Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια εξέταση «σώζει»;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί. Νέα έρευνα αποκαλύπτει την εξέταση που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής του αλλά και θανάτου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια εξέταση «σώζει»;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί. Νέα έρευνα αποκαλύπτει την εξέταση που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής του αλλά και θανάτου.

Οι νέες εξετάσεις αίματος στα πλαίσια του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ομολογουμένως πιο βολικές και λιγότερο παρεμβατικές από την κολονοσκόπηση, όμως μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι δεν θα αποτρέψουν τόσο πολλούς θανάτους, σύμφωνα με το vita.gr.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ 100.000 ενηλίκων με μέσο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των όγκων.

Αιματολογικές εξετάσεις και καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τους κινδύνους με βάση το συνιστώμενο πρόγραμμα ελέγχου για διάφορα είδη εξετάσεων: κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια, εξέταση με βάση τα κόπρανα κάθε ένα έως τρία χρόνια ή εξέταση αίματος κάθε τρία χρόνια.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου δυόμισι φορές περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου με τις εξετάσεις αίματος από ό,τι με την κολονοσκόπηση, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine.

«Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να είναι πιο βολικές αλλά το αναμενόμενο όφελος είναι ουσιαστικά μικρότερο», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Uri Ladabaum, καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος πρόληψης του γαστρεντερικού καρκίνου στο Stanford University School of Medicine.

Ποιες εξετάσεις υπερτερούν

Σε σύγκριση με το να μην υποβάλλονται καθόλου σε προληπτικό έλεγχο, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια έχουν 79% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και 81% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτούς τους όγκους, αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Παρομοίως, ο ετήσιος έλεγχος με βάση τα κόπρανα συσχετίστηκε με 71% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και 75% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αυτούς τους όγκους σε σχέση με την απουσία ελέγχου.

Το μέγεθος της μείωσης του κινδύνου δεν ήταν τόσο μεγάλο με τις αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες συσχετίστηκαν με 42% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και 54 έως 56% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αυτούς τους όγκους σε σχέση με την απουσία προσυμπτωματικού ελέγχου.

Απαραίτητη η κολονοσκόπηση

«Επειδή οι αιματολογικές εξετάσεις αποτελούν συνήθως μέρος των επισκέψεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αυτός μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχονται περισσότεροι άνθρωποι για καρκίνο του παχέος εντέρου», αναφέρουν οι ερευνητές.

Προειδοποιούν ωστόσο, ότι «κανένα μη επεμβατικό τεστ δεν μπορεί να ανιχνεύσει ή να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου χωρίς την κολονοσκόπηση για την περαιτέρω διερεύνηση των μη φυσιολογικών τεστ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Απόρρητο