Μία από τις τραγικότερες στιγμές της ζει η Ισπανία καθώς οι πλημμύρες έχουν σκοτώσει, με βάση την τελευταία καταμέτρηση, 158 άτομα. Τι θα γινόταν αν ένα αντίστοιχο ακραίο φαινόμενο χτύπαγε την Αττική; Θα γινόταν έρμαιο των πλημμυρών;

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στον Αθήνα 9,84, είπε ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν πλημμύρες στην Αττική και όταν αυτό συμβεί, μια τεράστια πολεοδομική ζώνη 12 δήμων, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο, θα βρεθεί σε κίνδυνο.

«Είναι η πρώτη φορά και αυτό είναι το παρήγορο, συζητάμε αυτό το θέμα πριν γίνει η καταστροφή. Κατά κανόνα η συζήτηση γίνεται μετά» είπε ο κ. Μπελαβίλας. Το εφιαλτικό σενάριο οφείλεται στη χρόνια παράβλεψη να συμπεριληφθεί ο Κηφισός στα αντιπλημμυρικά έργα, όπως τόνισε.

«Ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί σε άλλες εποχές για να αντιμετωπίσει άλλες μετεωρολογικές συνθήκες. Δεν αρκεί πλέον το μέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιομέτρων ρεμάτων» επισήμανε.

«Δεν υπάρχει ζήτημα φρεατίων. Τα φρεάτια είναι τόσο μικρά και στενά που βλέπουμε ότι μέσα σε 15 λεπτά ισχυρής βροχής, οι αγωγοί αναβλύζουν νερό. Είναι κατασκευασμένα για τις ανάγκες μιας άλλης εποχής από το παρελθόν. Οι αγωγοί δεν αντέχουν το φορτίο που δημιουργούν τα νέα καιρικά φαινόμενα» είπε.

Τι πρέπει να γίνει

Όπως εκτίμησε ο κ. Μπελαβίλας ο κίνδυνος είναι τεράστιος «είμαστε αθωράκιστοι».

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεμάτων και να ανοίξουμε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Αν δεν υπάρξει διάθεση για τέτοια συζήτηση θα γίνει δυστυχώς βιαίως, μετά από δυο τρείς καταστροφές. Όπως όλες οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάμια τους και τα ρέματά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα» τόνισε.

Ο κ. Μπελαβίλας υπογράμμισε πως σήμερα «ξέρουμε εκ των οποίων τα 145 είναι σχολεία και παιδικοί σταθμοί» χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά σοβαρό το συγκεκριμένο στοιχείο.

Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν άμεσα ο καθηγητής πολεοδομίας του ΕΜΠ υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δρομολογήσουμε άμεσα τα φράγματα στα βουνά, γιατί αν δεν πιάσουμε το νερό και μπει στις πόλεις δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά».