Το ακραίο περιστατικό ενδοσχολικής βίας που συνέβη στην Πάτρα περασμένη Τρίτη μέσα σε πούλμαν κατά τη διάρκεια της επιστροφής από ημερήσια εκδρομή από τα Καλάβρυτα έχει αναστατώσει την τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Τρία παιδιά, που κάθονταν στα πίσω καθίσματα, κάλυψαν το κεφάλι του συμμαθητή τους με μία σακούλα και την έσφιξαν.

«Θα σκοτώσουμε τον πατέρα σου»

«Το παιδί είχε πάει εκδρομή και στην επιστροφή καθόταν σε μπροστά κάθισμα και από πίσω αυτά τα παιδιά τα οποία του έβαλαν τη σακούλα στο κεφάλι. Το παιδί μου είπε ότι έβαλε το χέρι κάτω από το πηγούνι και τράβηξε τη σακούλα πάνω για να πάρει ανάσα. Το είπε στους δασκάλους, αυτοί είπαν ότι δεν είδαν κάτι και δεν έγινε κάτι», λέει ο πατέρας του 10χρονου μιλώντας στο MEGA.

Του κάνουν bullying δυόμιση χρόνια

«Το παιδί μου εδώ και δυόμιση χρόνια έχει bullying. Του κατεβάζουν τα παντελόνια μέσα στο προαύλιο. Μου είπαν ότι για να αλλάξει σχολείο το παιδί μου, να φύγει από το bullying, θα πρέπει να φύγει με άλλη ιδιότητα για να μην στοχοποιηθεί το σχολείο».

Όπως λέει ο πατέρας του 10χρονου μαθητή, η ομάδα που εκφοβίζει τον γιο του αποτελείται από συγκεκριμένα άτομα οποία «του έχουν πει ότι αν πει κάτι, θα σκοτώσουν τον πατέρα του».

«Ζήτησα από τον διευθυντή να πάμε στο γραφείο και το δικό μου παιδί και τα παιδιά τους και όλοι μαζί να συζητήσουμε. Μου είπε ο διευθυντής ότι δεν γίνεται να είναι και τα παιδιά μπροστά, είναι παράνομο».

Όπως λέει ο ίδιος: «Είχαμε ξανασχοληθεί με δικηγόρο στο παρελθόν και είπαμε να μην το τραβήξουμε, δεν είμαι από τους ανθρώπους που πάω κατευθείαν στη νομική οδό. Προσπαθώ να το κλείσω μέσα στο σχολείο».

Μπαλάσκας: «Έπρεπε να υποβάλλει μηνύσεις»

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μπαλάσκας, ειδικός αστυνομικός αναλυτής, λέει: «Του στέρησαν για κάποια δευτερόλεπτα την ανάσα. Όπως κάνουν στο Γκουαντάναμο οι Αμερικανοί, είναι απίστευτο μαρτύριο. Είχε κορδόνι, το έσφιξαν».

«Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να πάει να υποβάλλει μηνύσεις έτσι ώστε να κινητοποιηθεί ο νόμος, οι νέες διατάξεις», συμπληρώνει.

«Το λάθος είναι του σχολείου»

Η Στέλλα Αργυρίου, ψυχολόγος, σημειώνει: «Το λάθος δεν είναι του γονιού, είναι του σχολείου. Το σχολείο γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Όλα τα περιστατικά του bullying και της βίας έχουν κλιμάκωση. Τα παιδιά το βαφτίζουν αστείο αλλά οι γονείς χρειάζεται να μιλήσουν στα παιδιά αρχικά για το τι σημαίνει αστείο. Σταματά να είναι πλάκα κάτι το οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση έναν άλλον συνάνθρωπό μας. Εδώ μιλάμε για ένα περιστατικό το οποίο έχει εξελιχθεί».

«Έχουμε ενστερνιστεί τα τελευταία χρόνια μία νοοτροπία όπου πάντα μας φταίνε οι άλλοι. Δεν σε βοηθάει να αλλάξεις και να εξελιχθείς», καταλήγει.