Το παιχνίδι εξουσίας που διαδραματίστηκε το διήμερο ανάδειξης συνέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά κύριο λόγο ένα κακέκτυπο του House of Cards. Η σκληρή αντιπαράθεση των δύο βασικών επιτελείων κορυφώθηκε στο φινάλε της επεισοδιακής διαδικασίας με το κομφούζιο που προκάλεσε η διαφορετική ροή αποτελεσμάτων. Κάθε στρατόπεδο μετέδιδε τη δική του πραγματικότητα και είτε πανηγύριζε είτε έψεγε το άλλο.
Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ έμεινε έξω από όλο αυτό. Η δήλωση της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου ήταν περισσότερο μια συμβατική υποχρέωση, καθώς περιέγραφε «έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα προχωρήσει μπροστά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, μαχητικότητα, αφήνοντας πίσω του την εσωστρέφεια». Στην Κουμουνδούρου περίμεναν τα επίσημα πρακτικά των εφορευτικών επιτροπών προκειμένου να τοποθετηθούν κυρίως για το ύψος της συμμετοχής. Όχι ποιος κέρδισε και ποιος όχι.
Κατ’ ανάγκη πηγή πληροφόρησης ήταν αποκλειστικά οι εκπρόσωποι αφενός της πτέρυγας Κασσελάκη αφετέρου της πλειοψηφίας είτε στις ΟΜ είτε στις Νομαρχιακές Επιτροπές. Κι ακριβώς αυτή ήταν η αιτία του χάους που προκλήθηκε. Διότι κάθε πλευρά επιχειρούσε να «οικειοποιηθεί» εκλεγμένους συνέδρους εμφανίζοντας αυξημένες δυνάμεις ανά την επικράτεια.
Δεν είναι τυχαία τα παραδείγματα της Α’ Θεσσαλονίκης ή της Λάρισας, περιοχές στις οποίες οι συσχετισμοί ήταν εντελώς ανάποδοι.
«Τίκαραν» τα ίδια ονόματα συνέδρων
Παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε στο Βήμα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εκλογών πως η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν ήταν εφικτό να διευκρινιστεί με απόλυτη βεβαιότητα πως ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος που είχε εκλεγεί σύνεδρος τάσσεται με μια συγκεκριμένη πτέρυγα. Γι’ αυτό και κάμποσους συνέδρους τόσο οι μεν όσο και οι δε τους «χρέωναν» ως δικούς τους, διαφωνώντας ακόμη και σε αυτό σκέλος.
Επίσης, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος άνθρωπος, «ας μην αποκλειστεί κάποιος που υποτίθεται πως κατέβηκε με μια πλευρά κι εκλέχθηκε να υποστηρίζει την άλλη ή ν’ αλλάξει στάση στην πορεία». Αλαλούμ δηλαδή.
Τα νέα αποτελέσματα από το επιτελείο Κασσελάκη
Ενόσω η Κουμουνδούρου ενημέρωνε πως η παραλαβή των πρακτικών από τις εφορευτικές επιτροπές είναι σε εξέλιξη, από το αρχηγείο του Στέφανου Κασσελάκη διέρρευσαν νέοι, συγκεντρωτικοί αυτή τη φορά, αριθμοί.
Οι άνθρωποι του πρώην προέδρου επικαλέστηκαν, όπως ενημέρωσαν, στοιχεία εφορευτικών και έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:
- Αττική: 805-532
- Κεντρική Μακεδονία: 267-195
- Πελοπόννησος: 126-70
- Κρήτης: 148-142
- Στερεά Ελλάδα: 97-44
- Θεσσαλία: 95-93
- Ανατ. Μακεδονία Θράκης: 66-53
- Βόρειο Αιγαίο: 33-15
- Νότιο Αιγαίο: 47-30
- Δυτική Ελλάδα: 140- 163
- Ήπειρος: 72-86
- Δυτική Μακεδονία: 52-53
- Ιόνια 23-58
- Απόδημοι: 12-4 (δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση)
Σύμφωνα με αυτά επί συνόλου 3.521 εκλεγμένων συνέδρων ο Στ. Κασσελάκης ελέγχει το 56.32% του σώματος. Ή αλλιώς τους 1983.
Είναι στοιχεία που αναδημοσίευσε κι ο ίδιος ο καθαιρεθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν διότι με αυτόν τον τρόπο «η Δημοκρατία επιστρέφει».
Η Δημοκρατία επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ευχαριστώντας όλες και όλους σας για μία ακόμη φορά, σας ανακοινώνω τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα στη χώρα και ανά περιφέρεια, βάσει των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών στις ΟΜ όπου διεξήχθησαν εκλογές στις 2-3/11, για την ανάδειξη των…
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 4, 2024
Είναι, φυσικά, νούμερα που η πλειοψηφία εντός Κουμουνδούρου δεν αποδέχεται ως πραγματικά, θεωρώντας ότι το αφήγημα της άλλης πλευράς θα καταπέσει πολύ γρήγορα.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Κώστα Ζαχαριάδη το πρωί της Δευτέρας. «Η εκτίμηση και η γνώση που έχω από τα πράγματα είναι ότι τα 2/3 των συνέδρων είναι με τις απόψεις της πλειοψηφίας» είπε το μέλος της ΠΓ στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος μίλησε για «τραμπική λογική σκληρής προπαγάνδας» από το «κασσελακικό μπλοκ» που θα καταλήξει σε μια «επικοινωνιακή φούσκα».
Ανάλογου ύφους και η άποψη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έγραψε για αποτελέσματα που δεν ισχύουν. Αντιθέτως είναι «όλα σχεδόν πειραγμένα και μάλιστα πολύ».
Ο κομβικός ρόλος της Επιτροπής Νομιμοποίησης
Ούτως ή άλλως η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να εγκρίνει τις λίστες των εκλεγμένων ή να τους αντικαταστήσει με επιλαχόντες. Είναι το όργανο, τη νομιμότητα του οποίου ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητεί χαρακτηρίζοντάς το «επιτροπή έκδοσης πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΚΟΕΣ, οι αποφάσεις της Επιτροπής Νομιμοποίησης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κεντρικής Επιτροπής. Άρα στις επικυρώσεις θα συνυπολογιστεί πως «η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών».
Το παράδειγμα της Φωκίδας
Φερ’ ειπείν διαρρέει από την πλειοψηφία πως η ψηφοφορία στη Νομαρχιακή Φωκίδας πρόκειται να ακυρωθεί στο όλον της, διότι οι πρακτικές της δεν συμβάδιζαν με τις κεντρικές οδηγίες που είχαν δοθεί. Αν επιβεβαιωθεί η εν λόγω πληροφορία, οι δικές της ψήφοι θα αφαιρεθούν από το άθροισμα της Στερεάς Ελλάδας.
Είναι βέβαιο πως όποιος αποκλεισμός ή αντικατάσταση θα γεννήσει αναπόφευκτα έναν νέο κύκλο έριδας εντός ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει δε προσπάθεια από τον Ταύρο να παρέμβει η Επιτροπή Δεοντολογίας που ελέγχεται από τον Στέφανο Κασσελάκη για να μην αλλάξουν οι αρχικές λίστες των συνέδρων. Λίστες στις οποίες, ας μην αμελείται πως, είναι και ο ίδιος, καθώς είχε θέσει υποψηφιότητα στην 3η ΟΜ Περιστερίου.
Το αντίπαλο μπλοκ θεωρεί όπως και να ‘χει πως ο πρώην πρόεδρος έχει συγκεκριμένη τακτική. «Χτίζει την επιχειρηματολογία του για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος του συνεδρίου που θα είναι συντριπτικό εναντίον του» όπως σχολίαζαν.
Φάμελλος: «Οι Αριστεροί και οι Αριστερές δεν είναι κουκιά»
Το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπει σε μια διαδικασία «αριθμολαγνείας» αραδιάζοντας νούμερα από Περιφέρειες σχολίασε ενοχλημένος ο Σωκράτης Φάμελλος.
Κατά τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «είναι απαράδεκτο να βγαίνει ανάρτηση από τον προηγούμενο πρόεδρο με αριθμούς ανά περιοχή θεωρώντας δεδομένους τους συνέδρους».
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά «οι Αριστεροί και οι Αριστερές δεν είναι κουκιά» για να μετριούνται ένα προς ένα. Κατά τον ίδιο, όλη αυτή η προσπάθεια εντείνει «την τοξικότητα και την πολεμική διάθεση». Τροφοδοτεί δε «ακόμα ένα επεισόδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ».
Από την Κυριακή ο κ. Φάμελλος είχε εστιάσει αποκλειστικά στον αριθμό μελών που ψήφισαν στις εκλογές, αποφεύγοντας οποιαδήποτε νύξη για νικητές, χαμένους και συσχετισμούς μετά το πέρας της εσωκομματικής διεργασίας.
Από την άλλη για τον ενωτικό Νικόλα Φαραντούρη «δεν περισσεύει κανείς» από το κόμμα όπως ανέφερε στο MEGA. Κι ας αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες οριστικής διάσπασης.