Κάποιος περιέγραψε πολύ εύστοχα ότι οι διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων συνοψίζονται στο πώς θα αντιδράσουν όταν δουν έναν άστεγο: ο Ευρωπαίος θα σκεφτεί «Πόσο αποτυχημένο είναι το κράτος που δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αστέγων», ενώ ο Αμερικανός: «Πόσο αποτυχημένος είναι αυτός ο άνθρωπος που δεν έχει ούτε σπίτι να μείνει».

Όταν ένας Ευρωπαίος βρεθεί πρώτη φορά στην Αμερική, νομίζει ότι «παίζει σε ταινία» και πολλά του φαίνονται γνώριμα κι ας μην τα έχει ξαναδεί ποτέ του. Τα έχει δει στις ταινίες. Η Αμερική είναι πολύ οικεία στους Ευρωπαίους.

Είναι όμως και πολύ διαφορετική από την Ευρώπη και τίποτα δεν το δείχνει καλύτερα απ’ όσο οι σημερινές εκλογές. Κατ’ αρχάς, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εκλογές τους απ’ όσο οι Ευρωπαίοι. Ενώ η Ευρώπη σημειώνει ρεκόρ αποχής τα τελευταία χρόνια, στις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής: τόσο ο κερδισμένος Τζο Μπάιντεν για το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και ο ηττημένος Ντόναλντ Τραμπ για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έλαβαν αριθμό ψήφων-ρεκόρ.

Οι Αμερικανοί πηγαίνουν μαζικά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις – και, μάλιστα, κανένα κόμμα δεν βάζει πούλμαν για να μεταφέρει τους ψηφοφόρους του από άλλες πόλεις και άλλες Πολιτείες στις προεκλογικές φιέστες για να κάνουν μπούγιο. Οι Αμερικανοί πηγαίνουν από μόνοι τους στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, πάρα την κουλτούρα του «κλικ» και του «like»από τον καναπέ που έχει επικρατήσει και στις δύο ηπείρους.

Στις ΗΠΑ, αν και ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας είναι πλήρης, κανένας πολιτικός, ούτε καν Δημοκρατικός, δεν διανοείται να τελειώσει μια ομιλία του χωρίς να πει «God bless you, god bless the United States» (δηλ. «Ο θεός να σας ευλογεί, ο θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ»). Η έκφραση έχει περισσότερο πατριωτική χροιά στις ΗΠΑ πάρα θρησκευτική αλλά στην Ευρώπη, ακόμη και η πατριώτισσα Τζόρτζια Μελόνι που δηλώνει «Είμαι μάνα, είμαι Ιταλίδα, είμαι χριστιανή» δεν τολμάει να τελειώνει τις ομιλίες της με την ευχή «Ο θεός να ευλογεί την Ιταλία». Αν έλεγε κάτι αντίστοιχο ευρωπαίος πολιτικός, θα τρομάζαμε ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και εναποθέτει την τύχη της χώρας του στα θεία.

Παρά την μαζική συμμετοχή και το τεράστιο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τις εκλογές τους, υπάρχει ένα παράδοξο: η Δημοκρατία κινδυνεύει στις ΗΠΑ. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των σημερινών εκλογών για τον Λευκό Οίκο. Στην Ευρώπη, η Δημοκρατία κινδυνεύει λιγότερο παρά την άνοδο της ακροδεξιάς. Στις ΗΠΑ όμως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρείται ότι ιδεολογικά αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά και το Δημοκρατικό στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.