Επτά χρόνια μετά από την έναρξη των ερευνών για το σκάνδαλο με τις παράνομες πρακτικές της Novartis στη χώρα μας, που κατεγράφη τελικά στις μαύρες σελίδες της πολιτικής πρακτικής στα χρόνια της μεταπολιτευτική μας δημοκρατίας, ο φάκελος για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο ανοίγει εκ νέου.
Μετά τον αποχαρακτηρισμό από την Οικονομική Εισαγγελία των δύο προστατευόμενων έως πρότινος μαρτύρων, που είχαν καταγγείλει για δωροληψίες από τον φαρμακευτικό κολοσσό σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν από κανένα άλλο στοιχείο, δύο εισαγγελείς ορίστηκαν ήδη για να διαχειριστούν τις κατεπείγουσες έρευνες της δικαιοσύνης.
Οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες, στελέχη και οι δύο της Novartis, η Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή και ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης στέλεχος της Novartis, καλούνται άμεσα σε εξηγήσεις από τους δύο εισαγγελικούς που ανέλαβαν να ερευνήσουν τι έγινε και πως οι δύο μάρτυρες κατά των πολιτικών έφθασαν στις καταγγελίες τους, που χαρακτηρίστηκαν ως πολιτική σκευωρία, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν και οδήγησαν τις σχετικές υποθέσεις κατά των πολιτικών στο αρχείο.
Η υπόθεση που προκάλεσε, όσο ελάχιστες, πολιτική θύελλα, συγκρούσεις και μακρόχρονες δικαστικές διαδικασίες, σπιλώνοντας όχι μόνον πολιτικά πρόσωπα που καταγγέλθηκαν, αλλά δημοκρατικές διαδικασίες, ερευνάται τώρα εξαρχής κυρίως σε ό,τι αφορά το πεδίο των παρασκηνιακών κινήσεων που οδήγησαν τους δύο μάρτυρες στις καταγγελίες κατά σημαντικών πολιτικών προσώπων.
Οι μηνύσεις που είχαν υποβάλει εναντίον των δύο έως πρότινος προστατευόμενων μαρτύρων πολιτικοί που καταγγέλθηκαν, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και άλλοι, ανασύρθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές και βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατεπείγουσας έρευνας.
Η απουσία πλέον κάθε ποινικής προστασίας για τους Δεσταμπασίδη και Μαραγγέλη ενεργοποίησε τις μηνύσεις σε βάρος τους για αδικήματα, όπως ψευδείς καταμηνύσεις, συκοφαντικές δυσφημίσεις και λοιπά, ανοίγοντας παράλληλα τις έρευνες για το τι και ποιοί είναι πίσω από τις καταθέσεις τους, κάτι που αποτελεί και το ζητούμενο των δικαστικών ερευνών που ξεκινούν στην Εισαγγελία.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές έρευνες που εστιάζονται στις άμεσες εξηγήσεις που θα κληθούν να δώσουν οι δύο μάρτυρες, στοχεύουν στην αποκάλυψη του πολιτικού παρασκηνίου για τις καταγγελίες κατά δέκα πολιτικών που συγκλόνισαν το πολιτικό σκηνικό το 2017, και άνοιξαν μία από τις πλέον σκοτεινές περιόδους πολιτικών αντιπαραθέσεων στα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Η στάση που θα κρατήσουν οι δύο ελεγχόμενοι πλέον μάρτυρες, θα καθορίσει και το εύρος των ερευνών, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο, Μαραγγέλη και Δεσταμπασίδης σύντομα, θα περάσουν το κατώφλι των εισαγγελέων ως ύποπτοι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ενώ οι έρευνες τρέχουν, καθώς τα ερευνώμενα εγκλήματα είναι πλημμελήματα και παραγράφονται στο τέλος του επόμενου χρόνου, το αργότερο ως το 2026.
Από τις εξηγήσεις που θα δώσουν στους εισαγγελείς, πάντως, θα φανεί πια θα είναι η επόμενη μέρα για αυτή την σκοτεινή από πολιτικής και δικαστικής πλευράς ιστορία.