Μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν κάποιες λεπτομέρειες στο ευρύτερο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη είναι μία από αυτές. Μπροστά στις κάμερες μπορεί να ακούστηκαν τα γνωστά και τετριμμένα για λύση του Κυπριακού με τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όμως ενημερωμένες πηγές (μεταξύ αυτών και τουρκικές), επιμένουν ότι κάτι πολύ διαφορετικό είναι σε εξέλιξη.

Μία προφανής παράμετρος που αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου είναι η εγγύτητά της στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Κατά τα όσα αναφέρονται στο παρασκήνιο όμως, το στοιχείο αυτό συνδυάζεται με ορισμένα άλλα, που θα πρέπει να αξιολογηθούν. Ένα από αυτά είναι η στενή στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου κατά το πρόσφατο διάστημα, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, η έξαλλη τουρκική στάση στο μεσανατολικό μέτωπο και η συνεχής προσπάθεια της Άγκυρας να πατρονάρει τη Χαμάς, έχει προξενήσει εύλογη ανησυχία και δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον, η οποία ακόμη και απλώς εξ αντανακλάσεως αναβαθμίζει τον ρόλο και την διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς δεδομένο ότι η ατμόσφαιρα αυτή θα επιδράσει ευεργετικά στο πεδίο της διμερούς ελληνοτουρκικής συζήτησης. Όμως διαμορφώνει μία εκ των πραγμάτων ευνοϊκή προϋπόθεση και ένα θετικό διεθνές κλίμα για τη χώρα.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί όλα αυτά να αξιοποιηθούν είναι ένα από τα ζητούμενα της περιόδου και ίσως η δυναμική που παρουσιάζεται να είναι πρωτοφανώς ευνοϊκή.