Ανταπόκριση Βρυξέλλες
To βλέμμα στραμμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εκλογές έχουν οι Βρυξέλλες με τις δημοσκοπήσεις να αδυνατούν να προχωρήσουν σε καθαρή πρόβλεψη για το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου για τα επόμενα χρόνια.
Το μήνυμα της ΕΕ είναι ότι η σχέση με την Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο επικρατεί ανησυχία για ενδεχόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ καθώς όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή «πρόκειται για κάποιον που είναι απρόβλεπτος».
Βέβαιο, θεωρείται ότι εκείνος που θα… πανηγυρίσει και «θα ανοίξει σαμπάνιες» όπως είχε δηλώσει στην πιθανότητα μιας δεύτερης θητείας Τραμπ, δεν είναι άλλος από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν. Σκεπτικοί είναι οι Ευρωπαίοι για τις κινήσεις που θα έκανε ο Όρμπαν για δικό του όφελος σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωνόταν και δη όσο διαρκεί η ουγγρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, δηλαδή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η ΕΕ παραφωνίες στη θέση της μετά το αποτέλεσμα και σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια για την υιοθέτηση κοινής γραμμής. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις αξιωματούχων και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.
Οι απειλές Τραμπ στην Ε.Ε. για το εμπόριο
Aπειλητικός εναντίον της ΕΕ εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στο εμπόριο. «Θα σας πω τι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακούγεται τόσο ωραία, τόσο όμορφη, σωστά; Όλες οι ωραίες ευρωπαϊκές μικρές χώρες που συγκεντρώνονται», ανέφερε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters προσθέτοντας: «Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας. Δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Πουλάνε εκατομμύρια και εκατομμύρια αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι, όχι, όχι, θα πρέπει να πληρώσουν ένα μεγάλο τίμημα».
Η επιβολή δασμών της τάξης του 15%-20% θα μπορούσε να επιφέρει ζημία στην ΕΕ που ξεπερνά τα 50 δις ευρώ. Ωστόσο, όποιος και να επικρατήσει, θεωρείται σίγουρο ότι θα θέσει ως προτεραιότητα στην αρχή τα αμερικανικά συμφέροντα στο κομμάτι αυτό δημιουργώντας επί της ουσίας κάποιες αρρυθμίες στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.
Στο ζήτημα της ενέργειας, φαίνεται να μην υπάρχει τόσο μεγάλος διχασμός μεταξύ Κάμαλα Χάρις-Ντόναλντ Τραμπ, διότι η απεξάρτηση των Ευρωπαίων από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μεγαλύτερης συνεργασίας και αυξημένων πωλήσεων LNG στην Ευρώπη.
Σε σχέση με την Ουκρανία, η Κάμαλα Χάρις εκτιμάται ότι θα συνέχιζε την ήδη υπάρχουσα πολιτική, ενώ γρίφος παραμένει το πώς θα πορευόταν ο αντίπαλός της. Σε σχέση με το ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν να ασκούσε έντονες πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών των Συμμάχων πάνω από το 2% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, ενώ η υποψήφια των δημοκρατικών είναι πιο πολύ υπέρ της πίεσης για αύξηση του ήδη υπάρχοντος στόχου. Το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ δεν υφίσταται, ωστόσο πιθανή εκλογή Τραμπ θα δημιουργούσε ενδεχομένως περισσότερες επιπλοκές.
Εν τούτοις, όπως διαμηνύεται τόσο εντός ΕΕ όσο και εντός ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί πολίτες είναι εκείνοι που αποφασίζουν και με βάση τη βούλησή τους οι υπόλοιποι καλούνται να προσαρμοστούν.