Κομισιόν: Οι ακροάσεις των Επιτρόπων – Σε ποια πρόσωπα στρέφεται το ενδιαφέρον

Αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα 4/11 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροάσεις των Επιτρόπων - Η δύσκολη αξιολόγηση, ο διχασμός για Μ. Ανατολή και οι αδύναμοι κρίκοι

Οι ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων στην Κομισιόν ξεκίνησαν με επιθυμία και ελπίδα όλων η νέα σύνθεση να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν την ερχόμενη πενταετία όπως η Εσθονή πρώην πρωθυπουργός και επόμενη ύπατη εκπρόσωπος Κάγια Κάλλας, ο ορισθείς επίτροπος άμυνας Άντριους Κουμπίλιους, η Ισπανίδα ορισθείσα εκτελεστική αντιπρόεδρος για την ανταγωνιστικότητα Τερέσα Ριμπέρα, αλλά και ο Ιταλός Ραφαέλε Φίττο που εφόσον περάσει την ακρόαση θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις.

Ακούστε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περιβαλλοντικές πολιτικές και η μη συμμόρφωση

Με στόχο την αντιμετώπιση της μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών με περιβαλλοντικές πολιτικές ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη θητεία της η Τερέσα Ριμπέρα, η οποία τάσσεται υπέρ της χρήσης των διαδικασιών επι παραβάσει για όσους συστηματικά δεν υπακούν.

«Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές πολιτικές, θα συνεργαστώ με τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να εντοπίσω τους βασικούς τομείς που απαιτούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της επίμονης μη συμμόρφωσης» αναφέρει στις γραπτές ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι «παρόλο που η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Επιτρόπους, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης διαδικασίες επί παραβάσει».

Η δύσκολη ακρόαση του Ραφαέλε Φίττο και η Μελόνι

Δύσκολη εκτιμάται ότι θα είναι η τρίωρη ακρόαση για τον εκλεκτό της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Ραφαέλε Φίττο ο οποίος πιθανόν θα δεχτεί πυρά και για πολιτικές της Τζόρτζια Μελόνι.

Oι γραπτές ερωτήσεις βέβαια τις οποίες κλήθηκε να απαντήσει μάλλον ήταν σαφώς πιο βατές και επικεντρωμένες στο χαρτοφυλάκιό του, όπως άλλωστε και όλων των επιτρόπων.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα αγωνιστεί για την πάταξη των ανισοτήτων στις περιφέρειες αναφέροντας ότι «οι επενδύσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις της πολιτικής συνοχής θα πρέπει να συμβαδίζουν για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προκλήσεων», αλλά και ότι «η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη απαιτεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει το σωστό κανονιστικό πλαίσιο, τη δημιουργία ικανοτήτων και τον στρατηγικό σχεδιασμό».

Για «εξατομικευμένες προσεγγίσεις» έκανε λόγο σχετικά με τα νησιά τονίζοντας ότι «είναι πολύ διαφορετικά και αντιμετωπίζουν ποικιλία διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και τις δημογραφικές τάσεις, με ορισμένα νησιά να παρουσιάζουν αύξηση πληθυσμού, ενώ άλλα να αντιμετωπίζουν μείωση».

Ο διχασμός για τη Μέση Ανατολή

Tις διαφορές και τον διχασμό των κρατών-μελών για τη Μέση Ανατολή, θα επιχειρήσει να συγκεράσει η Κάγια Κάλλας όπως επισημαίνει στις γραπτές απαντήσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία εφόσον αναλάβει τη θέση της ύπατης εκπροσώπου σε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο για τη Μεσόγειο θα προσπαθήσει, όπως αναφέρει, να προωθήσει μια συνολική στρατηγική ΕΕ-Μέσης Ανατολής και να σφυρηλατήσει κοινές θέσεις της ΕΕ.

Η ετοιμότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις θα είναι επίσης από τους κρίσιμους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει την αμυντική της ετοιμότητα και να δώσει περαιτέρω κίνητρα στις προσπάθειες των κρατών μελών να σχεδιάσουν από κοινού, να αναπτύξουν, να προμηθευτούν και να θέσουν σε εφαρμογή στρατιωτικές ικανότητες αλλά και να δημιουργήσουν αμυντική βιομηχανία που είναι σε θέση να προσφέρει.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα κενά δυνατοτήτων και να εντοπίσουμε επιλογές χρηματοδότησης τους. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στον εαυτό της τα μέσα για να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό της και να αποτρέψει πιθανούς αντιπάλους» αναφέρει ενώ κατά την ίδια «απαιτείται επειγόντως μια νέα Ανάλυση απειλών».

«Συνοδοιπόρος» της σε μεγάλο βαθμό θα είναι ο νέος επίτροπος άμυνας και διαστήματος, o οποίος όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή εκτός από το να προωθήσει το χαρτοφυλάκιό του θα κληθεί να αποκρούει και τα κάτω από τη μέση χτυπήματα του δυσαρεστημένου παραιτηθέντος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε υπό την εποπτεία του την αμυντική βιομηχανία.

Οι αδύναμοι κρίκοι

Πάντως, αν και υπάρχουν «αδύναμοι κρίκοι» στην ομάδα των ορισθέντων επιτρόπων όπως σημειώνει πηγή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δεν θα αποτελούσε έκπληξη το γεγονός να μην απορριφθεί κανένας καθώς οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα μπορούσε να οδηγήσει για πρακτικούς λόγους στο να ξεκινήσει τις εργασίες της η νέα επιτροπή ακόμη και τον Φεβρουάριο σενάριο που άπαντες απεύχονται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.