Σημαντική απόφαση που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους που διεκδικούν να λαμβάνουν δύο συντάξεις, σύνταξη χηρείας και γήρατος ή αναπηρίας, αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, στο Α Τμήμα του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδικαστεί υπόθεση, που αφορά στο αν μπορεί η όχι να χορηγούνται οι δύο αυτές συντάξεις ταυτόχρονα.
Η δίκη θα γίνει με αφορμή τρεις αιτήσεις που κατατέθηκαν για αυτό το ζήτημα, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κωνσταντίνο Κουσούλη και εισηγήτρια την σύμβουλο Μαρίνα-Αλεξάνδρα Τσακάλη.
Πως έφθασε η υπόθεση των δύο συντάξεων (χηρείας και γήρατος η άλλη) να κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας;
To έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου ήταν η αιτία για την επικείμενη δίκη. Το εν λόγω έγγραφο αναφέρεται στον νόμο του 2016 (άρθρο 7 παράγραφος 5, νόμος 4387 του 2016)με τον οποίο προβλέφθηκε, ότι ο συνταξιούχος θα λαμβάνει μία μόνον εθνική σύνταξη, διευκρινίζοντας (το έγγραφο Τσακλόγλου), ότι η εν λόγω διάταξη του 2016 εφαρμόζεται και για τις συντάξεις χηρείας, όταν συντρέχουν με σύνταξη γήρατος η αναπηρίας.
Ωστόσο για τις συντάξεις χηρείας, εφαρμοζόταν εξαίρεση, δηλαδή χορηγούνταν ταυτόχρονα με άλλη σύνταξη (γήρατος η αναπηρίας για παράδειγμα). Εκείνο που θα κληθεί τώρα να κρίνει το ανώτατο δικαστήριο, είναι αν πρόκειται για απλή εγκύκλιο προς τον ΕΦΚΑ , όπως υποστηρίζει το υπουργείο, η αν πρόκειται για μια απόφαση που θέτει νέους κανόνες και πρέπει να ακυρωθεί, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν, δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εξ αυτού δεν ισχύει.
Πάντως το έγγραφο Τσακλόγου που κρίνεται στο ΣτΕ προβλέπει μεταξύ άλλων:
α) δεν έχει αναδρομική ισχύ (επομένως, η μη χορήγηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης εφαρμόζεται στις συντάξεις χηρείας που απονέμονται μετά την 1.1.2022),
β) οι ήδη καταβαλλόμενες στους συνταξιούχους λόγω θανάτου διπλές εθνικές συντάξεις θα συνεχίζουν να καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά και
γ) τα επιπλέον ποσά εθνικών συντάξεων που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται.