Διαστάσεις βεντέτας έχει λάβει -το δίχως άλλο- η διαδικασία εκλογής συνέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα «χτυπήματα» είναι αλλεπάλληλα για δεύτερη σερί ημέρα και τα δύο στρατόπεδα δεν δείχνουν ίχνος υποχώρησης.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής (3/11) η δήλωση του Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, για «δεκάδες καταγγελίες από απλά μέλη» που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταυτοποιηθούν παρά την εγγραφή τους στον isyriza έγινε η σπίθα που αναζωπύρωσε τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης.
Ο ίδιος κατέληξε πως «το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είναι θεμελιώδες και ουδείς νομιμοποιείται να το αφαιρέσει από μέλη του κόμματος». Προειδοποίησε δε ότι «κανένας αποκλεισμός δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός».
Κασσελάκης: «Να σταματήσουν τώρα τα παιχνίδια»
Αμέσως μετά παρέλαβε τη σκυτάλη ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα» μελών που είχαν κάνει την εγγραφή τους στην πλατφόρμα, αλλά την ίδια στιγμή -κατά τα λεγόμενά τους- «δεν είναι στις εκλογικές καταστάσεις».
Όπως σημείωσε επ’ αυτού ο Στ. Κασσελάκης, «είναι υποχρέωση κάθε εφορευτικής να τους πιστοποιήσει με τηλεφωνική κλήση στα κεντρικά» και ζήτησε «να σταματήσουν τώρα τα παιχνίδια», καθώς «με τη Δημοκρατία δεν παίζουμε».
Κατήγγειλε παράλληλα πως υπάρχουν «ψηφοδέλτια που δεν περιέχουν υποψήφιους συνέδρους μας» και πως γίνεται «ανατροπή εκλεγμένων εφορευτικών επιτροπών με άλλες ‘βολικές’».
Γι’ αυτό και επέλεξε να επισκεφθεί διάφορα εκλογικά τμήματα (Παλλήνη, Χαλάνδρι, Αμπελόκηπους), προτού επιστρέψει στο «αρχηγείο» του στον Ταύρο. Νωρίς είχε ψηφίσει στην 3η ΟΜ Περιστερίου.
«Ανυπόστατες οι καταγγελίες Κασσελάκη, δηλώνουν πανικό»
Βεβαίως η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να αποκρούει κάθε τέτοια μομφή, διατρανώνοντας την αξιοπιστία και την καταστατική νομιμότητα της διαδικασίας. Όπως μετέφεραν κύκλοι του κόμματος, «η διαδικασία της εκλογής συνέδρων εξελίσσεται ομαλά και κατά τη δεύτερη ημέρα. Τα όποια προβλήματα προκύπτουν, όπως συμβαίνει σε κάθε διαδικασία, επιλύονται άμεσα».
«Οι ανυπόστατες καταγγελίες του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, παρά μονάχα στοχεύουν στην αμφισβήτηση από τώρα μιας δημοκρατικής διαδικασίας και του αποτελέσματος της και δηλώνουν πανικό» σχολίασαν συμπληρωματικά οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα πέρασαν στην αντεπίθεση μιλώντας από την πλευρά τους για «δεκάδες καταγγελίες» οι οποίες «καταφθάνουν τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου» και αφορούν «ενέργειες της πλευράς Κασσελάκη» σχετικά με «αποκλεισμούς υποψήφιων συνέδρων από τα ψηφοδέλτια, μη τήρηση των εγκυκλίων της ΚΟΕΣ, διορισμούς «ημετέρων» στις εφορευτικές επιτροπές, ακόμη και προσπάθειες νοθείας».
Τι συνέβη σε Θεσσαλονίκη και Λαύριο
Μία εξ αυτών έγινε από τη σύντροφο του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη στη Θεσσαλονίκη. Η κα. Μαρία Αμανατίδου κατέθεσε ένσταση στην εφορευτική επιτροπή του Κάτω Κέντρου για μεθόδευση αποκλεισμού της με ευθύνη του γκρουπ Κασσελάκη, διότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της το όνομά της δεν ήταν στη λίστα της ΟΜ, αν και είχε καταθέσει εμπρόθεσμα (ως τις 25/10) την υποψηφιότητά της για σύνεδρος.
Απόπειρα νόθευσης του αποτελέσματος καταγγέλθηκε από την πλειοψηφία εντός ΣΥΡΙΖΑ και στο Λαύριο. Κατά τις πληροφορίες που μετέφεραν μάρτυρες, μέλος της εφορευτικής επιτροπής φίλα προσκείμενο στον Στ. Κασσελάκη εντοπίστηκε να ρίχνει στην κάλπη τρία ψηφοδέλτια αντί ενός. Το εν λόγω άτομο εξαιρέθηκε της εφορευτικής επιτροπής.
Άλλες εστίες -μικρότερης ή μεγαλύτερης- έντασης αναπτύχθηκαν κατά συγκεκριμένες πηγές σε διάφορα εκλογικά κέντρα (Σαλαμίνα, Κοζάνη, Κορωπί, Χαϊδάρι), δείγμα του εκρηκτικού κλίματος μεταξύ των στρατοπέδων.
Φαραντούρης: «Όχι στην ασυδοσία και στις προσωπικές ύβρεις»
Εν τω μεταξύ και με νόημα ο Νικόλας Φαραντούρης διαμήνυσε ότι «δημοκρατία σημαίνει κανόνες, όχι ασυδοσία». Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε για συνέδρους στο εκλογικό κέντρο Παλλήνης – Γέρακα κι αμέσως μετά άφησε αιχμές για τις «προσωπικές ύβρεις» που προτιμούν άλλοι αντί να επικεντρώνονται στην πολιτική αντιπαράθεση.
Φύσει αισιόδοξος ο ίδιος, παρατήρησε ακόμη πως «με τη σημερινή ψηφοφορία, για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο συνέδριο, ξεκινά μία πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος και της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».
Σβίγκου: «Ακούγεται δυνατά η φωνή των μελών»
Αρκετά πιο ήπια, αλλά με σαφή μηνύματα «για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα προχωρήσει μπροστά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, μαχητικότητα, αφήνοντας πίσω του την εσωστρέφεια» ήταν η επίσημη τοποθέτηση της γραμματέως, Ράνιας Σβίγκου.
Η ίδια εξήγησε ότι «με τη μαζική και ενεργό συμμετοχή όλων μας, ακούγεται δυνατά η φωνή των μελών» και πως «δίνουμε δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διασφαλίζουμε τη δημοκρατικότητα της διαδικασίας και διατρανώνουμε την ενότητα και την προοπτική του κόμματος».
Αντίστοιχα ενωτικά κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, προσκαλώντας «τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά. Και τώρα και στην εκλογή προέδρου του κόμματος, η οποία έχει δρομολογηθεί, ώστε να δώσουμε τις απαντήσεις που προσδοκά από εμάς ο προοδευτικός κόσμος».