Με τις εκλογές των ΗΠΑ να πλησιάζουν, τα σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό, δίνουν και παίρνουν, με τους δύο μονομάχους να ψάχνουν το δικό τους μονοπάτι προς τον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων που θα τους εξασφαλίσει τη νίκη. Υπάρχει όμως και ένα ιδιαίτερο σενάριο, το οποίο δεν αποκλείεται να προκύψει φέτος, καθώς η εκλογική «μάχη» δείχνει ιδιαίτερα αμφίρροπη, εκείνο της ισοπαλίας.

Για να υπάρξει ισοπαλία στο κολλέγιο των εκλεκτόρων, το οποίο αποτελείται από 538 μέλη, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι 269-269. Ποιοι είναι οι πιθανοί συνδυασμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα; Στην πραγματικότητα είναι αρκετοί αλλά μόνο τέσσερις θεωρούνται ρεαλιστικοί, με βάση και τα δημοσκοπικά δεδομένα λίγες μέρες πριν από τις κάλπες.

Τα τέσσερα σενάρια αυτά λοιπόν αφορούν διαφορετικούς συνδυασμούς κατανομής μόνο των λεγόμενων swing states, των πολιτειών δηλαδή που είναι εκλογικά διεκδικούμενες και από τους δύο υποψηφίους και οι οποίες σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι επτά: Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Ουϊσκόνσιν, Αριζόνα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια.

Τα σενάρια που οδηγούν στην ισοπαλία

Σενάριο πρώτο:

Το πρώτο εκ των σεναρίων το οποίο θα οδηγήσει σε απόλυτη ισοπαλία στο κολλέγιο των εκλεκτόρων είναι εκείνο στο οποίο η Κάμαλα Χάρις κρατά το λεγόμενο «μπλε τείχος» του βορρά (Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Ουϊσκόνσιν), ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στις διεκδικούμενες πολιτείες του νότου (Αριζόνα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια).

Σε αυτήν την περίπτωση κλειδί για μια πιθανή ισοπαλία αποτελεί το αποτέλεσμα στη δεύτερη περιφέρειας της Νεμπράσκα, στην οποία δημοσκοπικά προηγείται η Κάμαλα Χάρις. Σε περίπτωση όμως που ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να ανατρέψει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα τότε θα υπάρξει ισοπαλία.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πολιτείες των ΗΠΑ, η Νεμπράσκα (σύνολο 5 εκλέκτορες) και το Μέιν (σύνολο 2 εκλέκτορες) δεν δίνουν όλους τους εκλέκτορες σε έναν υποψήφιο αλλά χωρίζονται σε περιφέρειες, 4 για τη Νεμπράσκα και 2 για το Μέιν. Αυτή τη στιγμή στη Νεμπράσκα το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι 4 εκλέκτορες για τον Τραμπ και 1 για τη Χάρρις, ενώ στο Μειν πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το 1-1.

Σενάριο δεύτερο:

Το δεύτερο σενάριο το οποίο οδηγεί σε ισοπαλία όσον αφορά τον αριθμό των εκλεκτόρων είναι εκείνο στο οποίο η Κάμαλα Χάρις κερδίζει το Ουϊσκόνσιν, την Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα, ενώ από την άλλη πλευρά ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Βόρεια Καρολίνα.

Σενάριο τρίτο:

Το τρίτο σενάριο είναι σχεδόν ίδιο με το δεύτερο, με μοναδική διαφορά το γεγονός πως Βόρεια Καρολίνα και Τζώρτζια αλλάζουν χέρια και βάφονται μπλε και κόκκινη αντίστοιχα. Και οι δύο πολιτείες όμως έχουν τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων, δεκαέξι, με αποτέλεσμα ο καταμερισμός των εκλεκτόρων να παραμένει ίδιος.

Σενάριο τέταρτο:

Τέταρτο σενάριο και τελευταίο μεταξύ της πιθανής κατανομής των λεγόμενων swing states, των πολιτειών δηλαδή που είναι εκλογικά διεκδικούμενες και από τους δύο υποψηφίους, που οδηγεί σε ισοπαλία, είναι εκείνο στο οποίο η Κάμαλα Χάρις επικρατεί στις Νότιες Πολιτείες, πλην της Νεβάδα (Αριζόνα, Τζώρτζια, Βόρεια Καρολίνα) και ο Ντόναλντ Τραμπ στις τρεις πολιτείες του Βορρά (Ουϊσκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια) και στη Νεβάδα.

Τι προβλέπεται να συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας

Εάν ένα από τα παραπάνω σενάρια λάβει σάρκα και οστά το βράδυ των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, τότε η παλαιότερη δημοκρατία του πλανήτη θα έρθει αντιμέτωπη με μία κατάσταση στην οποία έχει να βρεθεί από το 1837, σχεδόν δηλαδή πριν από 200 χρόνια: Κανένας από τους υποψηφίους δεν θα έχει λάβει τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων που δίνει το εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο.

Σε αυτήν την περίπτωση το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σαφές. Σύμφωνα με την 12η τροπολογία του, εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει 270 εκλέκτορες, τότε η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου θα εκλέξει τον/την πρόεδρο, τρεις μέρες αργότερα, στις 6 Ιανουαρίου. Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο, αυτός θα εκλεγεί από τη Γερουσία.

Έτσι λοιπόν, δεν αποκλείεται, εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από ένα κόμμα και η Γερουσία από άλλο, είτε η Κάμαλα Χάρις να εκλεγεί πρόεδρος, έχοντας ως αντιπρόεδρο τον Ρεπουμπλικάνο Τζέι Ντι Βανς, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ να ορκιστεί πρόεδρος με αντιπρόεδρο των Δημοκρατικό, Τιμ Γουόλς.