Σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται με τα εσωτερικά του, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ν’ ανοίξει απευθείας μέτωπο με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το Κράτος Δικαίου. Κι ας αποκήρυξε τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του χρεώθηκε χιουμοριστικά.

Επιστρέφοντας πάντως στη Βουλή και μιλώντας στο συνέδριο «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», ο πρώην πρωθυπουργός προκάλεσε «τσουνάμι» αντιδράσεων με τις αναφορές του στη στάση που τηρεί η ελληνική δικαιοσύνη σε φλέγοντα ζητήματα, κυρίως δε αυτό των υποκλοπών.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι «ενεργός σύμμαχος στην διαλεύκανση των παράνομων παρακολουθήσεων, στα Τέμπη στην Πύλο και αλλού».

«Μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της Γερουσίας.

Εξήγησε δε πως «αναφέρομαι στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Κυρίως όμως αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη».

Συμπλήρωσε ακόμη πως «αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας».

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας η συντονίστρια της εκδήλωσης, Δέσποινα Χατζηβασιλείου – Τσοβίλη, γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχολίασε «διαισθανθήκαμε ότι είστε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ακούγοντας την ομιλία σας κ. Τσίπρα» με τον ίδιο να αποκρίνεται εκτός μικροφώνου «απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτον».

«Εδώ είμαι, δεν έφυγα» είπε ο Τσίπρας σε δημοσιογράφους

Επί του τελευταίου ακολούθησε πηγαδάκι του κ. Τσίπρα με δημοσιογράφους. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες σε σύντομη συνομιλία που είχαν με τον κ. Τσίπρα τον ρώτησαν σχετικά, για να λάβουν την απάντηση από τον πρώην Πρωθυπουργό ότι «εδώ είμαι, δεν έφυγα».

Όταν ρωτήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκρίθηκε εύγλωττα «άστα, ας πούμε κάτι ευχάριστο».

ΕΡΩΤΗΣΗ Δημοσιογράφου: Να διαισθανόμαστε ότι πρέπει να επιστρέψετε;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ είμαι, δεν έφυγα. Αισθάνομαι ότι έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ ο κοινοβουλευτικός διάλογος με τον κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα. Πάντοτε η Βουλή ήταν ένα σημείο αναφοράς.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜ.: Θα βοηθούσε να αυξηθεί το ποσοστό εισόδου στη Βουλή στο 5%;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρεις πως θα λειτουργήσει αυτό. Μπορεί και να ενισχύσει κάποιες δυνάμεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜ: Πώς τα βλέπετε τα δικά σας, του ΣΥΡΙΖΑ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άστα. Ας πούμε κάτι ευχάριστο.

Η αποχώρηση της Αδειλίνη και η αντίδραση του Μαξίμου

Παρούσα στο συνέδριο ήταν και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία ακούγοντας τον Αλ. Τσίπρα ν’ αναλύει τη σκέψη του επέλεξε ν’ αποχωρήσει επιδεικτικά. Ήταν το σημείο στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως «επιβάλλεται η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία να κάθετε να ακούει» προκειμένου όπως συμπλήρωσε «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μπορούμε να μιλάμε για εμβάθυνση του κράτους δικαίου και όχι για μία πάσχουσα δημοκρατία».

«Εκδίδει πορίσματα ως αυτόκλητος δικαστής»

Την υπεράσπιση της κυβέρνησης ανέλαβε ο Παύλος Μαρινάκης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επισημάνθηκε ότι «δίπλα στη λέξη «θράσος» στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα».

Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης «λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση – σταθμό της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης να βγάλει τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία σε ημερίδα στην Βουλή κάνει έμμεσες υποδείξεις στην Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις».

Σημείωσε επίσης πως «ο πρώην Πρωθυπουργός, που είχε δύο Υπουργούς οι οποίοι εκ των υστέρων καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας με ανεπίτρεπτο τρόπο το δραματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, συκοφαντεί τη χώρα του και ‘εκδίδει πορίσματα’ ως αυτόκλητος ‘δικαστής’ κάνοντας λόγο για ‘ολιγωρία των αρχών’».

«Κύριε Τσίπρα, νυν και πρώην σύντροφοί του, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο θα επιτελεί τα καθήκοντά της και αυτό γιατί πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργούν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, όπως κυνικά είχε παραδεχτεί ότι συνέβαινε επί των ημερών σας ο πρώην Υπουργός της Κυβέρνησής σας κ. Κοντονής» κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό στην παρέμβασή του.