Δεν θα ήταν, σε καμία περίπτωση, μια «αναίμακτη» διαδικασία αυτή που θα αναδείκνυε τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Από τη στιγμή που επρόκειτο για το τελευταίο και καθοριστικό στάδιο πριν από το έκτακτο συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας (8-10 Νοεμβρίου), ήταν βέβαιο πως τα δύο ισχυρά «μπλοκ» θα πήγαιναν σε μια κατά μέτωπο σύγκρουση με αιχμές και μομφές. Ήδη από την Πέμπτη είχαν διαφανεί οι προθέσεις επιτελείων και «συμμάχων», προτού την Παρασκευή, και καθ’ όλη τη διάρκειά της ημέρας, κορυφωθεί η ακατάπαυστη ανταλλαγή πυρών.

Ακριβώς δηλαδή λίγες ώρες πριν από την πρώτη ημέρα των εκλογών αντιπροσώπων στις εργασίες του ανώτατου οργάνου του κόμματος.

Έσυρε τον χορό των καταγγελιών ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε από πολύ νωρίς να καταθέτει αυστηρές ενστάσεις επί της διαδικασίας, μιλώντας ακολούθως για αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ετσιθελική «αποκήρυξη» μελών. Τη σκυτάλη πήραν αργότερα οι συνεργάτες του εκδίδοντας ανακοίνωση για μεθοδεύσεις στις λίστες των ΟΜ και των όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Παρέθεσαν μάλιστα παραδείγματα για «εξαφανίσεις» ονομάτων κι οργανώσεων. Γι’ αυτό και ζήτησαν εκλογές με τις λίστες των Νομαρχιακών.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος επανήλθε αργά το βράδυ για να καταγγείλει την «απόπειρα αποκλεισμού ολόκληρου του νομού Φωκίδας». Την ίδια ώρα πηγές προσκείμενες στον ίδιο διέρρεαν πως «περισσότερες από 20 Νομαρχιακές ανάμεσα τους όλες της Αττικής πλην του Βόρειου τομέα και της Δυτικής Αττικής» δεν είχαν λάβει τις επικαιροποιημένες λίστες έτσι ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ταυτοποιήσεις.

Μαζί του Νομαρχιακές της Αθήνας

Σε ανακοίνωσή της φερ’ ειπείν η Νομαρχιακή Επιτροπή της Α’ Αθήνας επιβεβαίωσε την πτέρυγα Κασσελάκη για «άφαντες λίστες μελών».

Στο ίδιο κείμενο αναρωτήθηκε η ΝΕ «αν πρόκειται για ένα ακόμα οργανωτικό φιάσκο ή κοπτάτσια της τελευταίας στιγμής προκειμένου να αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και άρα το αποτέλεσμα της βούλησης του Συνεδρίου». Ζητήθηκε μάλιστα η παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, διότι «ως επικεφαλής της οργανωτικής δομής του κόμματος έχει την απόλυτη ευθύνη».

Ανάλογου ύφους και η παρέμβαση της ΝΕ Δυτικής Αθήνας «για τις αντιδημοκρατικες εξελίξεις στο κόμμα μας».

Μαζί υπήρξαν κι ονομαστικές αναφορές από μέλη προς άμεση αποκατάσταση λαθών.

Σύγκληση της ΚΟΕΣ ζήτησαν οκτώ μέλη

Σε συνέχεια των παραπάνω η μειοψηφία εντός της ΚΟΕΣ, αποτελούμενη από οκτώ μέλη (Βουλγαράκης, Μωραΐτης, Κασιμάτη, Τζάκρη, Καλουδιώτη, Καφαντάρη, Παπαϊωάννου, Ντζιμάνης), ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του οργάνου. Σκοπός «να επιλυθούν αυτά τα πρωτοφανή προβλήματα που θέτουν σε διακινδύνευση το κύρος της εκλογικής διαδικασίας» όπως ανέφεραν στην κοινή αίτησή τους.

Όπως υποστήριξαν συνολικά ήταν 17 οι Νομαρχιακές Επιτροπές (από όλη την Ελλάδα) που δεν είχαν λάβει ακόμη μητρώα μελών. Παράλληλα κατήγγειλαν ότι «μέλη που έχουν αποχωρήσει προς την ΝΕΑΡ με δημόσιες δηλώσεις τους εμφανίζονται εγγεγραμμένα στα μητρώα μελών και μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά στις εκλογικές διαδικασίες».

Είναι τα ίδια οκτώ στελέχη που μια ημέρα νωρίτερα είχαν παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας την πλειοψηφική απόφαση της ΚΟΕΣ, βάσει της οποίας «η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων ανακηρύσσει τους/τις συνέδρους με τους/τις επιλαχόντες/ούσες. Η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων λειτουργεί βάσει των αποφάσεων της Κ.Ε».

Άρα και «η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών».

Οι απαντήσεις της Κουμουνδούρου σε Κασσελάκη

Η Κουμουνδούρου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα που εμπόδισαν την ομαλή επικοινωνία με τις κατά τόπους ΟΜ. Παρόλα αυτά αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς πως ήταν κάτι μεθοδευμένο, καθώς σταδιακά υπήρξε αποκατάσταση των δυσλειτουργιών έτσι ώστε η διαδικασία να προχωρήσει άνευ καθυστερήσεων.

Ταυτόχρονα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως «οι θύτες ας μην το παίζουν θύματα». Ούτε να «κατηγορούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για καταστρατήγηση της Δημοκρατίας και για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος». Διότι «είναι αυτοί που αρνούνται να κάνουν ανοιχτές συνελεύσεις, εμποδίζουν να ακουστεί η φωνή των υποψηφίων για την προεδρία, διορίζουν από μόνοι τους εφορευτικές επιτροπές ημετέρων».

Διευκρίνισαν δε προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συγκροτημένο κόμμα με όργανα, διαδικασίες και Καταστατικό», ως εκ τούτου «όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, οι συλλογικές αποφάσεις της Κ.Ε. ισχύουν για όλους».

«Καλή του τύχη…»

Είχαν ήδη επιστραφεί «ως χυδαιότητες στον εμπνευστή τους» οι ισχυρισμοί για αλλοίωση εκλογικού σώματος.

Ούτως ή άλλως για την πλειοψηφία εντός ΣΥΡΙΖΑ όλες αυτές οι ενέργειες είναι απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού του Στέφανου Κασσελάκη με στόχο να επιδείξει τις δυνάμεις του και σταδιακά να προχωρήσει σε ηρωική έξοδο συστήνοντας το δικό του «unfriendly προς την Αριστερά» κόμμα.

«Καλή του τύχη στον δρόμο που διάλεξε» σχολίαζαν πηγές των 87. Επέμεναν δε πως «ό,τι ακόμα κι αν σκαρφιστεί τις επόμενες ημέρες δεν θα καταφέρει να ρευστοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τι εκτιμάται ότι θα συμβεί στις εκλογές

Υπό αυτές τις συνθήκες σήμερα κι αύριο διαδραματίζεται το προοίμιο του σεναρίου μιας οριστικής διάσπασης που έχει προβλεφθεί καιρό τώρα. Η διαδικασία ανάδειξης όσων θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, λόγου και ψήφου στο έκτακτο συνέδριο πρόκειται να διαμορφώσει και τους αριθμητικούς συσχετισμούς. Ποιος δηλαδή θα κάνει κουμάντο στο σώμα, διαθέτοντας την πλειοψηφική ισχύ να περνά τις προτάσεις του.

Άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ με πρότερη εμπειρία σε ανάλογες διαδικασίες εκτιμούν πως η συμμετοχή δεν θα είναι μεγάλη – ούτε καν η προσδοκώμενη. Η ανάμειξη στους προσυνεδριακούς διαλόγους που ολοκληρώθηκαν χθες 1η Νοεμβρίου ήταν αντιστρόφως ανάλογη των μελών στα μητρώα των κατά τόπους ΟΜ κι αυτή η εικόνα αναμένεται να επαναληφθεί στην κάλπη. «Υπήρξε σε μεγάλο βαθμό έλλειψη ενδιαφέροντος» παρατηρούσε στέλεχος με γνώση της κατάστασης.

Η πλειονότητα των μελών δεν δείχνει τον ζήλο άλλων παρόμοιων στιγμών και κατά τα φαινόμενα η πανελλαδική αυτή εσωκομματική διεργασία θα καταλήξει να είναι περιορισμένης έκτασης. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι επεισοδιακή. Όπως αποδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τουλάχιστον από το βράδυ της Κυριακής (3/11) και πριν από την τελική ευθεία για το συνέδριο το θαμπό τοπίο θα έχει αρχίσει να ξεθολώνει.

Περιοδείες για Φάμελλο, Πολάκη και Φαραντούρη

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό οι υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν τις περιοδείες τους ανά την επικράτεια.

Ο Σωκράτης Φάμελλος βρίσκεται από την Πέμπτη σε Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη) – Αν. Μακεδονία (Καβάλα) και θα καταλήξει σήμερα το μεσημέρι στη Δράμα, προτού επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει στη Θέρμη.

Ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε σε Κοζάνη και Γρεβενά, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει επίσκεψη στην Πάτρα (6/11).

Ο Νικόλας Φαραντούρης, αφού έκανε διήμερο πέρασμα από όλη τη Θεσσαλία (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα), μετέβη χθες σε Θήβα και Χαλκίδα. Νωρίτερα είχε βρεθεί στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά.