ΣΥΡΙΖΑ: Το βράδυ των «διαγραφών» έσπασε οριστικά το γυαλί πλειοψηφίας – Κασσελάκη

Το ροκ βράδυ στη Κουμουνδούρου και οι μεταμεσονύχτιες συνεδριάσεις που οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε οριστικό αδιέξοδο - Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει το απόγευμα (17:00) για τα τεκταινόμενα δυο ημέρες πριν από το έκτακτο συνέδριο.

Σε λιγότερες από τρεις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να σταθεί μπροστά στον καθρέπτη, να κοιτάξει το είδωλό του και ν’ αποφασίσει τι ακριβώς είναι, ποιο είναι το πολιτικό μέλλον του. Έχει σημασία, βέβαια, το αν και το πώς θα φτάσει ως το έκτακτο συνέδριο που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κομβική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σήμερα Τετάρτη (6/11) στις 17:00, διεξάγεται στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν την Τρίτη και ιδίως από το απόγευμα ως τα ξημερώματα. Το εκτελεστικό όργανο είναι αυτό που θα κρίνει πλέον με ποια μορφή θα θελήσει να φτάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «Gazi Live» έτσι ώστε να προχωρήσει ακολούθως στην εκλογή προέδρου. Όλα είναι ανοικτά φυσικά, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης.

Μετωπική σύγκρουση για «διαγραφές»

Με τις δυο αντιμαχόμενες πτέρυγες να παρουσιάζουν τη δική τους πραγματικότητα στη μάχη των συνέδρων, η Επιτροπή Νομιμοποίησης συνήλθε, ως προβλέπεται, «για τον έλεγχο της ορθής τήρησης των εκλογικών όρων και διαδικασιών». Ορισμένα από τα ζητήματα που είχε προβλεφθεί να εξετάσει ήταν:

  • η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων.
  • ο προβλεπόμενος αριθμός εκλεγμένων αντιπροσώπων ανά οργάνωση Μελών.
  • η τήρηση του αριθμού σταυρών προτίμησης ανά ψηφοδέλτιο.
  • το αδιάβλητο διαδικασίας.

Τι ισχυρίστηκε η πλευρά Κασσελάκη

Μόνο που ο σκληρός αντίλογος της πλευράς Κασσελάκη δεν επέτρεψε την εξέλιξη των εργασιών της κι οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης προτού συζητηθούν οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί.

Από το περιβάλλον του πρώην προέδρου διέρρεε πως πρόθεση της πλειοψηφίας ήταν η διαγραφή τόσο της Νομαρχιακής Φωκίδας όσο κι άλλων οργανώσεων, κυρίως στην Αθήνα, επειδή απλώς «τόλμησαν να στηρίξουν μαζικά τον Στέφανο Κασσελακη», όπως επισημάνθηκε σχετικώς. Το σύνολο αυτών που τελούσαν υπό διαγραφή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «αρχηγείου» του πρώην προέδρου στον Ταύρο, ήταν 183.

Γι’ αυτό κι ο Θάνος Μωραΐτης διεμήνυσε βιτριολικά πως «μέχρι 500 αντέχουμε. Όταν φτάσατε πάνω από εκεί, πείτε μας». Ασπαζόταν κι αυτός την άποψη των σχεδόν 2.000 εκλεγμένων συνέδρων.

Μαζί του ήταν και η Νίνα Κασιμάτη, με την οποία συνέθεταν τη μειοψηφία της «κασσελακικής» πτέρυγας στην αρμόδια Επιτροπή. Οι δυο τους ήταν κι αυτοί που αντέδρασαν έντονα προτού καλά καλά τεθούν επί τάπητος τα ανοικτά ζητήματα με συνέπεια τα υπόλοιπα μέλη ν’ αποχωρήσουν.

Η ΚΟΕΣ «έκοψε» Μωραΐτη και Κασιμάτη

Παράλληλα όμως ζητήθηκε έκτακτη σύγκληση της ΚΟΕΣ έτσι ώστε να δοθεί άμεσα μια δραστική λύση. Είχε από νωρίς διευκρινιστεί άλλωστε από κύκλους της παράταξης πως «όσα κυκλοφορούν για κόψιμο συνέδρων επειδή στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη είναι χυδαία fake news».

Ανάλογου ύφους ήταν η αντίδραση του Παύλου Πολάκη για όσα υποστήριξε η άλλη πλευρά. Σύμφωνα με τον Χανιώτη βουλευτή και υποψήφιο πρόεδρο επρόκειτο για διαρροή γεμάτη ψέματα και πανικό, που είναι κακός σύμβουλος.

Προς την ίδια κατεύθυνση κι ο Σωκράτης Φάμελλος που υποστήριζε ότι «υλοποιήθηκε ακόμα ένα επεισόδιο του σχεδίου απαξίωσης και εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», καθώς «αμφισβητήθηκε η επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων, που εξετάζει την ορθή τήρηση της διαδικασίας εκλογής, όπως σε κάθε Συνέδριο».

Κατά τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και διεκδικητή της αρχηγίας, είναι αναγκαίες οι πρωτοβουλίες προστασίας του κόμματος και του συνεδρίου, διότι «μόνο το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης θέλουν ένα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απαξιωμένο, σπαραζόμενο και αδύναμο».

Μετά από όλα αυτά τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο αποπομπής των δύο αντιφρονούντων, μιας και διαφορετικά θα παρέμενε στον αέρα μια σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά το σώμα του συνεδρίου.

Συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη σχολίασαν δυσμενώς το γεγονός πως «διεξήχθη έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, τα μέλη της ενημερώθηκαν στις 23:00 και ξεκίνησε 23:15» με απώτερο στόχο, όπως ανέφεραν, «να συνεχίσουν να διαγραφούν συνέδρους και ολόκληρες οργανώσεις χωρίς αντίλογο».

Πώς δικαιολογήθηκε η αποπομπή των δύο

Ούτε πάντως το γεγονός πως η Επιτροπή Δεοντολογίας έκρινε αντικαταστατικό τον οιονδήποτε αποκλεισμό από τις λίστες διαφοροποίησε τα δεδομένα. Κρίθηκε αντιθέτως αναγκαίο από την πλειοψηφία, και μετά τη διενέργεια ψηφοφορίας οδεύοντας προς τις 2:00 της Τετάρτης, να «κοπούν» από την Επιτροπή τόσο ο Θ. Μωραΐτης όσο και η Ν. Κασιμάτη από τη στιγμή που έβαζαν διαρκώς εμπόδια στη δουλειά που έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως.

Όπως εξήγησαν χαρακτηριστικά κύκλοι της πλειοψηφίας στην Κουμουνδούρου, η απόφαση ελήφθη εξαιτίας «αντισυντροφικής και προκλητικής συμπεριφοράς».  Κατά τις ίδιες πηγές «ενώ τους ζητήθηκε να βγει κοινή ανακοίνωση καταδίκης των διαρροών, εκείνοι αρνήθηκαν συνεχίζοντας με την ίδια στάση να δυναμιτίζουν την κοινή προσπάθεια».

Βάσει όλων αυτών το τι ξημερώνει στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.