Ένας προεκλογικός αγώνας για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ αλλιώτικος από οποιονδήποτε άλλο στην αμερικανική ιστορία διανύει τις τελευταίες ώρες του σήμερα, με τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις να δίνουν μάχη για την επικράτηση, σε μία εκλογική αναμέτρηση την οποία ο καθένας εξ αυτών παρουσιάζει ως μια υπαρξιακή στιγμή για την ίδια την Αμερική.
Έπειτα από έναν εντυπωσιακό ορυμαγδό γεγονότων τους τελευταίους μήνες, το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις επτά πολιτείες-κλειδιά που αναμένεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Ο νικητής ενδέχεται να μην γίνει γνωστός παρά έπειτα από ημέρες μετά την ψηφοφορία της 5ης Νοεμβρίου.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ένας 78χρονος Ρεπουμπλικανός, επέζησε από δύο δολοφονικές απόπειρες σε βάρος του εβδομάδες αφότου σώμα ενόρκων στην πόλη της Νέας Υόρκης τον έκρινε ένοχο στην ποινική του δίκη με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της χώρας που καταδικάστηκε για κακούργημα. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ηλικίας 60 ετών, βρέθηκε στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο—μια ευκαιρία για εκείνη να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την ισχυρότερη δουλειά στον κόσμο, αφότου ο 81χρονος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του υπό το βάρος πιέσεων από το κόμμα του.
Παρ΄ όλη αυτήν την αναταραχή, λίγα άλλαξαν στη δυναμική του εκλογικού αγώνα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χάρις και τον Τραμπ να δίνουν μάχη στήθος με στήθος από το καλοκαίρι.
Περισσότεροι από 78 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει στο πλαίσιο της πρόωρης ψηφοφορίας, όμως οι επόμενες ώρες θα αποτελέσουν κρίσιμο τεστ για το αν οι εκστρατείες της Χάρις ή του Τραμπ θα καταφέρουν καλύτερα να οδηγήσουν τους υποστηρικτές τους στην κάλπη.
Στο επίκεντρο η Πενσυλβάνια
«Τις έχουμε στο χέρι» (τις εκλογές), είπε ο Τραμπ ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα, μία από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες. «Εάν τους κινητοποιήσουμε όλους και ψηφίσουν, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να κάνουν».
Αυτή ήταν η πρώτη από τις τέσσερις του, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που θα κάνει ο πρώην πρόεδρος. Στο μεταξύ, η Χάρις, σχεδιάζει να περιοδεύσει στην Πενσιλβάνια, άλλη μια κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτεία.
Οι ψηφοφόροι έχουν σπάσει ρεκόρ αιώνων στη συμμετοχή στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, μια ένδειξη του πάθους που ο Τραμπ προκαλεί και στα δύο πολιτικά κόμματα.
Και οι δύο πλευρές έχουν κατακλύσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς με έναν τελευταίο γύρο διαφημίσεων. Η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις πιστεύει πως το μέγεθος των προσπαθειών κινητοποίησης των ψηφοφόρων της θα κάνει τη διαφορά και λέει ότι οι εθελοντές της χτύπησαν εκατοντάδες χιλιάδες πόρτες σε κάθε μία από τις πολιτείες-κλειδιά αυτό το Σαββατοκύριακο. «Νιώθουμε πολύ καλά για το πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή», δήλωσε η επικεφαλής της εκστρατείας Τζεν Ο΄ Μάιλι Ντίλον σε δημοσιογράφους.
Η ομάδα της υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που διαθέτει δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ιδίως οι γυναίκες, τάσσονται υπέρ της και λέει ότι καταγράφει μια αύξηση στην πρόωρη ψηφοφορία μεταξύ ομάδων που αποτελούν τον πυρήνα του κόμματός της, μεταξύ αυτών νεαροί ψηφοφόροι και έγχρωμοι ψηφοφόροι.
Η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχει αναθέσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε τρίτους συνεργάτες.
Αυτές οι ομάδες επικεντρώθηκαν περισσότεροι στο να επικοινωνήσουν με υποστηρικτές του Τραμπ που δεν συμμετέχουν αξιόπιστα στις εκλογές, παρά στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Ψευδείς ισχυρισμοί περί νοθείας
Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του, που υποστήριξαν ψευδώς ότι η ήττα του το 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας, πέρασαν μήνες να προετοιμάσουν το έδαφος για να αμφισβητήσουν εκ νέου το αποτέλεσμα εάν χάσει τις εκλογές. Εκείνος υποσχέθηκε «τιμωρία» εάν εκλεγεί, μιλώντας για την άσκηση διώξεων σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του, ενώ περιέγραψε τους Δημοκρατικούς ως τον «εσωτερικό εχθρό».
Χθες, ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε για κενά στο αλεξίσφαιρο γυαλί που τον προστατεύει καθώς μιλούσε σε μια προεκλογική συγκέντρωση και είπε ότι ένας δολοφόνος θα έπρεπε να πυροβολήσει μέσω των δημοσιογράφων για να τον πετύχει, προσθέτοντας «δεν με πειράζει αυτό τόσο πολύ».
Η Χάρις χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν κίνδυνο για τη δημοκρατία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξη χθες, σε μια εκκλησία στο Ντιτρόιτ.
«Καθώς ταξιδεύω, βλέπω Αμερικανούς από τις επονομαζόμενες κόκκινες πολιτείες έως τις επονομαζόμενες μπλε πολιτείες που είναι έτοιμοι να λυγίσουν το τόξο της ιστορίας προς τη δικαιοσύνη», τόνισε η Χάρις.
«Το πιο σημαντικό πράγμα του να ζει κανείς σε μια δημοκρατία, εφόσον μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε, είναι ότι έχουμε τη δύναμη, ο καθένας εξ υμών, να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».
Μετά τη συγκέντρωση στο Ράλεϊ, ο Τραμπ θα εμφανιστεί στο Ρίντινγκ και το Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια και το Γκραντ Ράπιντς στο Μίσιγκαν. Κατόπιν σκοπεύει να επιστρέψει στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα για να ψηφίσει και να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Η Χάρις θα επισκεφθεί πέντε πόλεις της Πενσιλβάνιας και θα ολοκληρώσει την ημέρα της με μία συγκέντρωση στο Μουσείο της Τέχνης, στη Φιλαδέλφεια, όπου θα έχει στο πλευρό της διάσημες προσωπικότητες, όπως η Λέιντι Γκάγκα, ο Ρίκι Μάρτιν και η Όπρα Γουίνφρεϊ. Σκοπεύει να περάσει την εκλογική νύχτα στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ