 εκατομμύρια, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ. Ο κ. Μαρκόπουλος παρακολουθεί και τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και όπως λέει «ρίχνουν λευκή πετσέτα». «Η χώρα», λένε «ίσως δεν ήταν έτοιμη για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο». Η ηττοπάθεια έχει επικρατήσει στο στρατηγείο των Δημοκρατικών.
Οι βουλευτές που μιλούν στο Βήμα, περιγράφουν μια παράδοξη εικόνα για τις ΗΠΑ. «Σε επίπεδο κλίματος η εικόνα είναι κακή. Η Ουασινγκτον είναι φρουρούμενη σκληρά όμως κυρίαρχα το θέμα που απασχολεί είναι τι θα γίνει στις λοιπές πολιτείες. Ακούγεται πως σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τους τραμπιστες ενδεχομένως να υπάρξουν καταλήψεις κυβερνητικών – πολιτειακών κτιρίων. Οχι τόσο ενέργειες στην Ουάσινγκτον. Η μάχη λοιπόν ίσως μεταφερθεί ανά πολιτείες. Εκεί που είναι κρίσιμα», σημειώνουν με νόημα.
Ακραία πόλωση-διχασμένη κοινωνία
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μίλτος Ζαμπάρας βρίσκεται επίσης στις ΗΠΑ. Στις πρόσφατες Αμερικανικές εκλογές, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει ως διεθνής παρατηρητής του ΟΑΣΕ, εκπροσωπώντας την πατρίδα του. Ο ίδιος περιγράφει μια Αμερική βαθιά διχασμένη και σε κρίση. «Είδα μια αμερικανική κοινωνία, βαθιά διχασμένη, με στοιχεία ακραίας πόλωσης, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όπου οι εκλογές αυτές είχαν μια ιδιαίτερη κρισιμότητα», σημειώνει.
Στις περιοχές που κινήθηκε εστίασε στο γεγονός ότι είναι «μια κοινωνία σε κρίση, πράγμα που το διαπιστώνεις κυκλοφορώντας στον δρόμο, μιλώντας με απλούς ανθρώπους, τον οδηγό ταξί, την κοπέλα στο φαστ φουντ, παντού».
Σε κάτι που συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι η πόλωση που επικράτησε σε αυτές τις εκλογές, τρόμαξε αρκετούς. Ο κ. Ζαμπαράς συμφωνεί λέγοντας ότι «η πόλωση που παρατηρείται είναι πρωτόγνωρη, ενισχυόμενη από τα εσωτερικά προβλήματα (ακρίβεια, δημοκρατία, δικαιώματα, μεταναστευτικό) καθώς και το γεωπολιτικό πλαίσιο αβεβαιότητας που περιβάλλει τη χώρα. Το βάρος αυτών των εκλογών είναι αισθητό παντού, από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές».
Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι «προσπάθησα να μην περιοριστώ στις τυπικές διαδικασίες της παρατήρησης των εκλογών. Επέλεξα να μιλήσω με απλούς ανθρώπους στους δρόμους της Ουάσινγκτον. Μέσα από αυτές τις συνομιλίες, διαπίστωσα την ένταση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, καθώς και την απογοήτευση των πολιτών για την φθίνουσα επίδραση του αμερικανικού ονείρου».