Το τεντωμένο σχοινί πάνω στο οποίο βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στα όριά του και 48 ώρες πριν από την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου οι εξελίξεις είναι εντελώς απρόβλεπτες. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το απόγευμα της Τετάρτης (6/11), υπέδειξε τις κατευθυντήριες γραμμές (υβριδική μορφή, ηλεκτρονική ψηφοφορία) κι απέκλεισε οποιαδήποτε ανατροπή με αιωρούμενη αναβολή του ανώτατου οργάνου. Αντιθέτως, όπως υπογραμμίστηκε προς πάσα κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ «προχωρά συγκροτημένα, δημοκρατικά, αποφασιστικά».

«Κανένα σχέδιο που παρεκκλίνει από την τήρηση των καταστατικών του προβλέψεων και των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, κανένα σχέδιο που εξυπηρετεί τη διάλυση και την απαξίωση εκ των έσω, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει» διαμήνυσε με στόχευση την άλλη πλευρά η ΠΓ στην απόφασή της.

Έκρινε μάλιστα ότι «οι αντισυγκεντρώσεις, όπως προαναγγέλθηκαν σήμερα με δημόσιες δηλώσεις, ανήκουν, ως μέθοδοι, στους αντιπάλους και τους πολέμιους της Αριστεράς» και «δεν θα πετύχουν τον στόχο τους». Κι αυτό διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προστατέψει και τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα μέλη του και, κυρίως, την ιστορία και το μέλλον του».

Η Πολιτική Γραμματεία συνέστησε, με ξεκάθαρη αιχμή στον Στέφανο Κασσελάκη και στους συνεργάτες του «να μην επικαλούνται, υποκριτικά τη Δημοκρατία στο κόμμα» όσοι έφτιαξαν παράλληλες δομές, με μητρώο μελών και ξεχωριστό κτίριο, απέστειλαν εξώδικα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα στελέχη του, επιδίδονται διαρκώς σε συκοφαντίες και χρησιμοποιούν εκφράσεις , όπως «κουκούλες», «πραξικόπημα», κ.ά».

«Δόλιες οι αναφορές περί αποκλεισμών»

Είναι ετυμηγορία του εκτελεστικού οργάνου «όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε σχέση με το Συνέδριο και την ανάδειξη των αντιπροσώπων του» να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

«Οι αναφορές περί αποκλεισμών είναι δόλιες» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για διαδικασίες «που ισχύουν σε κάθε Συνέδριο υπό την ευθύνη της Επιτροπής Νομιμοποίησης». Είναι, άλλωστε, «απολύτως απαραίτητος ο έλεγχος της ορθής τήρησης των εκλογικών όρων και διαδικασιών (όπως η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων, ο προβλεπόμενος αριθμός εκλεγμένων αντιπροσώπων ανά Ο.Μ., η τήρηση του αριθμού σταυρών προτίμησης ανά ψηφοδέλτιο, το αδιάβλητο της διαδικασίας, κ.ά.), όπως ορίζονται από τις εγκυκλίους της ΚΟΕΣ και τις αποφάσεις της Κ.Ε., καθώς και η εξέταση σχετικών ενστάσεων».

«Στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας και συνοχής στα μέλη, στα στελέχη και στους συνέδρους» ανέφερε επίσης η ΠΓ, επιδιώκοντας το συνέδριο να αποτελέσει «μία μεγάλη δημοκρατική διαδικασία, που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Για την πλειοψηφία, όπως αυτή εκφράστηκε στην απόφαση, «η απαξίωση του κόμματος είναι επιθυμία του κ. Μητσοτάκη και των κέντρων που στέκονται στο πλάι του και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες». Γι’ αυτό και «η επόμενη μέρα θα βρει όλες και όλους εμάς, μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην υπεράσπιση των κοινωνικών κεκτημένων, των δημόσιων αγαθών, της Δημοκρατίας. Θα μας βρει στη μάχη της αναγκαίας προοδευτικής αλλαγής, θα μας βρει εγγυητές της εφαρμογής ενός ισχυρού προγράμματος ανάταξης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Νίκος Σκορίνης συντάχθηκαν μόνο με το πολικό σκέλος της απόφασης και διαφοροποιήθηκαν, τηρώντας αποστάσεις, σε όλο το υπόλοιπο.

Αντιπαράθεση Τζάκρη – Γεροβασίλη

Έως ότου βέβαια εκδοθεί η ανακοίνωση μεσολάβησε άλλη μια έντονη συνεδρίαση των μελών του οργάνου.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, η «φωνή» του Στ. Κασσελάκη στην ΠΓ, επανέλαβε το αίτημα του πρώην προέδρου για παραίτηση της γραμματέας Ράνιας Σβίγκου, αλλά και της Ελένης Συμεωνίδου (μέλος τη ΠΓ και του Οργανωτικού) με την αιτιολογία της παράβασης «πολιτικού και υπηρεσιακού καθήκοντος» ύστερα από καταγγελία της διαχειρίστριας του isyriza (που η γραμματέας είχε ήδη διαψεύσει). Η βουλεύτρια Πέλλας επέμεινε στον ισχυρισμό της υπονόμευσης «της εκλογικής διαδικασίας μέσω της εσκεμμένης παρακώλησης λειτουργίας» της πλατφόρμας του κόμματος και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την απομάκρυνση αμφότερων.

«Δεν αποτελεί έκτακτο στρατοδικείο»

Επίσης η κ. Τζάκρη επανήλθε στο ζήτημα της αποπομπής των Θάνου Μωραΐτη και Νίνας Κασιμάτη από την Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων «δια δήθεν αντισυντροφική συμπεριφορά».

«Τι ακριβώς δεν σας άρεσε; Επειδή σας έπιασαν στα πράσα να συνεδριάζετε ως παρασυναγωγή;» απόρησε με σκωπτικό ύφος και, μιλώντας για τις αρμοδιότητες της εν λόγω επιτροπή, ανέφερε πως «δεν αποτελεί έκτακτο στρατοδικείο».

Γι’ αυτό και ισχυρίστηκε ότι «όλες οι άλλες αποφάσεις της, πολλώ δε μάλλον η απόφαση για τον αποκλεισμό ολόκληρων ΟΜ και Νομαρχιακών Επιτροπών για δήθεν παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας είναι άκυρες γιατί αποτελούν αντιποίηση αρμοδιοτήτων, άλλου οργάνου, της Επιτροπής Δεοντολογίας».

Στο τέλος η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε και απαντήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών όπως και την ώρα έναρξης των εργασιών, διότι «βρισκόμαστε δύο μέρες πριν το συνέδριο» και δεν έχουν ενημερωθεί ποιοι σύνεδροι έχουν εκλεγεί έτσι ώστε να προετοιμάσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα».

«Δεν θα έπρεπε να είσαι μέλος με όσες ύβρεις έχεις εξαπολύσει»

Η Όλγα Γεροβασίλη θέλησε να αντικρούσει όσα έλεγε η κ. Τζάκρη επικαλούμενη τον όρο «γραφειοκρατία» που χρησιμοποιεί κατά κόρον στις τοποθετήσεις της.

«Εσύ που είσαι μέλος του ίδιου οργάνου είσαι ή δεν είσαι γραφειοκρατία;» αναρωτήθηκε κατά πληροφορίες η αντιπρόεδρος της Βουλής, απαντώντας κατόπιν πως «αφού ισχυρίζεσαι ότι είσαι μέλος της εκλεγμένης Πολιτικής Γραμματείας, όπως και εμείς, δεν έχεις δικαίωμα να στοχοποιείς όλους μας οριζοντίως ούτε να προσβάλεις και να στοχοποιείς την επίσης εκλεγμένη γραμματέα του κόμματος και την Ελένη Συμεωνίδου, επίσης μέλος εκλεγμένο της Πολιτικής Γραμματείας».

«Αν αυτό μπορούσε να γίνει θεσμικά, η πρώτη που δεν θα έπρεπε να είναι μέλος εδώ μέσα είσαι εσύ με όσες ύβρεις έχεις εξαπολύσει όλο αυτό τον καιρό» κατέληξε επικριτικά η κ. Γεροβασίλη.

«Η πλευρά Κασσελάκη έχει εκφυλίσει τη διαδικασία»

Από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου συντάχθηκε με την άποψη της προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι «η προτροπή Κασσελάκη σε αντισυγκεντρώσεις αποδεικνύει πως προσπαθεί να τινάξει στον αέρα την δημοκρατική διαδικασία».

Κατ’ επέκταση είναι υποχρέωση των εκλεγμένων οργάνων να εγγυηθούν «την ασφάλεια των συνέδρων», καθώς «η πλευρά Κασσελάκη με τραμπικές μεθόδους έχει εκφυλίσει τη διαδικασία, παρουσιάζει fake news ως πραγματικότητα & κάνει καμπάνια βασισμένη στο ψέμα».

Ο Φάμελλος ζήτησε ραντεβού υποψηφίων

Ένας τρόπος για να θωρακιστεί η άμυνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά τον Σωκράτη Φάμελλο το κοινό μέτωπο των υποψήφιων προέδρων.

Από τη δυτική Ελλάδα που συνεχίζει την περιοδεία του – την Τετάρτη (6/11) ήταν στην Κέρκυρα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης (που δεν είναι μέλος της ΠΓ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει συνάντηση όλων των διεκδικητών της αρχηγίας με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας.

Κατά πληροφορίες, επικοινώνησε με τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου και της ζήτησε να μεταφέρει στα μέλη του οργάνου την πρόταση για ένα επίσημο ραντεβού με τους Παύλο Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο. Σε αυτό θα παραβρίσκονται τόσο η ίδια όσο ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς με τον επικεφαλής της ευρωομάδας, Κώστα Αρβανίτη.

Όπως εξήγησαν συνεργάτες του κ. Φάμελλου, ο ίδιος υπέβαλε αυτό το αίτημα με στόχο από τη μία «να δηλώσουμε την ενότητα και την προστασία του κόμματος στην επίθεση που δέχεται» και από την άλλη «να βρούμε διέξοδο που θα υπηρετήσουμε όλοι και όλες μαζί στη συνέχεια».

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει όντως σε αδιέξοδο.